О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

                 

100                                   18.04.2018 год.                          град Стара Загора

 

Старозагорският административен съд, VІ състав, в закрито заседание на осемнадесети април две хиляди и осемнадесета год., в състав:

                                   

        СЪДИЯ: МИХАИЛ РУСЕВ

        

като разгледа докладваното от съдия М. РУСЕВ административно дело №151 по описа за  2018 год., за да се произнесе, съобрази следното:   

      

Производството е образувано по жалба на Л.А.В. *** срещу мълчалив отказ на Председателя на Общинския съвет Стара Загора за предоставяне на достъп до обществена информация.

         Според изложеното в жалбата, В. е депозирала заявление за достъп до обществена информация на 07.02.2018 год. на единствения посочен в секцията на Общинския съвет на сайта на Община Стара Загора електронен адрес – t.braykov@starazagora.bg. Срокът в който е следвало да се произнесе общинския съвет е изтекъл на 21.02.2018 год. На същата дата вместо да получи решение по подаденото заявление е получила отказ да й предоставят входящ номер на подаденото заявление.

Настоящият съдебен състав намира, че жалбата на Л.В. е процесуално недопустима, поради следното:

В случая не е налице мълчалив отказ по смисъла на  чл. 58, ал. 1 от АПК, който да подлежи на обжалване по съдебен ред. За да е налице мълчалив отказ, подлежащ на обжалване пред съда следва приложимия закон да предвижда задължение за административния орган да издаде административен акт по повод подадено до него искане, както и съответния орган да е надлежно сезиран. В случая не е налице задължение на Председателя на Общинския Стара Загора да се произнесе по искането на жалбоподателката за предоставяне на исканата обществена информация от дена страна, а от друга не е и налице надлежно сезиране на Общинския съвет за предоставянето на достъп. Съображенията за това са следните:

Общинския съвет съгласно разпоредбата на чл.29а, ал.1 от ЗМСМА /в редакцията към момента на подаването на заявлението и към момента на мълчаливият отказ/, Общинският съвет няма самостоятелен щат, като неговата дейност се подпомага и осигурява от общинската администрация. Ал.2 на същата разпоредба, предвижда в структурата на общинската администрация да се създаде звено, което подпомага и осигурява работата на общинския съвет.  Служителите в звеното се назначават и освобождават от кмета на общината по предложение на председателя на общинския съвет. Следователно липсата на самостоятелна администрация, не предполага съхраняването на каквато и да е публична информация от страна на Общинския съвет, а същата се съхранява в нарочно създадената за тази цел звено в общинската администрация, което звено не е пряко подчинено на Председателя на Общинския съвет, а се ръководи от Кмета на Община Стара Загора. В контекста на гореизложеното информацията за дейността на Общинския съвет се съхранява от Община Стара Загора, а не от Общинския съвет Стара Загора. Ето защо, настоящия съдебен състав намира, че Общинския съвет, в лицето на неговия председател не е задължено лице по смисъла на ЗДОИ, което е длъжно да съхранява обществена информация по смисъла на закона, респективно да предоставя такава.

На следващо място, съдът счита, че заявлението за достъп до обществена информация не е подадено по надлежния ред и в този смисъл не е налице надлежно започване на производството по исканият достъп до обществена информация. Несъмнено заявлението съдържа необходимите законови реквизити и изисква информация, която според съдът представлява обществена такава, но не е подадено по надлежния ред. Посоченият електронен адрес е личен такъв на председателя на Общинския съвет Стара Загора, а не е официален такъв на Общинския съвет. На поддържаният сайт от Община Стара Загора в частта информация, се поддържа изискуемата от ЗДОИ информация относно предоставянето на обществена информация от Община Стара Загора. Публикувани са Вътрешните правила за предоставянето на достъп до обществена информация, образец на заявлението за достъп до обществена информация, както и заповед №ЗМФ-1472 от 29.11.2011 год. за определяне на нормативи за разходи при предоставяне на обществена информация по ЗДОИ според вида на носителя, а на самият сайт е посочена и електронната поща на Общината, на която следва да се подаде и съответното заявление. Заявлението не е подадено на тази електронна поща SZ@STARAZAGORA.BG, а на личната на председателя. Въз основа на гореизложеното, съдът намира, че ненадлежното започване на производството, предполага и липсата на формиран мълчалив отказ по смисъла на чл.58, ал.1 от АПК.

 Поради горното, съдът намира жалбата за процесуално недопустима, поради липса на годен за оспорване административен акт, с оглед на което и на основание чл.159, т. 1 от АПК, същата следва да се остави без разглеждане и производството по делото - се прекрати.

Мотивиран от изложеното и на основание чл.159, т.1 от АПК Старозагорският административен съд

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Л.А.В. *** срещу мълчалив отказ на Председателя на Общинския съвет Стара Загора за предоставяне на достъп до обществена информация, като недопустима.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело №151/2018 год. по описа на Старозагорският административен съд.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред ВАС.

 

 

 

                         АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: