О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

                    

                         № 82     27.03.2018г.      град Стара Загора

 

 

 

  Старозагорският административен съд, V състав, в закрито заседание на двадесет и седми март през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                            

СЪДИЯ: РАЙНА ТОДОРОВА

       

 

при секретар                                                                                                       и с участието

на прокурора                                                                                                      като разгледа

докладваното от съдия   Р. ТОДОРОВА   административно дело № 83 по  описа за

            2018г., за да се произнесе, съобрази следното:                                                       

 

Производството е по реда на чл. 179 и сл. Административно-процесуалния кодекс /АПК/.   

 

Образувано е по жалба на С.Д.С. ***; Н.В.Б. ***; Т.С. ***; И.Д.Ж. ***; Д.И. *** и Р.С.К. ***, подадена чрез пълномощника им адв. И.Д. ***, с която жалба е оспорено като незаконосъобразно Решение № 393 по Протокол № 35/ 09.02.2018г. на Общински съвет – Братя Даскалови, за приемане бюджета на Община Братя Даскалови за 2018г.  

В жалбата са изложени доводи за незаконосъобразност на оспореното решение, по съображения за приемането му при допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила и в нарушение на материалноправни норми. Жалбоподателите поддържат, че при внасянето на предложението, неговото разглеждане в постоянните комисии и приемането на решението, не са спазени императивни изисквания на Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/ и на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Братя Даскалови, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. Твърдят, че оспореното решение е прието при грубо нарушение на нормативно регламентираната процедура, като са ограничени и нарушени основни права на общинските съветници в т.ч правото им по чл.33, ал.1, т.3 от ЗМСМА да участват в обсъждането и решаването на всички въпроси от компетентността на съвета. По подробно изложени в жалбата съображения е направено искане за отмяна на Решение № 393/ 09.02.2018г. на Общински съвет – Братя Даскалови.

 

            Въз основа на представените по делото доказателства, съдът приема за установено следното от фактическа страна:

 

            С оспореното в настоящото съдебно производство Решение № 393 по Протокол № 35 от проведено на 09.02.2018г. заседание на Общински съвет – Братя Даскалови, на основание чл.52, ал.1 и чл.21, ал.1, т.6, във вр. с чл.27, ал.4 и ал.5 от ЗМСМА, чл.94, ал.2 и ал.3 и чл.39 от Закона за публичните финанси, във връзка с разпоредбите на ЗДБРБ за 2018г., ПМС 332 от 2017г. за изпълнение на ЗДБРБ за 2018г. и Наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местните дейности за следващите три години и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на общинския бюджет на община Братя Даскалови, Общински съвет – Братя Даскалови е приел бюджета на Община Братя Даскалови за 2018г. На заседанието са присъствали всичките 13 общински съветника, като при проведеното поименно гласуване „за” са гласували 9 общински съветници и „против” – четирима.

 

Със съдебно разпореждане от 22.02.3018г. на жалбоподателите е указано писмено да обосноват правния си интерес от оспорване на Решение № 393/ 09.02.2018г. на Общински съвет – Братя Даскалови. В отговор, в молба вх. № 1119/ 15.03.2018г. от пълномощника на оспорващите, е посочено, че жалбоподателката С.Д.С. ***, а жалбоподателят Д.И.И. ***. Поддържа се, че жалбоподателите Ст. С. и Д. И., в качеството им на кметове на кметства в Община Братя Даскалови, са адресати на оспореното решение, доколкото решението поражда за тях задължения в това им качество във връзка с изпълнението на приетия с решението общински бюджет в частта, касаеща поверените им кметства. Правният интерес на жалбоподателите Н.В.Б., Т.С.С., И.Д.Ж. и Р.С.К. е обоснован с обстоятелството, че същите са общински съветници в Общински съвет – Братя Даскалови, като при приемането на оспореното Решение № 393/ 09.02.2018г. са били нарушени основни нормативно регламентирани техни права в качеството им на общински съветници.

 

Съдът намира, че подадената жалба против Решение № 393 по Протокол № 35/ 09.02.2018г. на Общински съвет – Братя Даскалови, за приемане бюджета на Община Братя Даскалови за 2018г., е процесуално недопустима, по следните съображения:

 

Правото на жалба възниква и може да бъде упражнено при наличието на определени процесуални предпоставки, които обуславят и процесуалната допустимост на съдебното производство. В случая оспореното Решение № 393/ 09.02.2018г. на Общински съвет – Братя Даскалови за приемане бюджета на Община Братя Даскалови за 2018г., при прилагане на разрешението, дадено с Тълкувателно решение № 2/ 16.04.2013г. на ВАС по тълк. дело № 4/ 2011г., следва да се квалифицира като общ административен акт. По аргумент от разпоредбата на чл.159, т.4 във вр. с чл.184 от АПК, една от предпоставките за възникване и съществуване правото на оспорване на общ административен акт, от категорията на абсолютните, за която съдът следи служебно, е наличието на правен интерес за жалбоподателя от оспорването. Съгласно чл.147, ал.1 във вр. с чл. 184 от АПК, право да оспорват административния акт имат гражданите и организациите, чиито права, свободи или законни интереси са нарушени или застрашени от него или за които той поражда задължения. Следователно задължително условие, обуславящо правния интерес и респ. възникване правото на жалба, е наличието на засягане на права и/или на защитени от правото интереси от акта, който се оспорва или когато от него се пораждат задължения. Правото на жалба принадлежи на това лице, за което материалноправните последици на акта са неблагоприятни и пряко и непосредствено засягат негативно неговата правна сфера. В този смисъл неблагоприятно засягане е всяка правна последица от акта, състояща се в прекратяване, ограничаване или застрашаване на съществуващи субективни права или създаване на нови респ. разширяване на съществуващи правни задължения. 

 

Съдът приема, че жалбоподателите Н.В.Б., Т.С.С., И.Д.Ж. и Р.С.К. - общински съветници в Общински съвет – Братя Даскалови, в това им качеството, не притежават законово регламентирано право да оспорват решенията на общинския съвет, в чийто състав участват и следователно не са процесуално легитимирани да обжалват Решение № 393/ 09.02.2018г. на ОбС – Братя Даскалови. Съгласно разпоредбата на чл.18 от ЗМСМА, Общинският съвет е орган на местното самоуправление, който се избира от населението на общината при условия и по ред, определени от закона и се състои от избраните общински съветници. Общинският съвет е колективен орган на местно самоуправление и приема решенията си съобразно правилата на чл.27 от ЗМСМА. Всеки един от общинските съветници участва при формиране на волята на колективния орган чрез гласуване, като приетото решение обективира волеизявление от името на органа и представлява решение на органа, а не решение на отделните негови членове. Поради което общинските съветници нямат и не може да имат правен интерес да оспорват прието от общинския съвет със съответно мнозинство решение, независимо дали и как са участвали в гласуването. Ето защо отрицателният вот на общинските съветници не може да обоснове правния им интерес да обжалват формираното решение на общинския съвет като колективен орган. Константна е съдебната практика, че общинските съветници в това си качество  нямат пряк и личен интерес да обжалват решенията на съвета, от чийто състав са. Правото на жалба против актовете на общинските съвети принадлежи на гражданите и организациите, имащи пряк, личен и непосредствен правен интерес от оспорването по см. на чл. 147 от АПК. Изключение от това правило е възможно само по отношение на субектите, на които със закон или друг нормативен акт е предоставено това право /чл.45, ал.4 и ал.5 от ЗМСМА/.

В случая не е налице и пряк, непосредствен и личен интерес за жалбоподателите Н.Б., Т.С., И.Ж. и Р.К. от оспорването на Решение № 393 по Протокол № 35/ 09.02.2018г. на Общински съвет – Братя Даскалови, за приемане бюджета на Община Братя Даскалови за 2018г. Решението няма непосредствен негативен ефект за правата на посочените лица, в качеството им на общински съветници, нито би могло пряко да засегне или да рефлектира неблагоприятно върху личната правна сфера на жалбоподателите - не представлява правопроменящ, правопогасяващ или правопрекратяващ юридически факт по отношение на съществуването, съдържанието и упражняването на техни субективни права и не накърнява защитени от закона техни интереси. Дори и да са верни твърденията на жалбоподателите, че при приемането на Решение № 393/ 09.02.2018г. на ОбС – Братя Даскалови са били нарушени основни нормативно регламентирани техни права в качеството им на общински съветници, вкл. правото им по чл.33, ал.1, т.3 от ЗМСМА да участват в обсъждането и решаването на всички въпроси от компетентността на съвета, то защитата на тези права не може да се реализира чрез оспорването от общинските съветници на приетото решение от общинския съвет като колективен орган, в състава на който те са включени. Този извод следва от обстоятелството, че оспорването на административния акт е правно средство за защита на засегнатите от този акт материални права, като процесуалноправният интерес по см. на чл.147, ал.1 от АПК от съдебно обжалване на административния акт е насочен към премахване на произтичащите от акта неблагоприятни за жалбоподателя правни последици. Ето защо за съществуването на правен интерес за оспорването на един административен акт не е достатъчно да има някакво засягане на субективни права или законни интереси, а е необходимо това засягане да е материалноправна последица, произтичаща пряко и непосредствено от административния акт, който се оспорва.  В случая обжалваното Решение № 393/ 09.02.2018г. на Общински съвет – Братя Даскалови не води до промени в правната сфера на жалбоподателите от гл.т на правата им в качеството на общински съветници.

Не е налице правен интерес за оспорването на Решение № 393/ 09.02.2018г. на Общински съвет – Братя Даскалови, с което е приет бюджета на Община Братя Даскалови за 2018г. и за жалбоподателите С.Д.С., в качеството й на кмет на кметство с. Медово, община Братя Даскалови и Д.И.И., в качеството му на кмет на кметство с. Плодовитово, община Братя Даскалови. Противно на твърденията на жалбоподателите, решението не поражда за тях задължения в качеството им на кметове на кметства в Община Братя Даскалови във връзка с изпълнението на приетия с решението общински бюджет в частта, касаеща поверените им кметства. Отношенията, свързани със съставянето, съдържанието, приемането, изпълнението, отчитането и контрола на общинските бюджети, включително и правомощията на органите на местно самоуправление и местна администрация при осъществяването на посочените дейности, е предмет на изрична законова регламентация. Бюджетните отношения са публичноправни отношения и като такива подлежат на регулиране с императивни законови норми. Законът, в нормата на чл. 44, ал.1, т.5 ЗМСМА регламентира като правомощие на кмета на общината да организира изпълнението на общинския бюджет. Съгласно разпоредбата на чл. 7, ал.5 от ЗПФ кметовете на общините организират и ръководят съставянето, внасянето в общинския съвет и изпълнението на бюджетите на общините. От посочената регламентация е видно, че в рамките на нормативно установената бюджетна процедура, кметът на съответната община е органът, в чиято материална компетентност е да организира изпълнението на общинския бюджет. След като изпълнението на общинския бюджет законът възлага като правомощие на кмета на общината, в случая Кметът на Община Братя Даскалови е органът - адресат на оспореното решение и за този орган от решението за приемане на бюджета на Община Братя Даскалови за 2018г. произтичат пряко и непосредствено права и задължения във връзка с изпълнението на бюджета. Обстоятелството, че в чл.122, ал.1 от ЗПФ е предвидено, че изпълнението на общинския бюджет се организира от кмета на общината чрез кметовете на кметства, райони и чрез ръководителите на бюджетни звена, финансирани от и чрез общинския бюджет, не води до извод, че решението на общинския съвет за приемането на общинския бюджет поражда пряко и непосредствено задължения за кметовете на кметства. Законът в нормата на чл.122, ал.1 от ЗПФ регламентира начина на упражняване на правомощието от кмета на общината във връзка с изпълнението на общинския бюджет, а не възлага отделни и самостоятелни правомощия по изпълнението на бюджета на кметовете на кметства. Ето защо жалбоподателите С.С. и Д.И., в качеството им на кметове на кметства с. Медово и с. Плодовитово, община Братя Даскалови, не са адресати на оспореното решение за приемане на бюджета на Община Братя Даскалови за 2018г., нито решението поражда за тях пряко и непосредствено задължения в това им качество във връзка с изпълнението на общинския бюджет. С оглед на което за посочените лица също не е налице правен интерес за обжалването на акта на ОбС – Братя Даскалови, а кметовете на кметства не са и от кръга на субектите, на които с нормативен акт е предоставено правото да оспорват по съдебен ред решенията на общинските съвети.

 

            По изложените съображения съдът приема, че за жалбоподателите не е налице правен интерес от оспорването на Решение № 393 по Протокол № 35 от проведено на 09.02.2018г. заседание на Общински съвет – Братя Даскалови и съотв. активна процесуална легитимация, като абсолютна предпоставка за допустимост на жалбата и на образуваното съдебно-административно производство. С оглед на което оспорването следва да бъде оставено без разглеждане, а производството по делото – прекратено.

 

            Водим от горните мотиви и на основание чл.159, т.4 във вр. с чл.184 от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата, подадена от С.Д.С. ***; Н.В.Б. ***; Т.С. ***; И.Д.Ж. ***; Д.И. *** и Р.С.К. ***, против Решение № 393 по Протокол № 35/ 09.02.2018г. на Общински съвет – Братя Даскалови, като недопустима.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 83/ 2018г. по описа на Административен съд – Стара Загора.  

           

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от неговото съобщаване. 

 

 

                                                                                              СЪДИЯ: