Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е    178

 

     гр. Стара Загора, 31.05.2016 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на  дванадесети май две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

                                                           Председател:    БОЙКА ТАБАКОВА

 

Ч                                                                                                                                        Членове:         ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                              РАЙНА ТОДОРОВА

при секретаря  П.М.

и с участието на прокурора  Маргарита Димитрова

 

като разгледа докладваното от  съдия  Б. ТАБАКОВА к.а.н. дело № 137 по описа  за 2016 г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

  Образувано е по касационна жалба на Областна дирекция МВР Стара Загора чрез процесуалния си представител юрисконсулт Милен Алексиев против Решение № 114/26.02.2016 г. по АНД № 2706/2015 г. на Районен съд  Стара Загора, с което е отменен електронен фиш за налагане на глоба серия К № 0963390,  издаден от ОД на МВР Стара Загора срещу З.Р.М. ***«Ген. Ст. Тошев» № 4, ап. 43. В жалбата се съдържат оплаквания за незаконосъобразност на решението като постановено в нарушение на материалния закон - касационно основание по чл. 348, ал.1, т.1 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Оспорва се изводът на съда относно невъзможността да се идентифицира мястото на извършване на нарушението от събрания доказателствен материал. Касаторът обосновава, че вписаните координати в снимковия материал не са изискуем от закона реквизит на електронния фиш. По тези съображения моли решението да бъде отменено.

 

 

Ответникът по касационната жалба З.Р.М. ***, редовно и своевременно призован за съдебно заседание, не се явява. С писмена молба заявява искането си да бъде потвърдено обжалваното решение.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение, че касасионната жалба е основателна, и предлага решението да бъде отменено.

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

         

           Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

          

           Разгледана по същество, се явява неоснователна.

 

Предмет на съдебен контрол пред Районен съд – Стара Загора е електронен фиш  серия № 0963390, издаден от ОД на МВР Стара Загора, с който на З.Р.М., ЕГН **********, на основание чл.189, ал.4 във вр. с чл. 182, ал. 2, т. 5 ЗДвП е наложено административно наказание „глоба” в размер на 200 лв. за нарушение на чл. 21, ал. 2 от ЗДвП. В електронния фиш е посочено, че на 12.06.2015 г., в 11.17 ч,  на път-І-5, км 228+600, разклон  с. Хрищени, община Стара Загора, управлява в посока север-юг МПС – „Форд Маверик”   с рег. № СТ 4947 ВВ, със скорост 93 км/ч при ограничение от 50 км/ч,  въведено с пътен знак В-26, разположен северно на 150 м, и при отчетен километров  толеранс от 3 км. Извършеното нарушение е установено и заснето с мобилна радарна  система TFR1-M 544 .

 

За да отмени електронния фиш, Старозагорският районен съд е изложил съображения за неговата незаконосъобразност, обоснована с допуснати съществени нарушения в хода на административнонаказателното производство.  Според съда от доказателствата, представени по делото, не може да се установи идентичност между посоченото в електронния фиш място на извършване на нарушението и обозначените в приложената към преписката снимка географски координати.

 

Решението на Старозагорския районен съд е правилно. 

 

Издаването на електронен фиш като производство за реализиране на административнонаказателна отговорност за нарушение на правилата за движение по пътищата е въведено с разпоредбата на чл. 189, ал. 4 ЗДвП (ДВ, бр. 10 от 2011 г.) като изключение от общите правила на ЗАНН, поставящи началото на производството с АУАН и завършването му с НП. Според тази норма за нарушение, установено и заснето с техническо средство, в отсъствието на контролен орган и на нарушител се издава електронен фиш за налагане на глоба в размер, определен за съответното нарушение. Нормата на чл.189, ал.15 от ЗДвП изрично определя като веществени доказателствени средства снимките, видеозаписите и разпечатките, изготвени с технически средства или системи, заснемащи и записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на МПС.

 

        Съгласно чл.189, ал.8 от ЗДвП в 7-дневен срок от получаване на жалбата срещу електронния фиш директорът на съответната структура на МВР, на чиято територия е установено нарушението, или оправомощено от него лице я изпраща заедно с цялата преписка на съответния районен съд, като в съпроводителното писмо посочва и доказателствата в подкрепа на обжалвания електронен фиш, както и информация за участъка от пътя с описание на мястото и географските координати, действащото ограничение на скоростта по чл.21 от ЗДвП, посоката на движение на автомобила, разположението на автоматизираното техническо средство, неговия вид и данни за извършена метрологична проверка. Следователно при обжалване на електронния фиш за обосноваване на извод за осъществяване на обективните признаци от състава на вмененото нарушение на ЗДвП е необходимо представяне на посочените в закона доказателства.

 

       В случая в съпроводителното писмо е посочена информация за участъка от пътя с описание на мястото и географските координати, действащото ограничение на скоростта по чл.21 от ЗДвП, посоката на движение на автомобила, но липсват доказателства, удостоверяващи разположението на конкретно използваното автоматизираното техническо средство - мобилна радарна  система TFR1-M 544, за установяване на извършеното на 12.06.2015г в 11.17ч нарушение на ЗДвП. Районният съд е изпълнил задължението си  по чл. 14 и чл.314, ал.1 от НПК за извършване на цялостна служебна проверка на законосъобразността и правилността на електронния фиш като служебно е изискал представянето на изискуемата информация по чл.10 от Наредба № 8121з-532/ 12.05.2015г за условията и реда за използване на автоматизирани технически средства и системи за контрол на правилата за движение по пътищата. От материалите по делото е видно, че съдът е указал на наказващия орган да предостави информацията с предупреждение за последиците при неизпълнение, но до приключване на съдебното дирене това не е направено.

      

       При това положение правилно е прието от Старозагорския районен съд на база събраните по делото доказателства, че не е доказано по несъмнен начин  извършването на санкционираното деяние в пътния участък, отразен в издадения електронен фиш като „път-І-5, км 228+600, разклон  с. Хрищени”. В касационната жалба не се съдържат доводи за необоснованост на този извод, нито за допуснати съществени процесуални нарушения от съда или искане за приемане на писмени доказателства. А при осъществения служебно контрол за материална законосъобразност на решението настоящият съдебен състав не констатира пороци, обуславящи отмяната му.

 

По тези съображения обжалваният електронен фиш за налагане на глоба серия К № 0963390, издаден от ОД на МВР Стара Загора, е незаконосъобразен и съдебният акт, с който е отменен, като валиден, допустим  и постановен в съответствие с материалния закон следва да бъде оставен в сила.

 

Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

Р     Е     Ш     И     :

 

 

   ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 114/ 26.02.2016 г., постановено по АНД № 2706/2015 г. на Районен съд  Стара Загора, с което е отменен електронен фиш за налагане на глоба серия К № 0963390,  издаден от ОД на МВР Стара Загора.

 

    Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

                   

 

    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                

 

                                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.  

 

 

                                                                          2.