О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

 № 265                                              26.09.2018г.                             град Стара Загора

 

 

Старозагорският административен съд, II състав, в закрито заседание на двадесет и шести септември през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                 СЪДИЯ: ГАЛИНА ДИНКОВА

 

 

при секретар                                                                                                         

и с участието на прокурора    

като разгледа докладваното от съдия    Г.ДИНКОВА   административно дело № 424 по описа за  2018г., за да се произнесе, съобрази следното:                                                       

 

            Производството е по реда на чл. 145 и сл. Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.219, ал.1 във вр. с чл.215 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/. 

            Образувано е по жалба на В.Т.П. *** против Проект за изменение на действащия Общ устройствен план (ОУП) на Стара Загора и прилежащите крайградски територии, одобрен с Решение № 1158 по Протокол № 55/ 26.05.2011г. на Общински съвет – Стара Загора, в частта му за квартал/ парк „Бедечка” при граници: юг – ул. „Христина Морфова”, север – алеята към предприятие „Труд”, запад – ул. „Иван Вазов”, изток – ул. „Хан Тервел”, по плана на Стара Загора, приет с Решение № 1115 от 28.09.2017г. на Общински съвет – Стара Загора.

            В жалбата са изложени доводи за незаконосъобразност на одобреното с оспореното решение изменение на действащия Общ устройствен план на Стара Загора, по съображения за приемането на решението при допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила; при неправилно приложение на материалния закон; при неспазване на императивните изисквания за съдържание на административния акт и в несъответствие с целта на закона. Жалбоподателят твърди, че по отношение на него е налице правен интерес да оспорва решението на ОбС – Стара Загора за одобряване изменението на ОУП, с доводи основани на накърнено право на собственост и приложението на чл.9, пар.2 от Конвенцията за достъп до информация, участието на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда /Орхуска конвенция/. Поддържа, че процедурата по изменение на ОУП е изначално опорочена, като при провеждането й са допуснати множество нарушения. Твърди, че решението за одобряване на изменението на ОУП е прието при липса на каквото и да е било правно основание и изложени мотиви за обосноваване от фактическа страна съществуването на законово регламентирана материалноправна предпоставка по чл.134, ал.1 от ЗУТ. По тези съображения и такива за допуснати груби нарушения на императивни правни норми на ЗУТ, е направено искане за отмяна на одобреното с Решение № 1115 от 28.09.2017г. на Общински съвет – Стара Загора изменение на ОУП, като незаконосъобразно.

Ответникът по жалбата – Общински съвет – Стара Загора, не е представил становище по жалбата.

Въз основа на приложените по делото доказателства, съдът приема за установено следното от фактическа страна:

Жалбоподателят В.Т.П. е собственик на УПИ II-6196, кв.810 по плана на гр. Стара Загора, квартал „Бедечка”, видно от приложения по делото Договор за доброволна делба на недвижими имоти, вписан в Служба по вписванията гр.Стара Загора под вх.№ 5446, т.IV, № 193 от 21.05.2015г.

С оспореното Решение № 1115 по Протокол № 25 от проведено на 28.09.2017г. заседание на Общински съвет – Стара Загора, на основание чл.21, ал.1, т.11 от ЗМСМА във връзка с чл.127, ал.6 от ЗУТ, е одобрен проект за изменение на действащия Общ устройствен план /ОУП/ на гр. Стара Загора и прилежащите крайградски територии в частта му за квартал/парк „Бедечка” при граници: юг - ул. „Христина Морфова”, север - алеята към предприятие „Труд”, запад - ул. „Иван Вазов”, изток - ул. „Хан Тервел” по плана на гр.Стара Загора. Решението е прието по предложение от Кмета на Община Стара Загора рег. № 10-61-444/ 12.09.2017г., като при проведеното гласуване от присъствалите 47 общински съветника 38 са гласували „за”, 6 – „против” и 3 - „въздържал се”.

 

Съдът намира, че подадената от В.Т.П. жалба против Решение № 1115 по Протокол № 25 от проведено на 28.09.2017г. заседание на Общински съвет - Стара Загора и одобреното с решението изменение на ОУП, е процесуално недопустима, по следните съображения:

 

Правото на жалба възниква и може да бъде упражнено при наличието на определени процесуални предпоставки, които обуславят и процесуалната допустимост на съдебното производство. По аргумент от разпоредбата на чл.159, т.1 от АПК, една от предпоставките за възникване и съществуване правото на оспорване, от категорията на абсолютните, за която съдът следи служебно, е наличието на акт, подлежащ на съдебно обжалване. А това са административните актове /индивидуални, общи и подзаконови нормативни/, доколкото с изрична нормативна разпоредба по отношение на тях не е установено изключение от общия принцип за обжалваемост на постановяваните в хода на осъществяваната административна дейност актове.

Съгласно разпоредбата на чл.136, ал.1 от ЗУТ, проектите за изменения на устройствените планове на основанията по чл. 134, ал.1 и 2 от ЗУТ, се изработват, съгласуват, обявяват, одобряват и влизат в сила при условията и по реда на раздел ІІІ от глава седма на ЗУТ. Процедурата за изработване, обявяване и одобряване на ОУП респ. на неговото изменение, е регламентирана в чл.124 и сл. от  ЗУТ, като нормативно предвидената процедура приключва с одобряването на Общия устройствен план с решение на Общинския съвет по доклад на Кмета на Общината. Решението на общинския съвет се изпраща в 7-дневен срок от приемането му на областния управител, който може в 14-дневен срок от получаването да върне незаконосъобразното решение за ново обсъждане или да го оспори пред съответния административен съд при условията и по реда на чл.45 от Закона за местното самоуправление и местната администрация /чл.127, ал.6 от ЗУТ/.

 

По действащата нормативна уредба общите устройствени планове и техните изменения не подлежат на обжалване, с изключение на правомощието на областния управител да върне за ново обсъждане или да оспори пред съответния административен съд по реда и при условията на чл. 45 от ЗМСМА незаконосъобразното решение за одобряване на ОУП. Допустимостта на такава необжалваемост на административните актове от граждани и юридически лица е предвидена в разпоредбата на чл. 120, ал. 2 от Конституцията на РБългария. Именно поради конституционно закрепената възможност за необжалваемост на определени административни актове, законодателят е посочил в нормата на  чл. 215, ал. 6 от ЗУТ, че не подлежат на обжалване общите устройствени планове и техните изменения. Следователно налице е изрична законова разпоредба, която изключва възможността за обжалване от заинтересованите лица по чл.131, ал.1 във вр. с ал.2 от ЗУТ на общите устройствени планове съотв. на техните изменения, като предвидената необжалваемост произтича от същността на общите устройствени планове да определят преобладаващото предназначение и начина на устройство на отделните структурни части на териториите в обхвата на плана и да са основа за цялостното им устройство - чл. 103, ал. 2 ЗУТ и чл. 104, ал. 1 от ЗУТ. Съдебният контрол за законосъобразност на приетото от Общинския съвет решение за одобряване на ОУП респ. за изменение на ОУП, може да бъде осъществен единствено при упражнено право на оспорване на решението от Областния управител.

 

В случая служебно известно на съда е, че със Заповед № АК – 01 – ЗД – 310/ 16.10.2017г. на Областния управител на област Стара Загора, Решение № 1115 от 28.09.2017г. на Общински съвет - Стара Загора за одобряване изменението на ОУП, е оспорено, като е образувано адм. дело № 529/ 2017г. по описа на Административен съд – Стара Загора. С влязло в сила Решение № 132/ 11.05.2018г. по адм. дело № 529/ 2017г. по описа на Административен съд – Стара Загора, оспорването е отхвърлено като неоснователно.

След влизане в сила на съдебното решение /01.06.2018г./, в изпълнение на процедурата по чл.127, ал.6 от ЗУТ, Решение № 1115/ 28.09.2017г. на Общински съвет – Стара Загора, с което е одобрен проект за изменение на действащия Общ устройствен план /ОУП/ на гр. Стара Загора и прилежащите крайградски територии в частта му за квартал/парк „Бедечка” при граници: юг - ул. „Христина Морфова”, север - алеята към предприятие „Труд”, запад - ул. „Иван Вазов”, изток - ул. „Хан Тервел” по плана на гр. Стара Загора, е обнародвано в ДВ бр.58 от 13.07.2018г. 

Не се споделят изложените от жалбоподателя доводи за наличие на правен интерес от съдебното оспорване на решението за одобряване изменението на ОУП, основани на аналогия с приложението на Орхуската конвенция. В жалбата, като обосноваващо правния интерес, се сочи накърнено право на собственост, а не нарушения в областта на околната среда. Ако се приеме, че с общия устройствен план пряко или косвено се засягат въпроси, свързани с екологията, то приложението на чл.9, пар. 2 от Конвенцията би следвало да е обезпечено с възможността на жалбоподателя да оспорва административните актове по оценка на плана от гл.т на въздействието върху околната среда, а не на самия общ устройствен план.

            С оглед на гореизложеното съдът приема, че жалбата на В.П. против Проект за изменение на действащия Общ устройствен план (ОУП) на Стара Загора и прилежащите крайградски територии, одобрен с Решение № 1158 по Протокол № 55/ 26.05.2011г. на Общински съвет – Стара Загора, в частта му за квартал/ парк  „Бедечка” при граници: юг – ул. „Христина Морфова”, север – алеята към предприятие „Труд”, запад – ул. „Иван Вазов”, изток – ул. „Хан Тервел”, приет с Решение № 1115 от 28.09.2017г. на Общински съвет – Стара Загора, е процесуално недопустима, поради което следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото – прекратено.

Водим от горните мотиви и на основание чл.159, т.1 от АПК във връзка с чл.215, ал.6 от ЗУТ, съдът

 

      О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

            ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на В.Т.П. *** против Проект за изменение на действащия Общ устройствен план (ОУП) на Стара Загора и прилежащите крайградски територии, одобрен с Решение № 1158 по Протокол № 55/ 26.05.2011г. на Общински съвет – Стара Загора, в частта му за квартал/ парк „Бедечка” при граници: юг – ул. „Христина Морфова”, север – алеята към предприятие „Труд”, запад – ул. „Иван Вазов”, изток – ул. „Хан Тервел”, по плана на Стара Загора, приет с Решение № 1115 от 28.09.2017г. на Общински съвет – Стара Загора, като недопустима.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 424/ 2018г. по описа на Административен съд – Стара Загора. 

            Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от неговото съобщаване. 

                       

                                                                                              СЪДИЯ: