Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                   

143                                      27.04.2016 год.                      град Стара Загора

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

            Старозагорският административен съд, в публично заседание                          на двадесет и първи април през две хиляди и шестнадесета год. в състав:

                                                                       Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

 

                                                                   Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                                          МИХАИЛ РУСЕВ

при секретаря З.Д. и с участието на прокурора Маргарита Димитрова като разгледа докладваното от съдия Д. Драгнева КАН дело №125 по описа за 2016 год., за да се произнесе съобрази следното:

Производството е с правно основание чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във вр. с чл.63, ал.1 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

     Образувано е по касационна жалба на БТК ЕАД против решение №75/08.02.2016г., постановено по АНД №3112/2015г. по описа на РС Стара Загора. С решението е изменено Наказателно постановление №К-034829/28.09.2015г., издадено от Директора на РД към Комисия за защита на потребителите град Пловдив като наложената на касатора имуществена санкция в размер на 800лв. е намалена на 500лв. С наказателното постановление БТК ЕАД е санкционирано за това, че на 14.07.2015г. и към момента на съставяне на АУАН-27.07.2015г., не е представил акт за удовлетворяване на рекламацията и не е еизпълнил задължението си да приведе стоката в съответствие с договора за продажба. С това търговецът е нарушил чл.113 ал.1 вр. с чл.113 ал.2 от ЗЗП.

За да измени наказателното постановление РС Стара Загора е приел, че нарушението е извършено и доказано, но тъй като не е посочено нито едно отегчаващо вината обстоятелство, не е налице основание за налагане на по-висок размер на санкцията от минимално предвидения.

С касационната жалба се излагат подробни доводи против законосъобразността на решението, конкретно съда не е установил нарушенията на чл.57 от ЗАНН при издаване на наказателното постановление. От фактическа страна не е приел, че не са налице основания за изпъление на задълженията по чл.113 от ЗЗП. Иска се отмяна на решението и на измененото с него наказателно постановление.

Ответника Комисия за защита на потребителите РД Пловдив не представя становище по касационната жалба.

Представителя на ОП Стара Загора дава заключение за неоснователност на касационната жалба и предлага на съда да остави в сила въззивното съдебно решение.

Касационната жалба е подадена в срока по чл. 211, ал. 1 АПК, вр. чл. 63, ал. 1 ЗАНН и от надлежна страна, за която съдебното решение се явява неблагоприятно, поради което е процесуално допустима.

 Разгледана по същество, жалбата е основателна.

 С Наказателното постановление е отправено обвинение за неизпълнение на задължение в установен от закона срок, а именно следвало е от датата на предявяване на рекламацията – 13.05.2015г. в едномесечен срок да се приведе стоката в съответствие с договора за продажба, тъй като при приемането й не се отбелязани особени белези. Следователно срока за престиране на задължението тече от 14.05.2015г. и изтича на 14.06.2015г., което сочи, че състава на нарушението е завършен на 15.06.2015г. В наказателното постановление се сочи, че в периода от 14.07.2015г. и до 27.07.2015г., когато е съставен АУАН, търговеца не е представил акт за удовлетворяване на рекламацията и не е изпълнил задължението си за привеждане на стоката в съответствие с договора за продажба. Очевидно е противоречивото обвинение само дотук, но освен това като дата на нарушението се сочи още един момент, а именно 26.05.2015г., когато обслужващия сервиз отказва да извърши гаранционен ремонт. Следователно допуснато е нарушение на чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН като обвинението не съответства на състава на административното нарушение, за чието извършване е ангажирана отговорността на дружеството. Изложеното е било достатъчно да обоснове отмяна на наказателното постановление. Като не е приложил чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН, въззивния съд е постановил незаконосъобразно решение, което следва да бъде отменено и вместо него да се постанови друго за отмяна на наказателното постановление.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 221 ал.2 от АПК, съдът

                                       Р     Е     Ш     И     :

  ОТМЕНЯ Решение №75/08.02.2016 год., постановено по АНД 3112/2015 год. по описа на Районен съд Стара Загора и вместо него ПОСТАНОВЯВА:

ОТМЕНЯ НП № К-034829/28.09.2015г. на Директор РД гр. Пловдив към КЗП.

Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                              

                                                             ЧЛЕНОВЕ: 1.   

 

                                                                                     2.