О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

                     

№ 188                                            25.07.2018г.                             град Стара Загора

 

Старозагорският административен съд, ІI състав, в закрито заседание на двадесет и пети юли през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                           

           СЪДИЯ: ГАЛИНА ДИНКОВА

       

 

при секретар                                                                                                  

и с участието на прокурора                                                                                               като разгледа административно дело № 309 по описа за 2018г., за да се произнесе, съобрази следното:                                                       

 

 

Производството е по реда на чл.203 и сл. от Административно процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 285, ал.1 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/.

 

Образувано е по искова молба, неправилно именувана „жалба“, от М.И.М. *** против Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, с която се иска присъждане на обезщетение в размер на 100 000лв. за това, че по време на престоя му в ЗО Черна гора са му били нарушени човешките права.  

При извършената от съда служебна проверка за редовността на подадената  искова молба е установено, че същата не отговаря на изискванията на чл.127, ал.1, т.4, т.5 и чл.128, т.2 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК  - не са посочени вида и характера на твърдените като претърпени вреди /имуществени или неимуществени/, в какво се изразяват същите, както и периодът за който се претендира обезщетение.  Не е представен и документ за платена държавна такса, дължима се в съдебното производство съгласно чл.285, ал.3 от ЗИНЗС във вр. с чл.2а, т.1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс.

С разпореждане на съдията-докладчик по делото от 28.06.2018г. исковата молба е оставена без движение, като на М.М. е дадена възможност в едноседмичен срок от получаване на съобщението да отстрани посочените в обстоятелствената част на разпореждането нередовности, като: 1. конкретизира и посочи точно и ясно  периода, за който се претендира обезщетението; какъв е вида, характера и в какво се изразяват претендираните вреди и 2. да внесе държавна такса в размер на 10 /десет/ лева по сметка на Административен съд – Стара Загора и в същият срок да представи платежния документ за внесената държавна такса по делото.

 Видно от върнатия отрязък от съобщението с указанията на съда, същото е получено на 04.07.2018г. лично от М.И.М.. 

В законово установения срок, както и към датата на настоящото закрито съдебно заседание, ищецът не е изпълнил указанията за отстраняване на констатираните и посочените в разпореждането нередовности.

Предвид изложеното съдът намира, че са налице предпоставките исковата молба да бъде върната, а производството по делото – прекратено.

 

По тези съображения и на основание чл.129, ал.3 от ГПК във вр. с чл. 203, ал. 2 от АПК и § 1 от ЗР на ЗОДОВ съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ВРЪЩА исковата молба на М.И.М. *** против Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, с която се иска присъждане на обезщетение в размер на 100 000лв. за това, че по време на престоя му в ЗО Черна гора са му били нарушени човешките права, поради неотстраняване на нередовностите в срок. 

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 309/ 2018г. по описа на Административен съд Стара Загора.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред ВАС.

 

 

 

 

                                                                                              СЪДИЯ: