Р Е Ш Е Н И Е   26

 

      гр. Стара Загора, 23.02.2016 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

 

 

Старозагорският административен съд   в публичното  заседание                                       на   двадесет и осми януари  две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

Председател: БОЙКА ТАБАКОВА

 

                                                                      Членове: ИРЕНА ЯНКОВА

                                                                                       РАЙНА ТОДОРОВА

при секретаря    З.Д.

и в присъствието на  прокурора   Петко Георгиев

като разгледа докладваното от  БОЙКА ТАБАКОВА   к.н.а.х.дело  426  по описа  за 2015 г, за да се произнесе, съобрази следното:

 

 

 

Производството е с правно основание чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във вр. с чл.63, ал.1 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

Образувано е по касационна жалба на Тракийски университет – гр. Стара Загора против Решение № 699 от 02.11.2015 г., постановено по АНД № 1421/2015 г. по описа на Районен съд Стара Загора, с което е потвърдено като законосъобразно Наказателно постановление /НП/ № 11-01-1318 от 28.04.2015 г., издадено от Директора на Агенция за държавна финансова инспекция /АДФИ / гр. София.

 

В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на съдебното решение в нарушение на материалния закон - касационно основание по чл. 348, ал.1, т.1 във вр. с ал.2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Касаторът счита за неправилно приетото от съда, че в посочената в НП хипотеза задълженията му в качеството на възложител са абсолютни и безусловни.  Обосновава, че естеството на предмета на обществената поръчка - доставка на различни по вид и необходимост хранителни продукти, не позволява предварителното им определяне, респективно заявяване чрез провеждане на процедура по ЗОП. Според него са налице основания за прилагане на чл.28 от ЗАНН. Въз основа на изложените съображения е направено искане за отмяна на решението и постановяване на друго, с което да се отмени наказателнтото постановление.

 

В съдебно заседание касаторът чрез процесуалния си представител адв. Цонева поддържа становището за незакасоъбразност на атакуваното решение.

 

 Ответникът - АДФИ гр.София, редовно призован, не изпраща представител и не изразява становище по касационната жалба.

 

 Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение, че касационната жалба е неоснователна и предлага обжалваното решение да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.

 

      Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

 

  Предмет на съдебен контрол пред РС Стара Загора е НП № 11-01-1318 от 28.04.2015 г., издадено от Директора на АДФИ  гр. София въз основа на Акт за установяване на административно нарушение № 11-01-1318 /05.11.2014 г., с което на Тракийски университет - Стара Загора, ЕИК 123024538, е наложено административно наказание «имуществена санкция» в размер на 1000 лв. на основание чл. 129, ал. 5 от ЗОП  за извършено нарушение на чл. 101а, ал. 2 във връзка с чл. 14, ал. 4, т. 2 във връзка с чл. 3, ал. 1, т. 1 от същия закон. Като административно нарушение са преценени обстоятелствата, че Тракийски университет Стара Загора, в качеството си на възложител по чл. 7, т. 3 от ЗОП, за периода 15.01.2013 г. до 18.12.2013 г. е възложил чрез свободен избор доставка на хранителни продукти на стойност по чл. 14, ал. 4, т. 2 от ЗОП в размер на 56 827,68 лв. без ДДС за нуждите на стола към Учебна база гр. Хасково, без към 15.01.2013 г. да е събрал оферти с публикуване на покана при наличие на всички законови основания за това.

      

             За да потвърди НП, районният съд е счел, че  същото е издадено при съобразяване с изискванията на материалния и процесуалния закон. Излага доводи, че въз основа на установената по безспорен начин фактическа обстановка е направен правилен извод от страна на АНО за осъществен състав на вмененото нарушение. Намира, че в конкретния случай не са налице предпоставките за прилагане на чл. 28 ЗАНН, а с оглед минималния размер на наложеното наказание приема, че няма основание за промяната му.

 

              Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното: 

 

               Касационната жалба на АДФИ София е подадена в законово установения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

               Разгледана по същество, се явява неоснователна.

 

             Решението на Районен съд Старозагорският районен съд е постановено при правилно приложение на закона.

        

   Административнонаказателната отговорност на Тракийски университет Стара Загоар е ангажирана на основание чл.129, ал.5 от ЗОП затова, че в качеството си на възложител не е провел процедура за обществена поръчка при наличие на основания затова в нарушение на чл.101а, ал.2 от ЗОП. От фактическа страна обвинението се основава на това, че в периода 15.01.2013 г. до 18.12.2013 г, Тракийският университет е възложил чрез свободен избор доставка на хранителни продукти на стойност по чл. 14, ал. 4, т. 2 от ЗОП в размер на 56 827,68 лв. без ДДС за нуждите на стола към Учебна база гр. Хасково, без към 15.01.2013 г. да е събрал оферти с публикуване на покана при наличие на всички законови основания за това.

 

С разпоредбата на чл. 14, ал.3  в относимата редакция към 15.01.2013г е предвидено, че възложителите могат да не провеждат процедурите по закона, но са длъжни да прилагат условията и реда на глава осма "а" при обществени поръчки с обект по чл. 3, ал. 1 на стойност без ДДС:, включително за доставки с място на изпълнение в страната на стойност от 20 000 до 66 000 лв - т.2 от чл.14, ал.1 на ЗОП. Следователно обектът на поръчката, стойността й и мястото на изпълнение са релевантните обстоятелства, които обуславят задължението на възложителя по чл.7, т.3 от ЗОП. 

 

С оглед така очертаната нормативна уредба касационният състав  споделя извода на Районен съд Стара Загора за формална и материална законосъобразност на НП. Неоснователно е оплакването на касатора, че при формулиране на административнонаказателното обвинение е допуснато несъответствие като е вменено нарушение за една доставка в нарушение на ЗОП, а доказателствата по преписката сочат осъществени множество такива. Използваната от наказващия орган граматична форма в единствено число - „доставка”, за извършените покупки на хранителни продукти през 2012г за Учебна база гр.Хасково при посочена стойност 56 827,68 лв. без ДДС не води до неяснота на обвинението, нито затруднява привлеченото към отговорност лице да разбере в какво точно е обвинено. В обстоятелствената част на НП е описано конкретно, че се касае за многократно извършени покупки, чиято стойност попада в праговете за провеждане на обществена поръчка  по реда на чл.101а, ал.2 във връзка с чл.14, ал.4, т.2 във връзка с чл.3, ал.1, т.1 от ЗОП, а касаторът не е събрал оферти с публикуване на покана за възлагането й. По тези съображения съдебният състав счита, че при издаване на НП не е допуснато съществено процесуално нарушение, което да е самостоятелно основание за неговата отмяна.

 

За санкциониране на едно лице на основание чл.129, ал.5 от ЗОП е необходимо да бъде установено, обосновано и доказано, че 1. лицето има качеството на възложител на обществени поръчки,  2. субект е на законовото задължение за провеждане на съответната процедура по ЗОП при наличието на основание за това и 3. да са осъществени нормативно регламентираните предпоставки, обуславящи възникването на задължение за провеждане на процедура за възлагане на конкретна обществена поръчка. По делото не са спорни първите две предпоставки – Тракийският университет Стара Загора има качеството на възложител на обществени поръчки по смисъла на чл.7, т.3 от ЗОП и доставката на хранителни продукти представлява обект на обществена поръчка по смисъла на чл.3, ал.1, т.1 от ЗОП.

 

      В случая неизпълненото задължение за възлагане на обществена поръчка наказващият орган обосновава с оглед сумата, счетена за неправомерно разходвана  през 2013г - 56 827.68лв без ДДС  и на база сумата на разходите със същото предназначение от 2012г —49 211.45 лв  без ДДС, които безспорно попадат в праговете по чл.14, ал.1, т.2 от ЗОП. Разходите през 2012г са база за определянето на прогнозната стойност и реда за възлагане на обществена поръчка при съобразяване с други относими обстоятелства по чл.15, ал.2, т.2 б.»а» от ЗОП - периодична повтаряемост на подобните доставки и съобразеност на актуалните нужди на възложителя за количеството и стойността на съответната доставка. По тези съображения касационният състав счита, че стойността на доставката на хранителни продукти през 2012г  обосновано и доказано е приета от административнонаказващия орган като задължаваща Тракийския университет към 15.01.2013г. в качеството му на възложител при доставката на хранителни продукти за Учебна база гр.Хасково да приложи условията и реда на глава осма "а" от ЗОП, а именно да събере оферти с публикуване на покана.  При наличие на такова задължение е налице съставомерно от обективна страна деяние по чл.129, ал.5 от ЗОП.

            

            Обстоятелството, че доставката касае различни по вид хранителни продукти не изключва отговорността на възложителя, тъй като той разполага с възможността да предвиди обособени позиции по видове хранителни продукти съобразно нуждите си.

 
            Правилно, обосновано и законосъобразно е становището на районния съд за неприложимост на чл.28 от ЗАНН в случая с оглед обекта на защитените обществени отношения и стойността на доставката, за която не е приложен редът на ЗОП. А касаторът не сочи други  конкретни обстоятелства, които да обуславят малозначителност на деянието му спрямо другите нарушения от този вид. Поради това наложеното наказание в минимален размер се явява съответно на извършеното административно нарушение. 
 
        Като е достигнал до крайни правни изводи за законосъобразност на НП № 11-01-1318 от 28.04.2015 г., издадено от Директора на АДФИ  гр. София и го е потвърдил, районният съд е приложил правилно материалния закон, поради което не е налице твърдяното в жалбата касационно основание за отмяна на съдебния акт. Обжалваното решение като валидно, допустимо и постановено в съответствие със закона  следва да бъде оставено в сила.

 

  Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

 

                                                       Р  Е  Ш  И :

 

 

ОСТАВЯ В СИЛА  Решение № 699 от 02.11.2015 г., постановено по АНД № 1421/2015 г. по описа на Районен съд Стара Загора, с което е потвърдено като законосъобразно Наказателно постановление № 11-01-1318 от 28.04.2015 г., издадено от Директора на АДФИ  гр. София.

 

 Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                     ЧЛЕНОВЕ:  1.

 

                                                                                                2.