О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

                    

       № 78        23.03.2018г.       град Стара Загора

 

 

   Старозагорският административен съд, V състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и трети март през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                           

СЪДИЯ: РАЙНА ТОДОРОВА

       

 

при секретар                                                                                                       и с участието

на прокурора                                                                                                      като разгледа

докладваното от съдия    Р. ТОДОРОВА   административно дело № 80 по описа за

2018г., за да се произнесе, съобрази следното:                                                       

 

 Производството по административно дело № 80/ 2018 година по описа на Административен съд – Стара Загора е образувано по искова молба на А.В.А. ***, подадена чрез адв. Д.Х. от АК – Хасково, с която е предявен иск срещу Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията“ гр. София за присъждане на обезщетение в размер на 5 000лв., за претърпени от А.А. неимуществени вреди при изтърпяване на наложено му наказание „лишаване от свобода“ в Затвора гр. Стара Загора за периода 05.05.2015г. – 06.06.2016г., вследствие на незаконосъобразна административна дейност, изразяваща се в неосигуряване на минимално необходимите санитарно-хигиенни и битови условия в Затвора гр. Стара Загора, в нарушение на чл.3 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, ведно със законната лихва, считано от датата на предявяване на иска до окончателното изплащане на сумата. 

 

При извършена проверка на редовността на исковата молба е установено,  че същата не отговаря на изискването на чл. чл.128, т.1 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК – не е приложено пълномощно, удостоверяващо представителната власт на подписалия и подал исковата молба адвокат.  С оглед констатираната нередовност, с разпореждане на съдията-докладчик по делото от 19.02.2018г., исковата молба е оставена без движение, като на ищеца е дадена възможност в 7-дневен срок от получаване на съобщението да представи пълномощно, удостоверяващо представителната власт на подписалия и подал исковата молба адвокат. На ищеца изрично е указано, че при неотстраняване на нередовността в посочения срок, исковата молба ще бъде върната, а производството по делото – прекратено.

 

Съобщението с препис от съдебното разпореждане е изпратено за връчване на ищеца А.А. на посочения в исковата молба съдебен адрес ***, офис № 8, чрез адв. Д.Х. от АК – Хасково и е получено от адв. Д. Х. на 26.02.2018г.  В законово установения срок по чл.129, ал.2 от ГПК, както и към датата на настоящото закрито съдебно заседание, не са изпълнени дадените от съда указания за отстраняване на нередовностите на исковата молба – не е представено пълномощно, удостоверяващо представителната власт на подписалия и подал исковата молба адвокат. С оглед на което исковата молба следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото - прекратено.

 

Водим от горните мотиви и на основание чл.129, ал.3 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК, съдът

 

 

 

                                               О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ исковата молба на А.В.А. ***, подадена чрез адв. Д.Х. от АК – Хасково, с която е предявен иск срещу Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията“ гр. София за присъждане на обезщетение в размер на 5 000лв., за претърпени от А.А. неимуществени вреди при изтърпяване на наложено му наказание „лишаване от свобода“ в Затвора гр. Стара Загора за периода 05.05.2015г. – 06.06.2016г., вследствие на незаконосъобразна административна дейност, изразяваща се в неосигуряване на минимално необходимите санитарно-хигиенни и битови условия в Затвора гр. Стара Загора, в нарушение на чл.3 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, ведно със законната лихва, считано от датата на предявяване на иска до окончателното изплащане на сумата, поради неотстраняване на нередовностите в срок.

 

ВРЪЩА  подадената от А.А. искова молба.

 

 ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 80/ 2018г. по описа на Административен съд – Стара Загора.

           

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от неговото съобщаване.

 

Препис от определението да се изпрати на ищеца А.А. на посочения в исковата молба съдебен адрес ***, офис № 8, чрез адв. Д.Х. от АК – Хасково.

 

 

 

                                                                       СЪДИЯ: