Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е                  

            

              179      02.06.2016 година   град Стара Загора

 

 

                           В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на дванадесети май през две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                                                              

 

                                                  Председател:   БОЙКА ТАБАКОВА  

 

                                                 Членове:           ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                              РАЙНА ТОДОРОВА  

 

 

при секретар  П.М.      

и с участието на прокурор Маргарита Димитрова                                            

като разгледа докладваното от  съдия  Р. Тодорова  КАН дело № 146 по описа  за 2016 год., за да се произнесе съобрази следното:

 

   Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

   Образувано е по касационна жалба на „Елеон – 2014” ЕООД със седалище и адрес на управление гр. Стара Загора, ул. „Св. Княз Борис” № 138, ет.2, ап.2, представлявано от управителя Иван Господинов Иванов, против Решение № 119 от 29.02.2016г., постановено по АНД № 18/ 2016г. по описа на Старозагорския районен съд, с което е потвърдено като правилно и законосъобразно Наказателно постановление № 164448-0325041/ 24.09.2015г., издадено от Директора на офис Стара Загора при ТД на НАП – Пловдив.   

   В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на съдебното решение при неправилно приложение на закона - касационно основание по чл. 348, ал.1, т.1 във вр. с ал.2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Жалбоподателят оспорва направения от съда извод, че при провеждането на административнонаказателното производство не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, като поддържа, че неправилно като управител на санкционираното дружество е посочено лице, което няма такова качество. Излага доводи, че при налагането на санкцията не е отчетено обстоятелството, че нарушението е извършено за първи път. Направено е искане обжалваното съдебно решение да бъде отменено и вместо него да се постанови друго, с което да бъде отменено Наказателно постановление № 164448-0325041/ 24.09.2015г., като в условията на алтернативност се иска изменение на наказателното постановление при определяне на имуществена санкция под предвидения в закона минимален размер. 

 

Ответникът по касационната жалба – Териториална Дирекция на НАП – Пловдив, редовно и своевременно призован за съдебно заседание, не изпраща представител по делото и не взема становище по основателността на жалбата.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора в съдебно заседание дава заключение за неоснователност на жалбата и предлага съдебното решение да бъде оставено в сила, като правилно и законосъобразно.    

 

           Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и  становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

         

           Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

 

           Разгледана по същество жалбата е основателна.

 

Производството пред Районен съд – Стара Загора се е развило по жалба на „Елеон – 2014” ЕООД – гр. Стара Загора против Наказателно постановление № 164448-0325041/ 24.09.2015г., издадено от Директора на офис Стара Загора при ТД на НАП – Пловдив, с което, въз основа на съставен Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ № 0325041/ 12.08.2015г., на „Елеон – 2014” ЕООД е наложена имуществена санкция в размер на 4000лв., на основание чл. 104, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване /ЗЗО/, за нарушение на чл. 40, ал. 1, т. 1, б. „в” от ЗЗО във вр. с чл. 7, ал.1 от КСО. Административнонаказателното обвинение от фактическа страна се основава на това, че „Елеон – 2014” ЕООД, в качеството му на работодател и осигурител, не е спазил срока за внасяне на дължимите здравноосигурителни вноски по сметка на  ТД на НАП – Пловдив, офис Стара Загора, за м. април 2015г. върху начислените на 14.05.2015г. възнаграждения на работещите по трудово правоотношение в дружеството 16 броя работници и служители. Посочено е, че съгласно чл. 40, ал. 1, т. 1, б. „в” от ЗЗО във вр. с чл. 7, ал.1 от КСО, дължимите вноски за здравно осигуряване на лицата по чл.4, ал.1 и ал.2 от КСО, в размер на  286.20лв., декларирани с декларация обр. 6 вх. № 240021504659107 от 20.05.2015г., е следвало да бъдат внесени до 25-то число на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът – в случая до 25.05.2015г., включително.

Старозагорският районен съд е потвърдил обжалваното наказателно постановление по съображения за неговата процесуална и материална законосъобразност.  Въззивният съд е приел, че при съставянето на АУАН и издаването на НП не са допуснати нарушения на регламентираните в ЗАНН формални изисквания и процесуални правила. Въз основа на събраните по делото доказателства и приетата за установена фактическа обстановка, съдът е направил извод, че по безспорен и несъмнен начин е установено и доказано извършено от „Елеон – 2014” ЕООД в качеството му на работодател и осигурител нарушение на чл. 40, ал. 1, т. 1, б. „в” от ЗЗО във вр. с чл. 7, ал.1 от КСО, правилно квалифицирано като административно нарушение по чл.104, ал.1 от ЗЗО, за което на „Елеон – 2014” ЕООД е наложена имуществена санкция, определена в предвидения от закона размер.

 

Решението на Старозагорския районен съд е неправилно.  

 

 Неоснователно е възражението на касатора за допуснато съществено процесуално нарушение поради обстоятелството, че в съдържанието на наказателното постановление като управител на санкционираното дружество е посочено лице, което няма такова качество. Както правилно е приел Старозагорският районен съд, доколкото с издаденото НП е ангажирана отговорността на юридическото лице – „Елеон – 2014” ЕООД, неправилното посочване на физическото лице, което го представлява, не релевира процесуална или материална незаконосъобразност на наказателното постановление.

 

 Не се споделя обаче извода на въззивния съд, че в проведеното административнонаказателно производство по санкционирането на „Елеон – 2014” ЕООД не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Видно от разписката към съставения АУАН № 0325041/ 12.08.2015г., същият е връчен на 12.08.2015г. на лицето Виделина Иванова, с посочено качество на управител на „Елеон – 2014” ЕООД. Но от извършена справка в Търговския регистър се установява, че считано от 10.08.2015г., като управител и съотв. представител на „Елеон – 2014” ЕООД, е вписан Иван Господинов Иванов. Следователно актът за установяване на административно нарушение е връчен на лице, което към датата на съставяне на АУАН и неговото връчване, не е вписано в Търговския регистър като представител на санкционираното дружество, нито има данни да е упълномощено да го представлява. Следователно съставеният Акт за установяване на административно нарушение № 0325041/ 12.08.2015г., е връчен на лице, което нито е законен представител на дружеството, нито има надлежно учредена представителна власт за извършване на фактически и правни действия от името на „Елеон – 2014” ЕООД. В съответствие с чл. 52, ал. 2 от ЗАНН административнонаказващият орган е следвало да извърши служебна справка в изпълнение на чл. 23, ал.4 от Закона за търговския регистър и съотв. да констатира, че АУАН не е връчен и предявен на законния представител или на надлежно упълномощен представител на нарушителя и да го върне на актосъставителя за надлежно изпълнение на процедурата по неговото връчване.

 

           Както е посочвал и в други свои решения Старозагорският административен съд, връчването на АУАН на лице, което не е било надлежно упълномощено да го получи от името на санкционираното дружество, на практика означава че актът не е бил редовно и надлежно връчен съотв. предявен. Допуснатото нарушение не може да бъде  санирано по реда на чл. 53, ал.2 от ЗАНН. Това нарушение е от категорията на съществените, накърняващо процесуалните права и в частност правото на защита на санкционираното лице. Смисълът на нормативно установените императивни изисквания за съставяне и връчване на АУАН, е да гарантират и обезпечат правото на защита на лицето, спрямо което е образувано административнонаказателното производство в т.ч правото да се запознае със съдържанието на АУАН и повдигнатото и предявено с акта административно обвинение; да направи възражения по реда на чл.44, ал.1 от ЗАНН; да поиска събирането и/или да представи доказателства и т.н. На практика в случая цялото производство в досъдебната фаза е проведено без участието на законен или на надлежно упълномощен представител на Елеон 2014” ЕООД, което безспорно е довело до ограничаване правото му на защита.  Допуснатото съществено процесуално нарушение опорочава изцяло процедурата по реализиране на административнонаказателната отговорност и като такова е абсолютно основание за отмяна на наказателното постановление, като незаконосъобразно.

 

 Предвид изложеното обжалваното съдебно решение следва да бъде отменено и вместо него следва да бъде постановено друго, с което да се отмени Наказателно постановление № 164448-0325041/ 24.09.2015г., издадено от Директора на офис Стара Загора при ТД на НАП – Пловдив, като незаконосъобразно.

 

              Водим от горните мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. второ и чл.222, ал.1 от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

 

Р     Е     Ш     И :

 

 

 

  ОТМЕНЯ Решение № 119 от 29.02.2016г., постановено по АНД № 18/ 2016г. по описа на Старозагорския районен съд и вместо него постановява:

 

  ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 164448-0325041/ 24.09.2015г., издадено от Директора на офис Стара Загора при ТД на НАП – Пловдив, с което на „Елеон – 2014” ЕООД със седалище и адрес на управление гр. Стара Загора, ул. „Св. Княз Борис” № 138, ет.2, ап.2, ЕИК 201698282, е наложена имуществена санкция в размер на 4000лв., на основание чл. 104, ал. 1 от ЗЗО, за нарушение на чл. 40, ал. 1, т. 1, б. „в” от ЗЗО във вр. с чл. 7, ал.1 от КСО, като незаконосъобразно.

 

  Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

 

 

 

                                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                           ЧЛЕНОВЕ: 1.      

                                                                      

 

                                                                                  2.