Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                   

135                                      18.04.2016 год.                      град Стара Загора

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

            Старозагорският административен съд, в публично заседание                          на седми април през две хиляди и шестнадесета год. в състав:

                                                                       Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

 

                                                                   Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                                    МИХАИЛ РУСЕВ

 

при секретаря А.А. и с участието на прокурора Румен Арабаджиков като разгледа докладваното от съдия Д. Драгнева КАН дело №110 по описа за 2016 год., за да се произнесе съобрази следното:

Производството е с правно основание чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във вр. с чл.63, ал.1 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

     Образувано е по касационна жалба на В.С.Б. против Решение №55/05.02.2016г., постановено по АНД №1521/2015г. по описа на Районен съд Казанлък. С решението е потвърдено Наказателно постановление №15-0284-001396/03.11.2015г., издадено от Началник РУП Казанлък към ОД на МВР Стара Загора с наложени касатора глоба в размер на 550лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл.174 ал.1 от Закона за движение по пътищата за това, че на 20.08.2015г. управлява МПС след употреба на алкохол 0.54 промила, установени с техническо средство „Алкотест 7510 Дрегер”.

За да потвърди наказателното постановление РС Казанлък е приел,  че нарушението е правилно квалифицирано и доказано от събраните в хода на съдебното производство доказателства, а като смегчаващо вината обстоятелство е преценявал установените промили алкохол в кръвта. Като отегчаващи вината факти е приел другите административни нарушения на закона за движение по пътищата. 

С касационната жалба се иска от съда да отмени въззивното съдебно решение, поради неправилно приложение на чл.174 ал.1 т.1 от ЗДвП и да бъде изменено наказателно постановление като наложената глоба в размер на 550лв. бъде намалена до размера от 500лв. Поддържат се доводи, че между двете кумулативни наказания е налице несъответствие, тъй като лишаването от право да се управлява МПС е за минималния срок от 6 месеца и следователно глобата следва да бъде също в минимален размер.

Ответника РУ Казанлък  не изпраща представител и становище по жалбата.

Представителя на Окръжна прокуратура Стара Загора дава становище за неоснователност на касационната жалба и предлага на съда да остави в сила обжалвания съдебен акт.

 Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в срока по чл. 211, ал. 1 АПК, вр. чл. 63, ал. 1 ЗАНН и от надлежна страна, за която съдебното решение се явява неблагоприятно, поради което е процесуално допустима.

 Разгледана по същество, жалбата е неоснователна.

 Разпоредбата на чл.174 ал.1 от Закона за движение по пътищата определя промилите алкохол в кръвта като съставомерен елемент, поради което неправилно РС Казанлък ги е преценявал като смегчаващо вината обстоятелство. Установените промили алкохол в кръвта от 0.5 до 1.2 сочат на осъществяване на състава на чл.174 ал.1 от ЗДвП и имат значение за определяне размера на кумулативно предвидените наказания „глоба от 500лв. до 1000лв” и лишаване от право да се управлява МПС за срок от шест месеца до една година. Когато промилите алкохол са под тези норми не е налице административно нарушение, а когато ги надвишават е осъществен състава на престъпление. Следователно не може показанията на техническото средство да се преценяват като обстоятелства, определящи отношението на дееца към извършеното. Между промилите алкохол в кръвта и размера на предвидените наказания трябва да има съответствие, като логиката на законодателя не съвпада с предложението на касатора за съответствие между размера на двете наказания. Наказанието трябва да съответства на нарушението. Лишаването от право да се управлява МПС е за период от шест месеца до една година, което означава, че в интервала от 0.5 промила до 0.6 промила съответния срок на това наказание е шест месеца, от 0.6 до 0.7 съответния срок е седем месеца и така до 1.1 до 1.2, за които се полага максималния размер от дванадесет месеца. Размера на глобата също зависи от установените промили, а именно за концентрация на алкохол в кръвта от  0.5 може да се наложи минимален размер от 500лв., но при установени промили от 0.540 е налице основание за налагане на глоба в размер от 550лв.

Като е достигнал до същия извод, РС Казанлък е постановил решение при правилно приложение на чл.174 ал.1 от Закона за движение по пътищата, което следва да бъде оставено в сила. 

С оглед на изложеното касационната жалба се явява неоснователна.

   Водим от горните мотиви и на основание чл.221, ал.2, предл. второ от АПК съдът      

                                                  

                                         Р     Е     Ш     И     :

 

  ОСТАВЯ В СИЛА Решение №55 от 05.02.2016 год., постановено по АНД №1521/2015 год. по описа на Районен съд гр. Казанлък.

Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                              

                                                             ЧЛЕНОВЕ: 1.   

 

                                                                                   2.