О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

№ 314                                            29.07.2019г.                                 град Стара Загора

 

 

Старозагорският административен съд, ІІ състав, в закрито заседание на двадесет и девети юли през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

              СЪДИЯ: ГАЛИНА ДИНКОВА

    

 

при секретар                                                                                                     

и с участието на прокурора                                                                                       като разгледа докладваното от съдия    Г.ДИНКОВА     административно дело № 531 по описа за 2019г., за да се произнесе, съобрази следното:                                                       

 

Производството е по реда на чл. 145 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/.

Образувано е по жалба на К.П.К. ***. От изложеното в жалбата и приложеното към нея Разпореждане № 231-01-94-2/ 05.07.2019г. на Ръководителя на осигуряването за безработица при ТП на НОИ – Стара Загора, се налага извод, че се обжалва цитираното разпореждане, с което е прекратено изплащането на отпуснатото на жалбоподателя парично обезщетение за безработица.

Съдът намира, че подадената жалба е процесуално недопустима, по следните съображения:

С оспореното Разпореждане 231-01-94-2/ 05.07.2019г. на Ръководителя на осигуряването за безработица при ТП на НОИ – Стара Загора, на основание чл.54ж, ал.1 във вр. с чл.54д, ал.1, т.2 от КСО, е прекратено изплащането на отпуснатото на основание чл.54ж, ал.1 и във връзка с чл.54а, ал.1 и чл.54б, ал.3 КСО с разпореждане № 231-01-94-1/ 02.05.2019г. парично обезщетение за безработица на К.П.К..

Съгласно разпоредбата на чл.117, ал.1, т.2, б.”б” от КСО разпорежданията за отказ или неправилно определяне, изменяне, спиране и прекратяване на обезщетенията за безработица, издадени от длъжностното лице, на което е възложено ръководството на осигуряването за безработица или друго длъжностно лице, определено от ръководителя на териториалното поделение на Националния осигурителен институт /арг. чл.54ж КСО/, подлежат на задължително обжалване пред ръководителя на съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт по реда на АПК, който по аргумент от ал.3 на чл.117 КСО може да отмени разпореждането и да реши въпроса по същество. Едва вече решението на ръководителя на ТП на НОИ може да се обжалва в 14-дневен срок от получаването му пред административния съд /чл.118, ал.1 от КСО/.

Обжалването по административен ред на издаденото от Ръководителя на осигуряването за безработица при ТП на НОИ – Стара Загора разпореждане е  абсолютна процесуална предпоставка за възникване правото на жалба пред съд, включително когато е направено искане за обявяване на нищожността му.

 Това е така, защото в производството по административен контрол се издава подлежащия на съдебен контрол административен акт. 

В случая няма данни, а и не се твърди от жалбоподателя оспореното пред съда разпореждане да е било обжалвано пред ръководителя на ТП на НОИ – Стара Загора, компетентен да се произнесе съгласно чл.117, ал.3 от КСО. Именно той е органът, който следва да се произнесе по срочността и основателността на подадената жалба против Разпореждане № 231-01-94-2/ 05.07.2019г. на Ръководителя на осигуряването за безработица при ТП на НОИ - Стара Загора. Съответно съдът е длъжен да изпрати подадената от К.К. жалба на компетентния административен орган, защото от изхода на административния контрол за законосъобразност зависи възникването на правен интерес за оспорване на административния акт пред съда.

С оглед гореизложеното съдът намира, че жалбата, като подадена срещу акт който не подлежи на пряко съдебно оспорване, е недопустима, поради което следва да бъде оставена без разглеждане, производството по делото да се прекрати и жалбата да се изпрати на Ръководителя на ТП на НОИ – Стара Загора.

Водим от горните мотиви и на основание чл.159, т.1 във вр. с чл.130 от АПК, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на  К.П.К. ***,  против Разпореждане № 231-01-94-2 от 05.07.2019г. на Ръководителя на осигуряването за безработица при ТП на НОИ – Стара Загора.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 531/ 2019г. по описа на Административен съд – Стара Загора.

 

ИЗПРАЩА жалбата на К.П.К. ***,  против Разпореждане № 231-01-94-2 от 05.07.2019г., издадено от Ръководителя на осигуряването за безработица при ТП на НОИ – Стара Загора,  на Ръководителя на ТП на НОИ-Стара Загора, по подведомственост.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от неговото съобщаване. 

 

 

 

                                                                                                                            СЪДИЯ: