Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                   

16                                            03.02.2016 год.                      град Стара Загора

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Старозагорският административен съд, в публично заседание                          на двадесет и първи януари през две хиляди и шестнадесета год. в състав:

 

                                                                       Председател: БОЙКА ТАБАКОВА

 

                                                                               Членове: ГАЛИНА ДИНКОВА

                                                                                                МИХАИЛ РУСЕВ

 

при секретаря С.Х. и с участието на прокурора Константин Тачев като разгледа докладваното от съдия М. Русев КАН дело422 по описа за 2015 год., за да се произнесе съобрази следното:

 

 

Производството е с правно основание чл.208 и сл. от АПК във връзка с чл.63 ал.1 предл.2 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от И.К.Д. против решение №20/18.11.2015 год., постановено по НАХД №285 по описа за 2015 год. на Чирпанския  районен съд, с което е изменено наказателно постановление №А-421/05.06.2015 год. на Началника на РУП – Чирпан

В касационната жалбата се съдържат оплаквания, че обжалваното решение е постановено в нарушение на материалния закон - касационно основание по чл. 348, ал.1, т.1 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Излагат се съображения, че незаконосъобразно въззивният съд е приел, че е безспорно установеното административното нарушение. Твърди, че не е извършил нарушение, тъй като е имал надлежно издадено разрешение за съхраняването на оръжието и е бил в процес на преместването на касата. Моли съда да постанови решение, с което да отмени оспореното решение №20/18.11.2015 год., постановено по НАХД №285 по описа за 2015 год. на Районен съд Чирпан и да се отмени обжалваното наказателно постановление.

Ответникът по касация – Началника на РУП - Чирпан не изпраща представител и не изразява становище по подадената жалба.

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение, че жалбата е неоснователна, а решението на Районния съд правилно и законосъобразно.

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание и след служебна проверка по реда на чл.218, ал.2 от АПК на решението по АНХД №285/2015 год. на Районен съд Чирпан, намира за установено следното:

        Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна и е процесуално допустима.

Районен съд гр. Чирпан е изменил наказателно постановление №А-421/05.06.2015 год. на Началника на РУП – Чирпан, с което на касатора е наложено административно наказание глоба в размер на 1000.00 лв. Отговорността е ангажирана за нарушение на чл.98, ал.1 от ЗОБВВПИ. От фактическа страна е прието, че на 20.05.2015 год. около 08.30 часа в с. Малко Тръново , в дома на Росица Иванова Стоева, при извършена проверка e установено, че Д. не съхранява притежаваното от него огнестрелно оръжие пистолет „ТТ”, кал.7.65х25, №РУ 141 и боеприпасите за него в установеното за това място в домът му – в метална каса, неподвижно закрепена и снабдена със секретно заключващо устройство.

За да измени наказателното постановление, Чирпанският районен съд приема, че вмененото във вина на И.Д. административно нарушение е доказано по безспорен начин, не са допуснати процесуални нарушения при съставянето на АУАН и издаването на НП, но при налагането на наказанието наказващият орган не се е съобразил със смекчаващите и оттежняващи вината обстоятелства и е наложил наказание над минималния размер, предвиден от закона. Въз основа на което е намалил наложеното наказание в предвидения от закона минимум.

Жалбата е неоснователна.

При постановяването на своето съдебно решение, въззивният съд се е ръководил от установените по делото факти. В конкретния случай, имайки в предвид показанията на актосъставителя и сведетелите по съставянето на акта, настоящия съдебен състав намира, че вмененото във вина на Д. административно нарушение е установено по безспорен начин.

Въззивният съд е изложил подробни мотиви относно събраните по делото свидетелски показания и съответно кредитирането им, които се споделят от настоящия състав.

В допълнение може да се изложи следното:

Безспорно е установено по делото, че в посочения ден и място в наказателното постановление, касатора е съхранявал законно притежаваното от него огнестрелно оръжие в посочения дом в една от стаите, на портмантото в къщата. Пистолетът е бил оставен без надзор и не се е намирал в Д., поради което и правилно деянието е било квалифицирано като съхранение, а не носене на оръжието. Същото е безспорно установено в хода на съдебното производство, чрез осъществения разпит на актосъставителя /Желев/ и свидетелите, съответно по установяването на нарушението /Козарев/ и съставянето на акта за установяване на административна нарушение /Стойчев/. Всъщност това обстоятелство не се оспорва и касатора. При така установеното, правилно деянието е било квалифицирано като нарушение на чл.98, ал.1 от ЗОБВВПИ, която разпоредба е императивна и изисква съхранението на огнестрелните оръжия да се осъществява в метални каси, които да са неподвижно закрепени и да са снабдени със секретно заключващо се устройство. Установените факти, сочат категорично за извършеното нарушение, възприето и от районният съд, който правилно е приел, че не е отчетено от наказващият орган обстоятелството, че нарушението е първо по своя характер, поради което е и изменил обжалваното наказателно постановление, като е намалил размера на глобата от 1 000.00 лв. на 500.00 лв.

Безспорно е също така, че лицето е сменило адресната си регистрация от Стара Загора в с. Малко Тръново, поради което е била инициирана и проверката относно съхраняването на законно притежаваните от Д. огнестрелни оръжия. Същият е имал редовно издадено разрешение за съхраняването им, но на територията на гр. Стара Загора, на посоченият от него адрес. Послужилата като основание за издаването на това разрешение за съхраняване метална каса, не е била преместена и не е била използвана по предназначение към момента на проверката.

При извършената служебна проверка на допустимостта и валидността на решението, съдът намира, че същото е постановено по надлежно подадена жалба в срок, постановено е от законен състав, а при разглеждането на делото не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

По тези съображения касационният състав на Административен съд Стара Загора намира, че решение №20/18.11.2015 год., постановено по НАХД №285 по описа за 2015 год. на Чирпанския  районен съд, е правилно и законосъобразно, постановено в съответствие с приложимия материален закон, поради което следва да бъде потвърдено.

Водим от гореизложеното и на основание чл.221, ал.2, пр. АПК съдът

 

                                             Р     Е     Ш     И     :

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение №20/18.11.2015 год., постановено по НАХД №285 по описа за 2015 год. на Чирпански  районен съд.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и/или протестиране.

 

 

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                          ЧЛЕНОВЕ: 1.  

 

                                                                                2.