Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

13                                       04.02.2016 год.                        гр. Стара Загора

 

 В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Старозагорският административен съд, в публично заседание                          на двадесет и първи януари през две хиляди и шестнадесета год. в състав:

 

                                                                  Председател: БОЙКА ТАБАКОВА

 

                                                                          Членове: ГАЛИНА ДИНКОВА

                                                                                           МИХАИЛ РУСЕВ

 

при секретаря С.Х. и с участието на прокурора Константин Тачев като разгледа докладваното от съдия М. Русев КАН дело №410 по описа за 2015 год., за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството е с правно основание чл.208 и сл. от АПК във връзка с чл.63 ал.1 предл.2 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от „Стинкс”ЕООД – гр. Хасково, представлявано от Управителя Димитрина Цветкова против решение №665 от 19.10.2015 год., постановено по НАХД №1374 по описа за 2015 год. на Старозагорски районен съд, с което е потвърдено наказателно постановление  №К-032945 от 10.03.2015 год. на Директора в Регионална дирекция за областите Пловдив, Смолян, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Стара Загора на Комисията за защита на потребителите.

В касационната жалбата се съдържат оплаквания, от които може да се направи извод, че се релевира нарушение на материалния закон - касационно основание по чл. 348, ал.1, т.1 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Счита, че съдът не се е произнесъл по изложените от негова страна възражения в подадената жалба и не е обсъдено направеното му възражение за маловажност на нарушението. Касаторът моли да се отмени оспореното решение №665/19.10.2015 год., постановено по НАХД №1374 по описа за 2015 год. на Районен съд Стара Загора и да се постанови друго, с което да се отмени обжалваното наказателно постановление.

Ответникът по касация – Регионална дирекция за областите Пловдив, Смолян, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Стара Загора на Комисията за защита на потребителите не се явява, не изпраща представител и не изразява становище по жалбата.

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение, че жалбата е неоснователна.

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания и след служебна проверка по реда на чл.218 ал.2 от АПК на решението по АНХД №1374/2015 год. на Районен съд Стара Загора, намира за установено следното:

        Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна и е процесуално допустима. Разгледана по същество, се явява  неоснователна.

Районен съд – Стара Загора е потвърдил като правилно и законосъобразно наказателно постановление №К-032945 от 10.03.2015 год. на Директора в Регионална дирекция за областите Пловдив, Смолян, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Стара Загора на Комисията за защита на потребителите, с което на „Стинкс”ЕООД – гр. Хасково е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 500.00 лв. на основание чл.197 от Закона за защита на потребителя. Отговорността е ангажирана за нарушение на чл.6, т.4 от Закона за защита на потребители /ЗЗП/ затова, че в стопанисваният търговски обект са изложени стоки с обявено по надлежен начин намаление, но не всички стоки се намират в специално обособеното за намаления място.

За да потвърди наказателното постановление, Старозагорския районен съд приема, че така описаното в наказателното постановление деяние е безспорно установено, както и че не са допуснати процесуални нарушения при съставянето на АУАН и издаването на наказателното постановление.

Отговорността на касатора е ангажирана за нарушение на чл.6, т.4 от ЗЗП, която разпоредба, предвижда задължение за търговецът да определи специално обозначени места, отделени от местата на останалите стоки в търговския обект, и предварително да информира по подходящ начин потребителите, когато предлага стоки с намалени цени. За да е изпълнено законовото задължение е необходимо търговецът да обособи специално обозначено място от една страна, а от друга да уведоми предварително клиентите за това намаление. В конкретния случай, касатора изпълнил частично задължението си, като е обособил специално обозначено такова място и е информирал клиентите за текущото намаление – „Коледно намаление на дамски якета от 15 до 20 лв. от 22.12.2014 год. – 22.01.2015 год.”  Въз основа на това, наказващият орган е извел извода, че в магазина е налице частично намаление. Така намалените дамски якета са били отделени на специалното за това място. Установено е също така, че в магазина е налице и друго намаление на стоки – дамски блузи, дамски туники, дамски блузони, дамски дънки, дамски къси панталони и дамски поли, които не са се намирали в обособеното място. Всъщност спор относно фактическата обстановка по делото не съществува между страните.

Настоящият съдебен състав,  счита, че е налице съставомерно поведение на касатора, което обосновава наложената му санкция. В изпълнение на законовите си задължения, търговецът е обособил специално място, на което е изложил всички стоки, които са предмет на обявеното намаление – всички дамски якета, които са на цена от 15 до 20 лева. В контекста на посочената като нарушена разпоредба на чл.6, т.4 от ЗЗП, като законово задължение за търговеца е „определянето на специално обозначени места, отделени от местата на останалите стоки в търговският обект и предварително да информира по подходящ начин потребителите, когато предлага стоки с намалени цени”. В случая, търговецът е изпълнил задължението си и е обособил такова място, но не е информирал по подходящ начин потребителите за цялото текущо намаление на стоки в магазина. Не е информирал, че е налице намаление и за други стоки, освен дамските якета – като дамски панталони, блузони, дънки, поли и т.н. За това намаление не са информирани клиентите и намалените стоки не са поставени в специално обозначеното място за тази цел.

Неоснователно е наведеното касационно оплакване, че съдът не се е произнесъл по всички наведени оплаквания и по специално, че не е установен по безспорен начин субекта на административно нарушение. Това безспорно е търговецът, доколкото именно касаторът стопанисва проверяваният търговски обект и е негово задължението да обособява специално място и да обявява по надлежен начин съществуващото намаление на стоки. Такова задължение не е предвидено за продавачът. Липсата на предвидено в закона дължимо поведение от страна на продавача относно обособяването на място за излагане на стоките предмет на обявеното намаление,  изключва носенето на отговорност от същият. Ето защо като е установил елементите от фактическия състав на административното нарушение и е обсъдил същите в своето решение, съдът е изпълнил задължението си да се произнесе по същество и макар изрично да не се е произнесъл, то по същество е отхвърлил наведеното оплакване от търговецът.

С оглед изложените съображения съдът намира, че не са налице твърдяните касационни основания, поради което обжалваното решение се явява законосъобразно и като такова, следва да бъде потвърдено.

По тези съображения касационният състав на Административен съд Стара Загора намира, че решение №665 от 19.10.2015 год., постановено по НАХД №1374  по описа за 2015 год. на Старозагорски районен съд, е законосъобразно, поради което следва да бъде потвърдено

Водим от гореизложеното и на основание чл.221, ал.2, пр. първо АПК съдът

 

                                             Р     Е     Ш     И     :

 

 ОСТАВЯ В СИЛА решение №665 от 19.10.2015 год., постановено по НАХД №1374  по описа за 2015 год. на Старозагорски районен съд.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и/или протестиране.

 

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                                           ЧЛЕНОВЕ: 1.  

 

                                                                                               2.