Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

 

68                                               25.03.2016 г.                              гр. Стара Загора

 

     В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

         Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на двадесет и пети февруари през две хиляди и шестнадесета година в състав:

                   

                                                                               Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА   

                                                                                         

                                                                                                                                                                                Членове:  ДАРИНА ДРАГНЕВА      

                                                                                                        МИХАИЛ РУСЕВ   

 

при секретаря  П.М.        

и с участието на прокурор Румен Арабаджиков     

като разгледа докладваното от  съдия  Галина Динкова КАН дело № 52 по описа за 2016 год, за да се произнесе съобрази следното:

 

 

   Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.    

 

   Образувано е по касационна жалба на Областна дирекция на МВР Стара Загора, подадена чрез процесуалния представител юрисконсулт Алексиев,  против Решение № 39 от 15.01.2016 г., постановено по АНД № 2742/ 2015 г. по описа на Старозагорския районен съд, в частта му, с която е отменено Наказателно постановление /НП/ № 14-1228-002150 от 01.09.2014г. на Началник-група в Сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР Стара Загора относно наложени на Ж.К.Д. административни наказания: глоба в размер на 150лв. на основание чл. 179, ал. 2 от ЗДвП за нарушение на чл. 20, ал. 2 от ЗДвП /т.1 от НП/ и глоба в размер на 2000лв. на основание чл. 174, ал. 3 от ЗДвП /т.2 от НП/.

В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на съдебното решение в противоречие на материалния закон и при допуснато съществено нарушение на процесуалните правила - касационни основания по чл. 348, ал.1, т.1 и т.2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. С твърдения за формална, процесуална и материална законосъобразност на наказателното постановление в частта му относно наложените на ответника по касация административни наказания за описаните в т.1 и т.2 административни нарушения, е направено искане за отмяна на решението в обжалваната част и постановяване на друго, с което да бъде потвърдено НП в тази му част.  

 

   Ответникът по касационната жалба – Ж.К.Д., редовно и своевременно призован, не се явява, не изпраща представител и не изразява становище по жалбата.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение за неоснователност на жалбата. Предлага съдебното решение да бъде потвърдено като законосъобразно.

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

 

Разгледана по същество, се явява  частично основателна. 

 

Производството пред Старозагорския районен съд се е развило по жалба  на Ж.К.Д. против Наказателно постановление /НП/ № 14-1228-002150 от 01.09.2014г. на Началник-група в Сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР Стара Загора, в частта му, с която на Ж.К.Д. са наложени административни наказания, както следва: глоба в размер на 2000лв. на основание чл.174, ал.3 от ЗДвП /т.2 от НП/ и глоба в размер на 10лв. на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.3 от ЗДвП /т.4 от НП/. Като административни нарушения са преценени обстоятелствата, че на 20.07.2014г. в 18:10 часа в с. Старозагорски бани посока изток-запад до хотел „Марица изток”, Ж.К.Д. управлявал мотопед „Пиаджо” рег. № СТ2276Р, като не изпълнява задължението си непрекъснато да контролира МПС, което управлява, отклонява се вляво, навлиза в лентата за насрещно движение и се блъска в МПС, движещо се в посока запад. Водачът отказва да бъде тестван за употреба на алкохол с „Алкотест дрегер 7510”, фабр.№00029. Връчен му е талон за медицинско изследване № 0029127, като същият не изпълнява предписанието му. Не носи свидетелство за регистрация на МПС- част II. 

С решението на Старозагорският районен съд, в обжалваната му част, е отменено наказателното постановление, в частта му относно наложените на ответника по касация административни наказания за извършени нарушения на чл. 20, ал. 2 от ЗДвП /т.1 от НП/ и чл.174, ал.3 от ЗДвП /т.2 от НП/. Въззивният съд е приел, че е налице непълнота във фактическото описание на административното обвинение за извършено нарушение по чл.179, ал.2 от ЗДвП, тъй като в случая не били изследвани, и респ. удостоверени в обстоятелствената част на НП всички факти от съставомерен характер. Относно обективираното в т.2 от НП административно нарушение съдът е приел, че фактическите констатации, отразени в АУАН и възпроизведени в т.2 на НП, не се потвърждават по недвусмислен начин от събраните в хода на съдебното следствие писмени и гласни доказателства, поради което не може да се направи категоричен извод, че водачът е отказал да му бъде извършена проверка с техническо средство.

                                                                                                                                                  

Решението на  Старозагорския районен съд е правилно в частта, с която е отменено НП № 14-1228-002150/ 01.09.2014г. относно наложеното на Ж.Д. административно наказание на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП /т.2 от НП/.

         Изцяло се споделя извода на Старозагорския районен съд, че в съдържанието на наказателното постановление липсва словесно конкретизиране и изясняване в какво точно се изразява възприетото от наказващия орган противоправно поведение и респ. за какво нарушение е наказано лицето. Изложени са обстоятелства, сочещи осъществяване и на двете предвидени в чл.174, ал.3 от ЗДвП форми на изпълнителното деяние. Посочено е че водачът отказва да бъде тестван за употреба на алкохол с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510” № 00029 и че Ж.Д. не е дал кръв за медицински анализ по издаден и талон за медицинско изследване № 0029127. Конкретизация липсва и при посочване на правното основание за ангажиране на административно наказателната отговорност – дали е при прилагането на чл. 174, ал.3, предл. първо или на чл. 174, ал.3, предложение второ от ЗДвП. При така направената фактическа формулировка и правна обосновка на обвинението и при липсата на конкретизация на това обвинение, е невъзможно да се установи в какво точно се изразява възприетото от наказващия орган съставомерно деяние по 174, ал.3 от ЗДвП и не позволява формиране на еднозначни правни изводи за волята на наказващия орган по фактите и по приложението на закона. Това нарушение в случая следва да бъде квалифицирано като съществено такова, доколкото както правилно е приел Старозагорският административен съд, събраните по делото доказателства не установяват по несъмнен начин, че Д. е отказал да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол, с оглед направените от лицето опити да даде проба. Недоказано се явява наличието на изричен или обективиран с конклудентни действия отказ или такова поведение на водача на МПС, правните последици на което да бъдат приравнени на отказ да бъде проверен с техническо средство за употреба на алкохол. При липсата на каквито и да е било писмени данни и с оглед на събраните по делото гласни доказателства, не може еднозначно да се установи и дали с оглед на определените като неуспешни опити на Ж.Д. да даде проба при тестването му за употреба на алкохол с техническо средство, пробата следва да се квалифицира като „некачествена” или физическото състояние на водачът не е позволявало извършване на проверка с техническо средство, като основание за издаването на предписание за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта, при прилагането на чл.2 от Наредба № 30/ 27.06.2001г. за реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо средство от водачите на моторни превозни средства.

 

           С оглед на гореизложеното при правилно приложение на закона Старозагорският районен съд е отменил Наказателно постановление № 14-1228-002150/ 01.09.2014г. на Началник-група в Сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР Стара Загора в частта му за наложеното на Ж.Д. административно  наказание на основание чл.174, ал.3 от ЗДвП. Не е налице твърдяното касационно основание, поради което обжалваното решение, в тази му част, като валидно, допустимо и постановено в съответствие със закона, следва да бъде оставено в сила.

 

         В останалата част решението е недопустимо като постановено извън границите на подадената жалба. С жалбата си до Районен съд Стара Загора Ж.Д. е обжалвал частично НП № 14-1228-001375/25.08.2014г. - единствено относно наложените на основание чл.174, ал.3 от ЗДвП и чл.183, ал.1, т.1, пр.3 от ЗДвП административни наказания /т.2 и т.4 от НП/. Останалите две административни наказания, наложени със същото НП, а именно  глоба в размер на 150лв. на основание чл.179, ал.2 от ЗДвП и глоба в размер на 200лв. на основание чл.177, ал.1, т.2, пр.1 от ЗДвП, посочени съответно в т.1 и т.3 от НП, не са били обжалвани от санкционираното лице. Следователно в необжалваната част наказателното постановление е влязло в сила.  Затова на основание чл.221, ал.3 от АПК във вр. с чл.63 от ЗАНН решението на Старозагорския районен съд, в частта му, с която е отменено НП № 14-1228-001375 от 25.08.2014г. на Началник сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Стара Загора относно наложеното на Ж.К.Д. административно наказание глоба в размер на 150лв. на основание чл.179, ал.2 от ЗДвП/т.1 от НП/ следва да се обезсили.

 

         Водим от тези мотиви и на основание чл. 221, ал.2 и 3 от АПК, Старозагорският административен съд

 

Р     Е     Ш     И     :

 

         ОБЕЗСИЛВА Решение № 39 от 15.01.2016 г., постановено по АНД № 2742/ 2015 г. по описа на Старозагорския районен съд, в частта му, с която е отменено Наказателно постановление № 14-1228-002150 от 01.09.2014г. на Началник-група в Сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР Стара Загора относно наложено на Ж.К.Д. административно наказание глоба в размер на 150лв. на основание чл. 179, ал. 2 от ЗДвП за нарушение на чл. 20, ал. 2 от ЗДвП /т.1 от НП/.

        

         ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 39 от 15.01.2016 г., постановено по АНД № 2742/ 2015 г. по описа на Старозагорския районен съд, в частта му, с която е отменено Наказателно постановление № 14-1228-002150 от 01.09.2014г. на Началник-група в Сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР Стара Загора относно наложено на Ж.К.Д. административно наказание глоба в размер на 2000лв. на основание на основание чл. 174, ал. 3 от ЗДвП /т.2 от НП/.

 

         Решението е окончателно и не подлежи  на обжалване и протестиране.

 

 

 

                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                       ЧЛЕНОВЕ: 1.      

 

                                                                            2.