О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

№ 217                                                13.08.2018г.                                град Стара Загора

 

 

   Старозагорският административен съд, IІ състав, в закрито заседание на тринадесети август през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                СЪДИЯ: ГАЛИНА ДИНКОВА

       

при секретар                                                                                                     

и с участието на прокурора                                                                                                  

като разгледа докладваното от съдия Г.ДИНКОВА административно дело   № 404 по описа  за 2018г., за да се произнесе, съобрази следното:                                                       

 

Производството по делото е образувано по жалба на В.В.Ж. ***, против промяна на ЕГН, извършена на 02.05.2017г от длъжностно лице при ТЗ «ГРАО» - Бургас, изпратена на Административен съд - Стара Загора по подсъдност с Определение № 1885 от 07.08.2018г постановено по а.д.№ 1907 / 2018г по описа на АС – Бургас. Съдът е приел, че жалбоподателката е с постоянен и настоящ адрес *** налице и териториална структура на администрацията на органа, чийто акт е предмет на оспорване. С оглед на изложеното и на основание чл.133 ал.1 от АПК е счел, че компетентен да разгледа жалбата на В.В.Ж. *** и при прилагане чл.135 ал.2 от АПК я е  изпратил по подсъдност.

Настоящият състав намира, че разпоредбите на чл.135 ал.2 от АПК, респ. чл.133 ал.1 от същия нормативен акт са приложени неправилно.

Съгласно нормата на чл. 133, ал.1 от АПК, делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд по седалището на териториалната структура на администрацията на органа, издал оспорения акт, в чийто район се намира постоянният или настоящият адрес или седалището на жалбоподателя.

Като изключение от правилото на ал.1, в  ал.2, т.2 на чл. 133 от АПК е предвидено, че делата по ал.1 се разглеждат от административния съд, в района на който е седалището на органа, издал оспорения индивидуален административен акт, когато администрацията на органа, издал оспорения акт, няма териториална структура.

В случая се касае за акт на длъжностно лице при Териториално звено „Гражданска регистрация и административно обслужване“ /ТЗ „ГРАО“/ – Бургас.

Звената на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване", които съгласно чл.27 ал.2 от Устройствения правилник на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, тя има в административните центрове на областите, на които е разделена територията на Република България,  нямат териториални структури, самите те са териториални поделения на Главна дирекция „ГРАО“ в МРРБ. Териториалните структури на ГД „ГРАО“ в гр.Бургас и в гр.Стара Загора са с еднаква материална компетентност, но с различна териториална такава, която за Териториално звено „ГРАО“ в Бургас е територията на област Бургас, а за Териториално звено „ГРАО“ в Стара Загора е територията на област Стара Загора. В този смисъл не може да се приеме, че ТЗ „ГРАО“ – Стара Загора е териториална структура на ТЗ“ГРАО“ - Бургас /т.е териториална структура на администрацията на органа, издал оспорения акт/, за да може да се приложи хипотезата на чл.133, ал.1 от АПК при определянето на местно компетентния съд за разглеждане на жалбата на В.В.Ж. против промяна на ЕГН, извършена на 02.05.2017г. от длъжностно лице при ТЗ “ГРАО“ – Бургас.  

С факта на упражняване на правото на жалба, съпътстващото го право на оспорващия да посочи съответния местно компетентен административен съд се реализира и ако е в съответствие с правилата за определяне на местната подсъдност /в случая в съответствие с правилото на чл.133 ал.2 т.2 от АПК/, тя се и стабилизира. 

Предвид изложеното,  Старозагорския административен съд намира, че в случая не са налице предпоставки за промяна на установената вече местна подсъдност, съответно че делото не му е подсъдно, поради което образуваното такова следва да се прекрати, като се повдигне спор за подсъдност пред състав на Върховния административен съд по чл.135 ал.3 от АПК.

Водим от горното и на основание чл.135, ал.1 и ал.3 АПК, съдът

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 404/ 2018г. по описа на Административен съд Стара Загора.

ПОВДИГА спор за подсъдност между Административен съд - Стара Загора и Административен съд - Бургас за определяне на съда, местно компетентен да се произнесе по жалбата на В.В.Ж. против промяна на ЕГН, извършена на 02.05.2017г. от длъжностно лице при ТЗ „ГРАО“ - Бургас.

ИЗПРАЩА делото на Върховен административен съд за определяне на подсъдността.

Определението не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се изпрати на жалбоподателката.

 

 

                                                                                            СЪДИЯ: