О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

                    

                         № 77     23.03.2018г.      град Стара Загора

 

 

 

Старозагорският административен съд, V състав, в закрито заседание на двадесет и трети март през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                            

СЪДИЯ: РАЙНА ТОДОРОВА

       

 

 при секретар                                                                                                      и с участието

 на прокурора                                                                                                     като разгледа

 докладваното от съдия Р. ТОДОРОВА  административно дело № 132 по  описа за

 2018г., за да се произнесе, съобрази следното:                                                       

 

 

Производството по административно дело № 132/ 2018г. по описа на Административен съд – Стара Загора е образувано по жалба на И.М.М. ***,  против Нотариална покана за доброволно изпълнение от 24.07.2014г. на Директора на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие” – Хасково и писмо изх. № 01-260-6500/1096 от 27.08.2017г. на Директора на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие” – Хасково.

 

Съдът намира, че компетентен да се произнесе по допустимостта и съответно по основателността на подадената от И.М. жалба против актове на Директора на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие” – Хасково, по правилата на местната подсъдност, е Административен съд – Хасково, по следните съображения:

 

Предмет на настоящото дело са актове на Директора на Областна Дирекция на Държавен Фонд „Земеделие” - Хасково. Видно от разпоредбата на чл.2, ал.1 от Устройствения правилник на Държавен фонд „Земеделие”, фондът е юридическо лице със седалище ***. В чл.12, ал.1 на същия Устройствен правилник е посочено, че фондът е структуриран в Централно управление и в 28 областни дирекции, като в чл.42, ал.1 е предвидено, че Държавен фонд „Земеделие” е структуриран в 28 областни дирекции със седалища в областните центрове в страната, сред които област Хасково и област Стара Загора.

 

 Съгласно нормата на чл. 133, ал.1 от АПК, делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд по седалището на териториалната структура на администрацията на органа, издал оспорения акт, в чийто район се намира постоянният или настоящият адрес или седалището на жалбоподателя.

 

 

 Като изключение от правилото на ал.1, в  ал.2, т.2 на чл. 133 от АПК е предвидено, че делата по ал.1 се разглеждат от административния съд, в района на който е седалището на органа, издал оспорения индивидуален административен акт, когато администрацията на органа, издал оспорения акт, няма териториална структура.

 

Доколкото в случая оспорените актове са издадени от Директора на териториалната структура на Държавен фонд „Земеделие” в гр. Хасково, според настоящият съдебен състав при прилагането на чл. 133, ал.2, т.2 от АПК, местно компетентният да разгледа жалбата административен съд, е Административен съд - Хасково. Това е така, защото териториалните структури на Държавен фонд „Земеделие” в гр. Хасково и в гр. Стара Загора, са с еднаква материална компетентност, но с различна териториална такава, която за Областната дирекция на ДФ „Земеделие“ в Хасково е територията на област Хасково, а за Областната дирекция на ДФ „Земеделие“ в Стара Загора е територията на област Стара Загора. В този смисъл не може да се приеме, че Областна дирекция на ДФ „Земеделие“ - гр. Стара Загора е териториална структура на Областна дирекция на ДФ „Земеделие“ - гр. Хасково / т.е териториална структура на администрацията на органа, издал оспорения акт/, за да може да се приложи хипотезата на чл.133, ал.1 от АПК при определянето на местно компетентния съд за разглеждане на жалбата на И.М.М. против Нотариална покана за доброволно изпълнение от 24.07.2014г. на Директора на ОД на Държавен фонд „Земеделие” – Хасково и писмо изх. № 01-260-6500/1096 от 27.08.2017г. на Директора на ОД на Държавен фонд „Земеделие” – Хасково.

 

 С оглед на изложеното съдът намира, че производството по административно дело № 132/ 2018г. по описа на Административен съд – Стара Загора следва да бъде прекратено, а делото да се изпрати по подсъдност на Административен съд - Хасково.

 

Водим от тези съображения и на основание чл.135, ал.2 във връзка с ал.1 от АПК,  съдът                                                

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

 

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 132/ 2018г. по описа на Административен съд - Стара Загора.

 

ИЗПРАЩА ДЕЛОТО ПО ПОДСЪДНОСТ на Административен съд -  Хасково.

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

Препис от определението да се изпрати на страните.           

      

                                                                                           

 

СЪДИЯ: