О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

 № 106                                           19.03.2019г.                          град Стара Загора

 

 

   Старозагорският административен съд, II състав, в закрито съдебно заседание на деветнадесети март през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                           

                                                                                СЪДИЯ: ГАЛИНА ДИНКОВА

      

като разгледа административно дело № 759 по описа за 2018г., за да се произнесе, съобрази следното:                                                       

 

Производството е с правно основание чл.40, ал.1 от Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ във връзка с чл.145 и сл. от Административно-процесуалния кодекс/АПК/.

 

Образувано е по жалба на В.Л.Н., подадена чрез пълномощника му адв. А.П. от САК, против мълчалив отказ на Директора на ОУ“Генерал Скобелев“ с.Скобелево, общ.Павел баня, за предоставяне на достъп до обществена информация по подадено от В.Н. на 01.11.2018г. заявление за достъп до информация на основание чл.24, ал.1 от ЗДОИ.

В жалбата се твърди, че срокът за произнасяне е изтекъл на 14.11.2018г, но не е връчено решение по смисъла на чл.28 от ЗДОИ. Счита, че непроизнасянето в срок представлява съществено нарушение на административнопроизводствените правила, установени в чл.38 и чл.39 от ЗДОИ. Според подателя мълчалив отказ в производство по ЗДОИ е недопустим и само на това основание подлежи на отмяна. Поради това моли мълчаливият отказ на Директора на ОУ“Генерал Скобелев“ с.Скобелево да бъде отменен и ответникът по жалбата да бъде задължен да предостави заявената информация в посочената форма за достъп.

От събраните по делото доказателства съдът установи следното от фактическа страна:

 

Със заявление за достъп до информация, изпратено по електронната поща на 01.11.2018г, в 4:32ч В.Л.Н. е поискал от Директора на ОУ „Генерал Скобелев“ с.Скобелево информация за лица, заемащи педагогически длъжности в училището: 1. брой лица, придобили и упражнили правото са на пенсия, но продължават да работят; 2. брой лица, придобили право на пенсия, но не е упражнено; 3. брой лица без педагогическа правоспособност.

По делото няма данни заявлението да е регистрирано по реда на чл.25, ал.3 от ЗДОИ.

С  писмо изх.№ 27/ 21.12.2018г ответникът е предоставил търсената информация. Писмото е изпратено на заявителя на 21.12.2018г. на посочения от него адрес на електронна поща.

На 14.12.2018г. адвокат А.П., като пълномощник на В.Л.Н. ***, е изпратила по пощата /видно от представения системен бон с баркод 1641 0014 6156 9/ жалба против мълчалив отказ на Директора на ОУ „Генерал Скобелев“ с.Скобелево да предостави заявената информация. Жалбата е заведена във входящия регистър на ОУ „Генерал Скобелев“ с.Скобелево под вх.№ 92/ 20.12.2018г. и е изпратена на Административен съд Стара Загора, където на 27.12.2018г. е заведена с вх.№5449, и е образувано настоящото административно дело.

С разпореждане от 31.12.2018г. на съдията-докладчик по делото жалбата е оставена без движение с конкретно поставени към жалбоподателя указания (л.8).

С молба вх.№ 614/06.02.2019г. от адв.А.П., указанията на съда са изпълнени, като в молбата е посочено, че в случай, че съдът счете правният интерес за жалбоподателя от продължаване на производството за отпаднал, да осъди ответника по жалбата да заплати разноските по делото,  съгласно представен списък с разноски по чл.80 от ГПК. Искането за присъждане на разноски е обосновано с разпоредбата на чл.143, ал.2, вр. ал.1 от АПК, съгласно която подателят на жалбата имал право на разноски по ал.1 от същия член и при прекратяване на делото, поради оттегляне на оспорения от него административен акт (мълчалив отказ).

 

Така установената фактическа обстановка мотивира следните правни изводи:

Разпоредбата на чл.147, ал.1 от АПК предвижда, че право да оспорват административен акт имат гражданите и организациите, чиито права, свободи или законни интереси са нарушени или застрашени от него или за които той поражда задължения. В този смисъл наличието на правен интерес за оспорващия е посочен в чл.159 т.4 от АПК като задължителна процесуална предпоставка за образуването и развитието на съдебното производство, а за наличието на тази предпоставка съдът трябва да следи служебно. Правният интерес е процесуалноправно понятие, защото се свързва с призната от АПК възможност да се търси съдебна защита и трябва да е пряк и личен. Поражда се от пряко засягане или застрашаване от засягане на законни интереси или субективни права или свободи. За да е налице пряк интерес, е необходимо със самата отмяна на оспорения административен акт непосредствено да се отстрани настъпилата или настъпващата щета от изпълнението на  административния акт, да е налице действително и незабавно удовлетворяване на лицето. Личният правен интерес означава, че физическото или юридическо лице има право на жалба само в защита на своите субективни права, свободи и законни интереси.

Достъпът до обществена информация е основно субективно право, предоставено на физическите и юридически лица с чл.41, ал.1 и ал.2 от  Конституцията на Република България, чл.4, ал.1 и ал.3 от ЗДОИ. Това свое право В.Л.Н. е упражнил, подавайки до ОУ „Генерал Скобелев“ с.Скобелево заявление за достъп до обществена информация. Съгласно разпоредбата на чл.28 ал.1 от ЗДОИ, заявленията за предоставяне на достъп до обществена информация се разглеждат във възможно най-кратък срок, но не по-късно от 14 дни след датата на регистриране.

В случая няма данни кога и дали заявлението е регистрирано, но ответникът е предоставил търсената информация преди образуване на настоящото съдебно-административно производство /27.12.2018г./. Видно от съдържанието на писмо с изх.№27 от 21.12.2018г., е  даден пълен достъп до поисканата информация, в посочената форма на достъп, т.е. искането е изцяло удовлетворено. Следователно жалбоподателят няма нарушено или застрашено право или интерес, които да бъдат защитени по съдебен ред. Нуждата от съдебна защита е отпаднала поради отпадане на правния интерес на жалбоподателя от оспорването на мълчаливия отказ за предоставяне на търсената обществена информация.

Липсата на правен интерес съставлява отрицателна процесуална пречка за допустимостта на оспорването, поради което подадената от В.Л.Н. жалба следва да се остави без разглеждане като недопустима, а образуваното въз основа на нея съдебно производство по адм.д. № 759/ 2018г по описа на Административен съд Стара Загора, да се прекрати.

При този изход на спора на жалбоподателя не се дължат разноски. АПК не предвижда в хипотезата на прекратяване на производството на основание чл.159, т.4 ответникът да дължи разноски на жалбоподателя, видно от разпоредбата на чл.143, ал.2 от АПК.

Водим от гореизложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ разглеждане жалбата на В.Л.Н. *** против мълчалив отказ на Директора на Основно училище „Генерал Скобелев“ с.Скобелево, общ.Павел баня, за предоставяне на обществена информация по заявление от 01.11.2018г., като недопустима.

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на В.Л.Н. за  присъждане на разноски.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 759/ 2018 г. по описа на Административен съд Стара Загора. 

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

                СЪДИЯ: