П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

 

Година 2019                                                             град Стара Загора

Старозагорски административен съд                ІI касационен състав

На  единадесети април                                          Година 2019

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ГАЛИНА ДИНКОВА

                                                    

                                         ЧЛЕНОВЕ:              ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                           МИХАИЛ РУСЕВ

                                                                                         

Секретар: Зорница Делчева

Прокурор: Петко Георгиев

 

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГАЛИНА ДИНКОВА административно дело № 64 по описа за 2019 година.

                                                    

На именното повикване в 11,00 часа, се явиха:

ОСПОРВАЩ: ПРОКУРОР ПРИ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА СТАРА ЗАГОРА – редовно призован, явява се прокурор Петко Георгиев.

ОТВЕТНИК: ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НИКОЛАЕВО – редовно призован, не се явява представител.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА СТАРА ЗАГОРА – редовно призована, явява се прокурор Петко Георгиев.

 

ПРОКУРОР: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

        

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА:

Производството е образувано по протест на прокурор при Окръжна прокуратура – Стара Загора, с който е оспорена като незаконосъобразна разпоредбата на чл. 6, ал. 3 в частта: „… за което гражданите заплащат режийни разноски в размер на 0,5 на сто от стойността на имота“; чл. 18, ал. 3; чл. 22, ал. 1, т. 1 в частта относно „… шест месеца“; чл. 29, ал. 1, т. 1 от Наредба № 12 за настаняване под наем на граждани с доказани жилищни нужди и продажба на общински жилища на техните наематели и други лица от Община Николаево. В конкретния случай разпоредбата на чл. 6, ал. 3 от Наредба № 12 следва да се съобрази с § 1, т. 15 ДРЗМДТ и противоречи на разпоредбата на чл. 111, чл. 6 и чл. 7 от ЗМДТ; разпоредбата на чл. 18, ал. 3 от Наредба № 12 противоречи на чл. 45 от ЗОС;  разпоредбата на чл. 22, ал. 1, т. 1 от Наредба № 12 противоречи на чл. 46, ал. 1, т. 1 от ЗОС и разпоредбата на чл. 29, ал. 1, т. 1 от Наредба № 12 противоречи на чл. 26, ал. 1 от Конституцията на Република България. С подробно изложени съображения за незаконосъобразност на оспорените разпоредби и противоречието им с нормативни актове от по-висока степен е направено искане същите да бъдат отменени като незаконосъобразни.

СЪДЪТ докладва, че по делото с писмо изх. № 08-03-107/01.04.2019 г. от Председателя на Общински съвет Николаево са постъпили административната преписка по изменение и допълнение на Наредба № 12, както и Решение № 373/28.02.2019 г. на Общинския съвет Николаево, като решението е влязло в сила на 27.03.2019 г. С решението са изменени част от оспорените разпоредби, като разпоредбата на чл. 29, ал. 1, т. 1 е отменена изцяло.

 

ПРОКУРОР: Поддържам протеста по отношение на разпоредбата на чл. 18, ал. 3 от Наредбата. Да се приемат представените от Общински съвет Николаево документи. Окръжна прокуратура Стара Загора е изготвила протест по отношение на конкретни разпоредби от Наредба № 12 за настаняване под наем на граждани с доказани жилищни нужди и продажба на общински жилища на техните наематели и други лица на Община Николаево. След внасяне на протеста на ОП, съобразявайки се с доводите изложени в него, е инициирана процедура от Общински съвет Николаево за изменение, допълнение и отмяна на текстовете от Наредбата, като на заседание Общинският съвет със свое Решение № 373 е изменил и отменил текстове на Наредбата, касаещи именно онези разпоредби, които са посочени в протеста на Окръжна прокуратура Стара Загора. Действително новият текст на разпоредбата на чл. 6, ал. 3 в оспорената част е съобразен изцяло с протеста. Текстът на чл. 22, ал. 1, т. 1, в частта, която е оспорена от ОП, също е съобразен от Общински съвет Николаево с протеста на Прокуратурата. Текстът на чл. 29, ал. 1, т. 1 е отменен изцяло, което е съобразено също и е правилно и законосъобразно с доводите в протеста на Прокуратурата. Разпоредбата на чл. 18, ал. 3 от Наредбата е претърпяла такова изменение, което не отговаря на изложеното в протеста на Прокуратурата и е в противоречие със разпоредбите на ЗОС. В ЗОС по смисъла на чл. 45 изрично е посочено кои лица за срок не по-дълъг от две години се настаняват в резервно жилище. С разпоредбата на чл. 18, ал. 3 от Наредбата се допуска едно дописване на законни разпоредби, които не съществуват в ЗОС, с включването на лица, които изрично не са посочени в тази законова разпоредба. Поддържам протеста в тази част и моля с Вашият съдебен акт да постановите незаконосъобразност на чл. 18, ал. 3, така както е поискано с протеста на ОП Стара Загора. Моля да присъдите направените разноски на ОП.

 

СЪДЪТ след съвещание намира, че следва да бъде приета като доказателство по делото представената административна преписка, както и Решението на Общински съвет Николаево, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като доказателства по делото представената с писмо изх. № 08-03-107/01.04.2019 г. преписка по изменение и допълнение на Наредба № 12 за настаняване под наем на граждани с доказани жилищни нужди и продажба на общински жилища на техните наематели и други лица от Община Николаево под опис и Решение № 373/28.02.2019 г. на Общинския съвет Николаево, влязло в законна сила на 27.03.2019 г.

 

СЪДЪТ след съвещание намира, че следва да бъде оставен без разглеждане протеста, а производството по делото да се прекрати, поради оттегляне на оспорените разпоредби от Наредба № 12 за настаняване под наем на граждани с доказани жилищни нужди и продажба на общински жилища на техните наематели и други лица от Община Николаево, като съображенията за това са следните: С Решение № 373/28.02.2019 г. на Общински съвет Николаево, влязло в сила на 27.03.2019г., са направени изменения и допълнения на Наредба № 12, като е отменен изразът: „за което гражданите заплащат режийни разноски в размер на 0,5 на сто от стойността на имота“, в новата редакция на чл.21, ал.1, т.1 изразът „за повече от 6 месеца“ е заменен със „за повече от 3 месеца“, а чл.29, ал.1, т.1 е изцяло отменен. Оспорената разпоредба на чл.18, ал.3 е изменена, като е променено нейното съдържание, поради което новоприетата редакция на тази разпоредба не е предмет на протеста.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 159, т. 3 от АПК, СЪДЪТ

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 64/2019 г. по описа на Административен съд Стара Загора, поради оттегляне с Решение № 373/28.02.2019 г. на Общински съвет Николаево на оспорените разпоредби на чл. 6, ал. 3; чл. 18, ал. 3; чл. 22, ал. 1, т. 1; чл. 29, ал. 1, т. 1 от Наредба № 12 за настаняване под наем на граждани с доказани жилищни нужди и продажба на общински жилища на техните наематели и други лица.

ОСЪЖДА Общински съвет Николаево ДА ЗАПЛАТИ на Окръжна прокуратура Стара Загора сумата от 20,00/двадесет/лева, представляваща разноски за обнародване на обявление в Държавен вестник.

Определението може да се обжалва пред Върховния административен съд на Република България в седемдневен срок от днес за Окръжна прокуратура, а за Общински съвет Николаево – в седемдневен срок от получаване на съобщението.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,10 часа.

 

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                        ЧЛЕНОВЕ:        1.

 

                                                                                     2.

 

 

                                                        СЕКРЕТАР: