О П Р Е Д Е Л Е Н И Е 

92                                         11.03.2019 год.                      гр. Стара Загора

Старозагорският административен съд, в закрито заседание на единадесети март две хиляди и деветнадесета година, шести състав:

 

Административен съдия: МИХАИЛ РУСЕВ

                                                            

при участието на секретаря............................................., като разгледа  адм. дело  №152 описа за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на  чл.135, ал.1 и 2 от АПК.

Образувано е по искова молба на С.Д.С. ***, срещу Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ гр. София за изплащането на обезщетение в размер на 300.00 лв., представляващи вреди от отменено наказателно постановление №23-0000309/09.03.2018 год. на Началник Областен отдел „Автомобилна администрация“ гр. Варна.

Първоначално исковата молба е била подадена в Административен съд Варна, като с Определение №621/05.03.2019 год. по адм. дело №473/2019 год., е прекратил производството по делото и на основание чл.135, ал.2 от АПК, е изпратил същото по подсъдност на Административен съд – Стара Загора. Изложените мотиви са, че постоянния адрес на ищеца е гр. Казанлък и съгласно чл.135, ал.2 от АПК, компетентен е Административен съд Стара Загора.

Подсъдността на делата предявени по реда на ЗОДОВ е уредена в специалната разпоредба на чл.7 от закона – или по мястото на увреждане или по местожителството на увреденото лице. Касае се за законово определена местна подсъдност, която зависи единствено и само от желанието на ищеца, т.е. зависи от неговата воля, налице е изборна подсъдност. Следва да се отбележи, че разпоредбата на чл.7 от ЗОДОВ е специална спрямо разпоредбата на чл.133 от АПК. Действително местната подсъдност в административното производство, когато се касае за претендиране на обезщетения е регламентирана в разпоредбата на чл.133, ал.1 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Според същата, делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд по постоянен адрес или седалището на посочения в акта адресат, съответно адресати. В конкретния случай, не е налице оспорване на индивидуален административен акт, а е налице подаване на искова молба. В АПК е уредена общата хипотеза на подсъдност на делата, която обаче е приложима единствено и само при липсата на специална уредба в други закони. Такава в конкретния случай е налице /чл.7 от ЗОДОВ/ и ще е приложима именно тя.

Касае се за изборна подсъдност, упражняването на която зависи единствено и само от волята на увреденото лице.

В конкретния случай действително ищеца е с постоянен адрес ***. От друга страна увреждането е настъпило в гр. Варна, местонахождението на органа издал наказателното постановление, от чиято отмяна се претендират претърпените имуществени вреди. Подаването на исковата молба до Административен съд Варна е по волята на ищеца, като дерогирането едностранно от страна на Административен съд Варна е недопустимо, без за това да е взето под внимание становището на ищеца.

Предвид изложеното Административен съд Стара Загора счита, че компетентен да се произнесе по спора е Административен съд Варна. Поради това и с оглед обстоятелството, че е изчерпана процесуалната възможност за изпращане на жалбата на надлежния съд, делото следва да се изпрати на ВАС за определяне на компетентния  съд.

Водим от горното и на основание чл. 135, ал.5 във вр. с ал.3 от АПК, Старозагорски административен съд, шести състав

О П Р Е Д Е Л И :

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело №152/2019 год. по описа на Административен съд – Стара Загора.

ПОВДИГА спор за подсъдност между Административен съд – Стара Загора и Административен съд Варна по искова молба на С.Д.С. ***, срещу Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ гр. София за изплащането на обезщетение в размер на 300.00 лв., представляващи вреди от отменено наказателно постановление №23-0000309/09.03.2018 год. на Началник Областен отдел „Автомобилна администрация“ гр. Варна.

ИЗПРАЩА делото на ВАС на РБ за произнасяне по спора за подсъдност.

Определението не подлежи на обжалване.

                       

                                АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: