О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

 № 114                                                     16.04.2020г.                                град Стара Загора

 

 

   Старозагорският административен съд, II състав, в закрито съдебно заседание на шестнадесети април през две хиляди и двадесета година, в състав:

                                           

                                                                                          СЪДИЯ: ГАЛИНА ДИНКОВА

                

като разгледа административно дело № 197 по описа за 2020г., за да се произнесе, съобрази следното:                                                       

Производството по делото е образувано по искова молба от К.И.Ш. с ЕГН ********** срещу Областна дирекция на МВР – Стара Загора за присъждане на сума в размер на 21 000лв., представляваща обезщетение за причинени вреди в резултат на действия и бездействия на разследващ полицай при ОД на МВР – Стара Загора във връзка с водено Досъдебно производство № 23/ 2014г. /прокурорска преписка № 5017/ 2013г. по описа на Районна прокуратура – Стара Загора/. Изложени са твърдения, че при провеждане на досъдебното производство разследващият полицай не е спазил разпоредбата на чл.142 от НПК, изискваща назначаване на „заклет преводач“, поради което ищецът е бил принуден да сключи споразумение по НОХД № 2489/ 2015г. по описа на Районен съд – Стара Загора и да изтърпи Присъда № 77 от 14.04.2016г., в резултат на което е претърпял вреди.  

Настоящият съдебен състав след като съобрази разпоредбите на чл. 1 и чл. 2 ЗОДОВ и данните по делото, приема, че компетентен да прецени допустимостта и да разгледа исковата молба на К.И.Ш., с посочена цена на иска 21 000лв. по правилата на местната и родовата подсъдност е Районен съд – Стара Загора.

Съгласно чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност. На административните съдилища са подведомствени всички дела по искания за обезщетения за вреди от незаконосъобразни актове, действия и бездействия на административни органи и длъжностни лица – чл. 128, ал. 1, т. 5 АПК.

За квалификацията на предявения иск са от значение твърденията, с които ищецът обосновава възникването на спорното право и искането, което формулира. В случая според изложеното от ищеца основание в исковата молба, въз основа на което претендира обезщетение за причинени вреди, то касае действия на разследващ орган по смисъла на чл.52, ал.1, т.2 от НПК, извършени в хода на образувано досъдебно производство /ДП № 23 от 2014г. по описа на ОД на МВР – Стара Загора/. При твърдение за отговорност на държавата за причинени вреди, произтичащи от дейност на полицейски служител, действащ в качеството си на разследващ орган, не може да се приеме, че е налице хипотезата на чл. 1, ал. 2 от ЗОДОВ, тъй като случаят не касае иск за обезщетение за вреди, произтичащи от незаконосъобразни актове, действия и бездействия на органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност. Исковата претенция следва да бъде квалифицирана като такава по чл. 2, ал. 1, т. 1 от ЗОДОВ, съгласно която разпоредба държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от разследващите органи, прокуратурата или съда, като по аргумент от чл. 2, ал. 3 във вр. с ал. 1, т. 1 от ЗОДОВ, приложимият процесуален ред за разглеждане и произнасяне по допустимостта и основателността на предявения иск, е този по ГПК, т.е. от общия съд. С оглед разпоредбата на чл. 7 от ЗОДОВ, мястото на увреждането /гр. Стара Загора/, регистрирания настоящ адрес ***/ и цената на иска, делото е подсъдно на Районен съд – Стара Загора. 

С оглед на изложеното съдът намира, че образуваното съдебно производство по адм. дело № 197/ 2020 г. по описа на Старозагорския административен съд следва да бъде прекратено, а делото изпратено на Районен съд – Стара Загора, по подсъдност.

Водим от тези съображения и на основание чл. 135, ал.2 от АПК, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 197/ 2020г. по описа на Административен съд Стара Загора.

ИЗПРАЩА ПО ПОДСЪДНОСТ делото на Районен съд – Стара Загора. 

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

Препис от определението да се изпрати на страните.

 

 

                                                                                   СЪДИЯ: