О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

№257                                      24.06.2019 год.                           Стара Загора

 

Старозагорският административен съд, VІ състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и четвърти юни две хиляди и деветнадесета год., в състав:

                                                                         

СЪДИЯ: МИХАИЛ РУСЕВ

 

като разгледа докладваното от съдия М. РУСЕВ административно дело №413 по описа за 2019 год., за да се произнесе, съобрази следното:          

 

            Производството по делото е образувано по искова молба от Р.М.С.,***, в която са предявени пет обективно съединени иска срещу Прокуратурата на Република България, всеки един от тях за по 200 000.00 лв. за причинени неимуществени, психически, физически, морални и материални вреди в резултат на това, че Прокуратурата не е следяла и апрагнявала надзор като правозащитен орган, в резултата на което са му взели показанията без присъствие на адвокат в досъдебното производство чрез употреба на физическа сила и насилие и психически и физически тежък побой от служители на РПУ гр. Гълъбово.

Настоящият съдебен състав след като съобрази разпоредбите на чл. 1 и чл. 2 ЗОДОВ и данните по делото, приема, че компетентен да прецени допустимостта и да разгледа исковата молба на Р.М.С.,***, с посочена цена на иска 1 000 000.00 лв. по правилата на местната и родовата подсъдност е Окръжен съд Стара Загора.

Съгласно чл.1, ал.1 от ЗОДОВ държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност. На административните съдилища са подведомствени всички дела по искания за обезщетения за вреди от незаконосъобразни актове, действия и бездействия на административни органи и длъжностни лица – чл. 128, ал.1, т.5 от АПК. 

            От обстоятелствената част на исковата молба се установява, че ищецът претендира обезщетения за вреди, настъпили в резултат на незаконосъобразни бездействия на Прокуратурата на Република България да следи за законността. За да се извърши преценка на правното основание на предявените искове, от съществено значение е дали действията и бездействията се определят като административна дейност или са такива по осъществяване на дейност от лица в качеството им на правозащитни органи. В конкретната хипотеза искът е насочен именно срещу правозащитните органи, като се твърди, че неправомерното обвинение е последица от действията на Прокуратурата на Република България.

За квалификацията на предявения иск са от значение твърденията, с които ищецът обосновава възникването на спорното право и искането, което формулира. В случая според изложеното от ищеца основание в исковата молба, въз основа на което претендира обезщетение за причинени вреди, то касае действия по повдигнатото му от разследващ орган на РУ Гълъбово към ОД на МВР Стара Загора обвинение, /впоследствие поддържано от Окръжна прокуратура Стара Загора срещу него като подсъдим по НОХД №514/2016 год. на Окръжен съд Стара Загора/ и приключило с осъдителна присъда в размер на 10 години и 8 месеца. При твърдение за отговорност на държавата за причинени вреди, произтичащи от дейност на полицейски служители по повдигане на обвинение на ищеца по наказателно дело не може да се приеме, че е налице хипотезата на чл.1, ал.2 от ЗОДОВ ,тъй като случаят не касае иск за обезщетение за вреди, произтичащи от незаконосъобразни актове, действия и бездействия на органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност. В този смисъл е практиката на смесените състави на съдии от Върховния касационен съд и от Върховния административен съд - определение №82 от 01.12.2016 год. по адм. дело №61/2016 год.; определение №55 от 01.09.2016 год. по адм. дело №24/2016 год.; определение №80 от 29.11.2016 год. по адм. дело №81/2016 год.; определение №6 от 24.01.2017 год. по адм. дело №3/2017 год.

 Прокуратурата и съдилищата са част от съдебната власт и актовете, които се издават от прокурорите и съдиите, както и техните действия и бездействия, не са в изпълнение на административна дейност по чл. 1, ал. 1 ЗОДОВ. Следователно претенцията на Р.М.С. за осъждане на Прокуратурата на РБ се квалифицира по чл.2 от ЗОДОВ, както е посочил и самият ищец в молбата си с вх.№3290/20.06.2019 год.. Съгласно чл.2, ал.3 ЗОДОВ исковете по ал. 1 и 2 се разглеждат по реда, установен в Гражданския процесуален кодекс, т.е. от общия съд.

По тези съображения образуваното съдебно производство по адм. дело №413/2019 год. по описа на Административен съд Стара Загора следва да се прекрати и делото да се изпрати по подсъдност на Окръжен съд Стара Загора, който да се произнесе по допустимостта и основателността на предявения иск от р.М.С. срещу Прокуратурата на Република България за присъждане на сума в размер на 1 000 000.00 лв. за причинени имуществени и неимуществени вреди.

Водим от тези съображения и на основание чл.135, ал.2 от АПК, съдът   

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №413/2019 год. по описа на Административен съд Стара Загора.

ИЗПРАЩА ПО ПОДСЪДНОСТ делото на Окръжен съд Стара Загора.

Определението не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се изпрати на страните.

 

                     

                                                       АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: