Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

 

                     2      01.02.2016 г.        гр. Стара Загора

                                                                                                                    В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

         Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на четиринадесети януари през две хиляди и шестнадесета година в състав:

                   

                                                 Председател:    БОЙКА ТАБАКОВА   

                                                                       

                                                                                                                                  Членове:   ИРЕНА ЯНКОВА       

                                                                              РАЙНА ТОДОРОВА  

 

при секретар А.А.          

и с участието на прокурор Петко Георгиев      

като разгледа докладваното от  съдия  Р. Тодорова КАН дело № 412 по описа за 2015год., за да се произнесе съобрази следното:

 

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл.63, ал.1 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

Образувано е по касационна жалба на Областна Дирекция на МВР – Стара Загора против Решение № 704 от 02.11.2015г., постановено по АНД № 1984/ 2015г. по описа на Старозагорския районен съд, с което е отменено като незаконосъобразно Наказателно постановление № 1238а-1274 от 30.06.2015г., издадено от Директора на ОД на МВР – Стара Загора.

В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на съдебното решение в нарушение на закона - касационно основание по чл. 348, ал.1, т.1 във вр. с ал.2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Жалбоподателят оспорва като неправилен и необоснован  направения от въззивния съд извод, че допуснатото от санкционираното лице административно нарушение представлява „маловажен случай”, като основание за прилагане на чл.28 от ЗАНН. Моли обжалваното съдебно решение да бъде отменено и вместо него да се постанови друго, с което да бъде потвърдено Наказателно постановление № 1238а-1274 от 30.06.2015г.

 

Ответникът по касационната жалба – Х.И.Г., редовно и своевременно призована за съдебно заседание, не се явява, не изпраща представител по делото и не взема становище по основателността на жалбата.

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение за основателност на касационната жалба и предлага обжалваното съдебно решение, като постановено в нарушение и при неправилно приложение на закона, да бъде отменено и да се потвърди издаденото от Директора на ОД на МВР – Стара Загора наказателно постановление.         

          

           Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

 

           Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

 

           Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

 

        Производството пред Старозагорския районен съд се е развило по жалба на Х.И.Г. против Наказателно постановление № 1238а-1274 от 30.06.2015г., издадено от Директора на ОД на МВР – Стара Загора, с което, въз основа на Акт за установяване на административно нарушение № 1238а-1274/ 25.06.2015г., на Х.Г. е наложено административно наказание глоба в размер на 30 лева, на основание чл.81, ал.2, т.2 от Закона за българските лични документи /ЗБЛД/, за нарушение на чл. 7, ал.1 от ЗБЛД. Административно наказателното обвинение от фактическа страна се основава на това, че на 25.06.2015г. в група „БДС” при ОД на МВР – Стара Загора е установено, че Х.Г. не е опазила от изгубване български личен документ – паспорт № 362044625, изд. на 29.07.2008г. от ОД на МВР – Стара Загора на детето й Преслав Иванов Пеев, ЕГН **********.  

            Старозагорският районен съд е отменил обжалваното наказателно постановление по съображения за неговата материална незаконосъобразност. Въз основа на събраните в хода на съдебното следствие доказателства и установената по делото фактическа обстановка въззивният съд е приел, че извършването на вмененото на санкционираното лице административно нарушение по чл.81, ал.2, т.2 от ЗБЛД, е доказано по безспорен и несъмнен начин, но са налице и обстоятелства, обуславящи определянето на нарушението като такова с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушения от този вид и съотв. че са налице предпоставките за квалифицирането му като маловажен случай по чл. 28 от ЗАНН. С оглед на което съдът е направил извод, че наказателното постановление е издадено и при неправилно приложение на закона и е постановил неговата отмяна. 

 

Решението на Старозагорския районен съд е правилно, но не по изложените в него мотиви.    

        

           Административнонаказателната отговорност на ответника по касация е ангажирана на основание чл.81, ал.2, т.2 от ЗБЛД, съгласно която разпоредба се наказва се с глоба от 30 до 200 лева лице, което  изгуби, повреди или унищожи български личен документ. От правна страна обвинението е обосновано с допуснато нарушение на чл. 7, ал.1 от ЗБЛД, която норма регламентира че гражданите, притежатели на български лични документи, са длъжни да ги пазят от повреждане, унищожаване или загубване. Извършването на вмененото на санкционираното лице административно нарушение от фактическа страна се основава на това, че Х.И.Г. не е опазила от изгубване български личен документ – паспорт № 362044625, изд. на 29.07.2008г. от ОД на МВР – Стара Загора на детето й Преслав Иванов Пеев, ЕГН **********.  От събраните по делото доказателства обаче и в частност от показанията на разпитания в качеството на свидетел актосъставител – Марина Донева Калъчева, се установява, че на 12.08.2015г. Х.Г. е намерила и донесла в ОД на МВР – Стара Загора, група „БДС” процесния паспорт, който впоследствие е бил унищожен. Очевидно документът за самоличност не е бил изгубен и санкционираното лице не е допуснало нарушение на чл.7, ал.1 от ЗБЛД съотв. липсва съставомерно от обективна и субективна страна деяние, квалифицирано като административно нарушение по чл.81, ал.2, т.2 от ЗБЛД. Отделно от това при прилагането на чл.36, ал.1 от ЗБЛД към датата на съставяне на АУАН срокът на валидност на паспорт № 362044625, изд. на 29.07.2008г. от ОД на МВР – Стара Загора, е бил изтекъл.

            При липсата на извършено нарушение по повдигнатото на Х.Г. административнонаказателно обвинение по чл.81, ал.2, т.2 във вр. с чл.7, ал.1 от ЗБЛД, е безпредметно да бъде разглеждано и обсъждано дали е налице „маловажен случай” на административно нарушение и основание за прилагане на чл. 28 от ЗАНН.

 

        С оглед на изложеното обжалваното решение като валидно, допустимо и  като краен резултат постановено в съответствие със закона, следва да бъде оставено в сила.

Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

                                   Р     Е     Ш     И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 704 от 02.11.2015г., постановено по АНД № 1984/ 2015г. по описа на Старозагорския районен съд, с което е отменено като незаконосъобразно Наказателно постановление № 1238а-1274 от 30.06.2015г., издадено от Директора на ОД на МВР – Стара Загора.

           Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

         

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                                                      

                                                

 

                                                  ЧЛЕНОВЕ: 1.     

                                                                                                                                                                      

                                                                       2.