О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

                 

№48                                   12.02.2019 год.                          град Стара Загора

 

Старозагорският административен съд, VІ състав, в закрито заседание на дванадесети февруари две хиляди и деветнадесета год., в състав:

                                   

        СЪДИЯ: МИХАИЛ РУСЕВ

        

като разгледа докладваното от съдия М. РУСЕВ административно дело №774 по описа за  2018 год., за да се произнесе, съобрази следното:          

 

         Производството по делото е образувано по реда на чл.40 от Закона за достъп до обществена информация във връзка с чл.128 и сл. от АПК.

Образувано е по жалба на В.Л.Н. *** против мълчалив отказ на Директора на ПГ„Свети Иван Рилски“ гр. Раднево да предостави достъп до обществена информация поискана със Заявление от 01.11.2018 год. / не работен ден/, подадено по електронен път. Със заявлението си жалбоподателя е поискал да му бъде предоставена по електронен път на посочен електронен адрес информация, свързана с лицата, заемащи педагогически длъжности в училището, а именно:

1. Брой лица, придобили и упражнили правото си на пенсия, но продължават да работят;

2.Брой лица, придобили право на пенсия, но не е упражнено;

3. Брой лица без педагогическа правоспособност. 

         Видно от приложения системен бон №1641 0014 6158 3 от 14.12.2018 год., жалбата е подадена по пощата в рамките на едномесечния срок за обжалване на мълчалив отказ, който според жалбоподателя се е формирал на 14.11.2018 год.

        Съгласно чл.28, ал.1 вр. с ал.2 от ЗДОИ срокът, в който органите вземат решение за предоставяне или за отказ да се предостави исканата информация е 14-дневен и тече от момента на регистриране на заявлението. Настоящото заявление е подадено в 04.34 часа на 01.11.2018 год. /неработен ден/, без данни за момента на регистрирането му, поради което и при спазване на правилата за броене на срокове, процесния започва да тече най-рано на 02.11.2018 год. – петък, първи работен ден, в който регистрирането на заявлението е обективно възможно и е изтекъл на 15.11.2018 год. - също работен ден. Срока за оспорване пред съд на формирания мълчалив отказ тече от 16.11.2018 год. и изтича на 17.12.2018 год.

        На 27.12.2018 год. Директора на ПГ„Свети Иван Рилски“ гр. Раднево, предоставя на жалбоподателя исканата от него информация в отговор на електронното му запитване, но след като вече е подадена  жалбата до съда, чрез ответния административен орган.

         В молбата, с която са отстранени нередовностите на подадената жалба, изразяващи се в подаването от адв. А.П. без надлежно пълномощно за това и липсата на приложен документ за платена държавна такса в размер на 10.00 лв., е изразено становище, че вина за завеждането на делото е на ответника по делото, поради не предоставянето в срок на исканата информация. В предвид факта, че същата е предоставена в по-късен момент, за него е отпаднал правния интерес от воденото на делото, поради което заявява, „че не поддържа жалбата.“

         С оглед на гореизложената фактическа обстановка съдът намира, че делото следва да бъде прекратено от една страна поради отпаднал правен интерес у жалбоподателят, което обстоятелство същият заявява в подадената молба по делото, а от друга – поради оттеглянето на жалбата.

С молбата от страна на жалбоподателят е направено искане и за присъждане на направените разноски по делото, съгласно приложеният списък на разноските. Съдът намира, че с оглед основанието за прекратяването на делото /оттегляне на жалбата и отпаднал правен интерес/, такива не се дължат в полза на жалбоподателят.

Мотивиран от изложеното и на основание чл.159, т.4 и т.8 от АПК, Административен съд Стара Загора

 

О П Р Е Д Е Л И  :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на В.Л.Н. против мълчалив отказ на Директора на ПГ„Свети Иван Рилски“ гр. Раднево, поради отпаднал правен интерес и поради оттегляне на направеното оспорване.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело №774/2018 год. по описа на Административен съд Стара Загора.

           Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 3-дневен срок от  съобщаването му на страните.

 

                                  

 

                               АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: