О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№72                                           19.02.2019г.                              Стара Загора

СТАРОЗАГОРСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД

На деветнадесети февруари 2019г.

в закрито заседание в следния състав:

                                                                                   СЪДИЯ: Дарина Драгнева

Като разгледа докладваното от съдия Дарина Драгнева административно дело №91 по описа за 2019г. и за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл.172 ал.5 от Закона за движение по пътищата във връзка с чл. 128 и сл. от АПК, образувано по жалбата на С.Г.Л. против Заповед за прилагане на принудителна административна мярка №18-1228-001473/13.12.2018г. издадена от Началник сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР Стара Загора.

          С оспорената заповед и на основание чл.171 т.2А, буква „Б“ от ЗДвП спрямо „РЕНТ ИНВЕСТМЪНТ ГРУП“ ЕООД гр. Казанлък е наложена принудителна административна мярка „Прекратяване на регистрацията на ППС №****“ за срок от шест месеца“, на „РЕНТ ИНВЕСТМЪНТ ГРУП“ ЕООД ЕИК202680426 с управител С.Г.Л.. Мярката е наложена, чрез отнемане на СРМПС №006891066 и на два броя регистрационни табели №****.

        В жалбата си С.Г.Л. твърди материална незаконосъобразност на заповед №18-1228-001473/13.12.2018г.  и иска нейната отмяна въз основа на следните доводи: Връчената му на 28.01.2019г. заповед  е издадена срещу лицето С.Г.Л. за това, че автомобил, собственост на „РЕНТ ИНВЕСТМЪНТ ГРУП“ ООД гр. Казанлък е предоставен за управление от неправоспособен водач. На лицето С.Г.Л. е наложена санкция по реда на чл.171 т.2А, буква „Б“ от ЗДвП – прекратяване регистрацията за срок от шест месеца на моторното превозно средство. Съгласно чл. 171 т.2А, буква “Б“ от ЗДвП, принудителната мярка се налага на собственик, чието моторно превозно средство е управлявано от лице, лишено от правото да управлява МПС. Собственик на моторното превозно средство, за управлението на което е наложена ПАМ, не е С.Г.Л., а търговското дружество „РЕНТ ИНВЕСТМЪНТ ГРУП“ ЕООД. Ако са налице предвидените от закона предпоставки, заповедта следва да се издаде спрямо юридическото лице- собственик, а не спрямо неговия управител. Като е издал процесната заповед срещу С.Г.Л., а не срещу „РЕНТ ИНВЕСТМЪНТ ГРУП“ ЕООД, административния орган е издал незаконосъобразна заповед, която на това основание следва да се отмени.

         Направено е и особено искане за спиране на допуснатото по закон предварително изпълнение на принудителната административна мярка с доводи за настъпване на имуществени вреди за дружеството „РЕНТ ИНВЕСТМЪНТ  ГРУП“ ООД в качеството му на собственик на моторното превозно средство, чиято регистрация е прекратена.

          Настоящия състав на АС Стара Загора намира жалбата за недопустима поради липса на правен интерес за жалбоподателя  С.Г.Л..

          Заповед №18-1228-001473/13.12.2018г. на Началник сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР Стара Загора има за адресат „РЕНТ ИНВЕСТМЪНТ ГРУП“ ЕООД гр. Казанлък като изрично е посочено, че настоящата Заповед за прилагане на принудителна административна мярка се издава против „РЕНТ ИНВЕСТМЪНТ ГРУП“ ЕООД, като на същото дружество се налага принудителна мярка по чл.171 т.2А, буква „Б“ от ЗДвП – прекратяване регистрацията на ППС №**** на „РЕНТ ИНВЕСТМЪНТ ГРУП“ ЕООД с ЕИК 202680426 и управител С.Г.Л..

          Дружеството е адресат на принудителната административна мярка, чиято отмяна е заявена по жалба на С.Г.Л. в качеството му на физическо лице, което погрешно счита, че е субект на административното правоотношение. Жалбата не е подадена от законния представител на дружеството, а именно управителя Л., а от последния, но в лично качество на физическо лице, поради което не може да се счита, че са упражнени правата на представлявания субект- адресат на мярката.

             Съдът следи служебно за наличието на правен интерес, който обуславя съществуването на правото на жалба, поради което въпроса за адресата на оспорения акт касае допустимостта на оспорването. След като констатира, че диспозитива на административния акт не оставя място за съмнение относно адресата на мярката и като взе предвид, че искането е заявено от С.Г.Л., който макар и управител на дружеството не сочи, че подава жалбата от името на засегнатото лице,  а от собствено име,  настоящия състав намира за изпълнено основанието по чл. 159 т. 4 от АПК за оставяне на жалбата без разглеждане и прекратяване на образуваното съдебно производство. Констатираната недопустимост на жалбата обуславя недопустимост и на особеното искане за спиране на допуснатото по закон предварително изпълнение на мярката. Съгласно чл.166 и сл. от АПК, особено искане за спиране на допуснато по закон предварително изпълнение може да се иска при всяко положение на делото, ако то би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда. Следователно процесуална предпоставка за допустимост на особеното искане за спиране е допустима жалба пред съд, което в настоящия случай не е изпълнено. Особеното искане следва да бъде оставено без разглеждане като недопустимо и поради правилото, че никой не може да предявява и защитава чужди права пред съд. Жалбоподател няма правен интерес да иска спиране на предварителното изпълнение с цел защита на имуществените права на трето лице

         Мотивиран от изложеното и на основание чл.159 т.4 от АПК, Административен съд Стара Загора

 

О П Р Е Д Е Л И

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на С.Г.Л. против Заповед №18-1228-001473/13.12.2018г. на Началник сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР Стара Загора.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ искането на С.Г.Л. за спиране предварителното изпълнение на Заповед №18-1228-001473/13.12.2018г. на Началник сектор „ПП“ при ОД МВР Стара Загора.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.д.№91/19г. по описа на АС Стара Загора.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ВАС на РБ в 7-дневен срок от връчването му на страните.

 

 

Административен съдия: