О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е   № 350

 

гр.Стара Загора, 28.08.2019г.

 

Старозагорският административен съд, VIІ състав, в закрито заседание на двадесет и осми август през две хиляди и деветнадесета година:

                                              

 

                                                        СЪДИЯ: СТИЛИЯН МАНОЛОВ

                                                          

като разгледа докладваното от съдия СТИЛИЯН МАНОЛОВ административно дело № 613 по описа за 2019г., за да се произнесе, съобрази следното:                                                     

 

Производството по делото е образувано по жалба на П. Инженеринг ООД – с.Ягода, общ.Мъглиж против Заповед №2 от 24.07.2019г. на Директора на ТП на НОИ Стара Загора, с която е възобновено производството по квалифициране на трудова злополука вх.№39/16.04.2019г. на ТП на НОИ Стара Загора от И.С.И..  В жалбата се сочи, че за да издаде оспорената заповед административния орган е следвало да разпореди изясняване на всички относими факти и като не е сторил това е нарушил процесуалните правила. По подробно изложени в жалбата съображения се моли съда да отмени обжалваната заповед.

 

         Ответникът по жалбата – Директор ТП на НОИ Стара Загора, в писмено становище излага съображения, че за жалбоподателя липсва правен интерес от оспорване на заповедта за възобновяване, тъй като правните й последици са единствено насочени към продължаване на процесуалните действия в развиващото се административно производство. С оглед на това се моли съда да остави без разглеждане като недопустима подадената жалба и да прекрати производството.

 

         Заинтересованото лице – И.С.И., в писмено становище излага съображения, че оспорената заповед не страда от нито един от изброените в чл.146 АПК пороци, тъй като е издадена от компетентен орган, в предвидената от закона форма, в съответствие с целта на закона, като същата не противоречи на материалноправна норма, нито при издаването й е допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила. По подробно изложени съображение се моли съда да остави в сила Заповед №2 от 24.07.2019г. на Директора на ТП на НОИ Стара Загора.

 

При извършената проверка относно допустимостта на жалбата, съдът установи следното:

 

Със Заповед №6/19.04.2019г. на ЗА Директор на ТП на НОИ Стара Загора (л.52), на основание чл.58, ал.1 от КСО и във връзка с постъпил Сигнал за нарушение на трудовото законодателство от И.С.И. (л.77) и Декларация за трудова злополука от П. Инженеринг ООД – с.Ягода (л.56), е наредено да се извърши разследване на злополука, станала на 19.02.2019г. с Стайко Иванов Иванов.

 

Със Заповед №1/03.06.2019г. на Главен инспектор по осигуряването, на основание чл.54, ал.1, т.5 от АПК, производството по квалифициране на декларираната злополука е спряно.

 

Със Заповед №2/24.07.2019г. на Главен инспектор по осигуряването, на основание чл.55, ал.1 от АПК, производството е възобновено. В заповедта е посочено, че същата може да се оспорва в 14-дневен срок от заинтересованите страни пред Административен съд Стара Загора по реда на Глава десета, Раздел IV от АПК, чрез ТП на НОИ – гр.Стара Загора.   

 

Макар административният орган да е посочил, че Заповед №2/24.07.2019г. на Главен инспектор по осигуряването подлежи на обжалване, съдът намира, че оспорването й е процесуално недопустимо по следните съображения:

 

Административният акт по чл. 55 от АПК за възобновяване на спряно административно производство, не подлежи на самостоятелен съдебен контрол, тъй като не прегражда по-нататъшното развитие на производството по издаване на индивидуален административен акт. Законосъобразността на заповедта за възобновяване подлежи на контрол във връзка със законосъобразността на издадения краен акт.

 

По силата на чл.21, ал.5 АПК не са индивидуални административни актове волеизявленията, действията и бездействията, когато са част от производствата по издаване или изпълнение на индивидуални или общи административни актове или са част от производствата по издаване на нормативни актове.

В случая оспореният административен акт е издаден по реда на  чл.55 от АПК и се него се възобновява едно спряно административно производство по квалифициране на злополука, което съгласно чл.60, ал.1 от КСО следва да приключи с разпореждане за приемане или за неприемане на злополуката за трудова, което разпореждане се издава от длъжностно лице, определено от ръководителя на ТП на НОИ. Заповед №2/24.07.2019г. на Главен инспектор по осигуряването се явява част от процедурата по издаване на крайният индивидуален административен акт, с който административното производство по КСО ще приключи  и съгласно чл.21, ал.5 от АПК не подлежи на самостоятелно обжалване. На такова ще подлежи крайният административен акт, с който ще се разреши въпроса за квалифицирането на злополуката.

 

Посочените от административния орган в заповедта основания за нейното оспорване по реда на Глава десета, Раздел IV АПК не касаят настоящия случай, тъй като съгласно чл.202, т.1-3 от АПК по реда на този раздел се обжалват отказът да се допусне възобновяване по чл.103, ал.3 от АПК, актът за спиране на производството за издаване на административен акт и отказът да се възобнови спряно административно производство, но не и административния акт, с който се възобновява административното производство. Както беше посочено законосъобразността на последният подлежи на контрол във връзка със законосъобразността на издадения краен акт.

 

С оглед тези съображения съдът намира, че липсва административен акт, който да е годен предмет на съдебна проверка от страна на Административен съд Стара Загора.  

 

Предвид изложеното жалбата се явява недопустима, поради което следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото прекратено.

 

Водим от горните мотиви и на основание чл.159, т.1 от АПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на П. Инженеринг ООД – с.Ягода, общ.Мъглиж против Заповед №2 от 24.07.2019г. на Директора на ТП на НОИ Стара Загора, с която е възобновено производството по квалифициране на трудова злополука вх.№39/16.04.2019г. на ТП на НOИ Стара Загора от И.С.И., като недопустима.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 613/2019г. по описа на Административен съд – Стара Загора.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба чрез Административен съд Стара Загора, пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от неговото съобщаване. 

 

 

 

                                                        СЪДИЯ: