Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е   78

 

     гр. Стара Загора, 26.02. 2016 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на  двадесет и пети февруари две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

                                                           Председател:    БОЙКА ТАБАКОВА

 

Ч                                                                                                                                        Членове:        ИРЕНА ЯНКОВА

                                                                                       РАЙНА ТОДОРОВА  

при секретаря  С.Х.

и с участието на прокурора  Петко георгиев

 

като разгледа докладваното от  съдия  Б. ТАБАКОВА к.а.н. дело № 35 по описа  за 2016 г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

 Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

   Образувано е по касационна жалба на А.Д.Г., с адрес ***, против Решение № 753/20.11.2015 г. по АНД № 1819/2015 г. на Районен съд Стара Загора, с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № 14-1228-000956/19.06.2014 г.,  издадено от Началник група в сектор «Пътна полиция» при ОД МВР Стара Загора. В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на решението в нарушение на материалния закон и при допуснати съществени процесуални нарушения -  касационни основания по чл. 348, ал.1, т.1 и т. 2 във връзка с ал. 2 и ал.3 от НПК във вр. с  чл. 63, ал.1, изр. второ от ЗАНН.   Според касатора съдът не е изпълнил задължението си за пълно и цялостно изясняване на всички обстоятелства по делото и не е взел предвид изтеклия абсолютен давностен срок за администартивнонаказателно преследване. Въз основа на изложените в жалбата доводи е направено искане за отмяна на решението и постановяване на друго, с което НП да бъде отменено като незаконосъобразно.

 

Ответникът по касационната жалба - Районно управление ОД МВР Стара Загора, редовно и своевременно призован за съдебно заседание, не изпраща представител и не изразява становище по жалбата.

 

 Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение за неоснователност на жалбата и предлага съдебното решение да бъде потвърдено.

 

 Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

         

            Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

          

            Разгледана по същество, се явява неоснователна.

 

  Предмет на съдебен контрол пред Районен съд – Казанлък е Наказателно постановление /НП/ № 14-1228-000956/19.06.2014 г.,  издадено от Началник група в сектор «Пътна полиция» при ОД МВР Стара Загора въз основа на АУАН № 318409/06.05.2014 г., с което на А.Д.Г., ЕГН **********, са наложени две административни наказания, както следва: на основание чл.185  от ЗДвП глоба в размер на 20 лв. за нарушение на чл. 157, ал. 6 от ЗДвП и на основание чл.179, ал. 3, т. 4 от ЗДвП глоба в размер на 300 лв. за нарушение на чл. 139, ал. 5 от ЗДвП. Като административни нарушения са преценени следните обстоятелства:  на 06.05.2014 г., в 15.09 ч, в община Стара Загора, на път Автомагистрала Тракия  А-1, км 227+000, Г. управлява в посока запад  лек автомобил „Тойота ярис” с рег. № СА 9376 ВА, като: 1. няма заплатена винетна такса по реда на чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата, и 2. управлява с АУАН с изтекъл на 01.03.2014 г. срок.

 

          За да потвърди НП, Районен съд Стара Загора приема, че при издаването му не са допуснати съществени процесуални нарушения. Според съда описаната в НП фактическа обстановка се потвърждава по несъмнен начин от събраните по делото писмени и гласни доказателства, което обуславя извод за безспорно установено и доказано извършване на съставомерни от обективна и субективна страна деяния, съставляващи нарушения на ЗДвП. По тези съображения обосновава формална и материална законосъобразност на издаденото НП.

 

          Решението е постановено в съответствие с приложимия материален закон.

 

Правилно е установено от районния съд, че в хода на административнонаказателното производство не са допуснати съществени процесуални нарушения. При съставянето на АУАН са спазени формалните изисквания на чл. 42 от ЗАНН, а при издаването на атакуваното НП - тези на чл. 57 от ЗАНН. Обсъдени са всички възражения на жалбоподателя относно допуснати съществени процесуални нарушения и обосновано са приети за неоснователни.

 

     .Районен съд Стара Загора е изградил правните си   изводи по съществото на спора на база представените по делото писмени и гласни доказателства като е изложил убедителни съображения при обосноваване преценката си за обективната действителност по казуса. Изпълнено е в пълнота процесуалното задължение на съда за цялостно изясняване на всички обстоятелства от значение за ангажиране на административнонаказателната отговорност на касатора. Липсват разколебаващи извода му доказателства,че на 06.05.2014 г., в 15.09 ч, в община Стара Загора, на път Автомагистрала Тракия  А-1, км 227+000, Г. е управлявал в посока запад  лек автомобил „Тойота ярис” с рег. № СА 9376 ВА, без заплатена винетна такса по реда на чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за движение по пътищата и с АУАН с изтекъл срок на 01.03.2014 г. Поради това настоящият съдебен състав намира за обосновани със събраните доказателства и законосъобразни съображенията на районния съд, мотивирали направения извод по съществото на спора, че А.Г. е осъществил виновно съставите на административните нарушения по чл. чл. 157, ал. 6 от ЗДвП и по 139, ал. 5 от ЗДвП , за които са му наложени административни наказания в предвидения в закона размер.

 

   Всъщност по отношение на двете вменени нарушения на ЗДвП в касационна жалба не са изложени никакви конкретни оплаквания. А както е видно от гореизложеното, при извършената задължителна служебна проверка касационният състав не констатира пороци на съдебния акт, водещи до отмяната му.

 

  Неоснователен е наведеният довод, че в случая погасителният давностен срок е изтекъл. При наказателно преследване на административните нарушения следва да се прилага института на погасителната давност. Съгласно Тълкувателно постановление № 1/ 27.02.2015г на ВКС и ВАС по т.д.№ 1/ 2014г, разпоредбата на чл.11 от ЗАНН препраща към чл.81, ал.3 във връзка с чл.80, ал.1, т.5 от Наказателния кодекс, което означава, че при реализиране на административнонаказателна отговорност на лицето, т.е. при субсидиарното прилагане на регламентирания в чл.81, ал.3 от НК институт на абсолютната погасителна давност, административнонаказателното преследване ще бъде изключено по давност, ако е изтекъл срок, надвишаващ с една втора предвидения в чл.80, ал.1, т.5 от НК тригодишен срок. В случая А.Г. е привлечен към административнонаказателна отговорност за нарушения на ЗДвП, извършени на 06.05.2014г. Датата 06.05.2014г е посочена в НП като такава на извършване на нарушението. Следователно абсолютният давностен срок за погасяване на административнонаказателното преследване спрямо лицето за така описаните в НП нарушения /до 06.05.2017г/ не е изтекъл нито към момента на постановяване на решението от районния съд, нито към настоящия момент. 

 

 

 

Като е достигнал до правни изводи за законосъобразност на НП 14-1228-000956/19.06.2014 г.,  издадено от Началник група в сектор «Пътна полиция» при ОД МВР Стара Загора и го е потвърдил, районният съд е приложил правилно материалния закон, поради което не е налице твърдяното в касационната жалба основание за отмяната му. Обжалваното решение като валидно, допустимо, постановено в съответствие и при правилно приложение на закона, следва да бъде оставено в сила.

 

 Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

 

Р     Е     Ш     И     :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 753/20.11.2015 г. по АНД № 1819/2015 г. на Районен съд Стара Загора, с което е потвърдено Наказателно постановление № 14-1228-000956/19.06.2014 г.,  издадено от Началник група в сектор «Пътна полиция» при ОД МВР Стара Загора.

 

Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

                   

                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                          

                                                                  ЧЛЕНОВЕ: 1.     

                                                    

                                                                                         2.