Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

 

186                                           16.06.2016 г.                              гр. Стара Загора

 

     В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

         Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на деветнадесети май през две хиляди и шестнадесета година в състав:

                   

                                                                            Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА   

                                                                                         

                                                                                                                                                                              Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА      

                                                                                                     МИХАИЛ РУСЕВ   

 

при секретаря  И.А.        

и с участието на прокурор Петко Георгиев     

като разгледа докладваното от  съдия  Галина Динкова КАН дело № 163 по описа за 2016 год, за да се произнесе съобрази следното:

 

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

Образувано е по касационна жалба на ТД на НАП – гр. Пловдив против  Решение № 11 от 24.02.2016г., постановено по АНД № 285/ 2015г. по описа на Районен съд – Гълъбово, с което е отменено като незаконосъобразно наказателно постановление № 161133-F168955/ 11.08.2015г., издадено от Заместник териториален директор при ТД на НАП-Пловдив.

В касационната жалбата се съдържат оплаквания за незаконосъобразност на решението, като по същество изложените доводи са за постановяването му при неправилно приложение на материалния закон - касационно основание по чл. 348, ал.1, т.1 във вр. с ал.2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Оспорва се направения от съда извод формална и материална незаконосъобразност на издаденото наказателно постановление. Поддържа, че е спазена разпоредбата на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН за пълно, ясно и точно описание на нарушението, а от събраните по делото доказателства по безспорен и несъмнен начин се установява наличието на съставомерно деяние, което при правилно приложение на закона е квалифицирано от наказващия орган като административно нарушение по чл. чл.33, ал.1 от Наредба №Н-18/ 13.12.2006г. за регистриране и отчитане на продажби чрез фискални устройства и е наложена санкция на основание чл.185, ал.2 във вр. с чл.185, ал.1 от ЗДДС.  Моли съда да отмени решението на Районен съд Гълъбово и да постанови друго, с което да потвърди НП № 161133-F168955/ 11.08.2015г на Заместник териториален директор на ТД на НАП Пловдив.

Ответникът по касационната жалба – „Менка 5”ЕООД, редовно и своевременно призован, не се представлява в съдебно заседание.  В депозирано по делото писмено становище от пълномощника му адв.Филипова, оспорва касационната жалба като неоснователна и моли обжалваното съдебно решение, като постановено при правилно приложение на материалния закон и при спазване на съдопроизводствените правила, да бъде оставено в сила.

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора в съдебно заседание дава заключение за неоснователност на жалбата като счита, че постановеното от Гълъбовския районен съд решение следва да бъде оставено в сила.

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

Разгледана по същество, се явява неоснователна.

Производството пред Районен съд – Гълъбово е образувано по жалба на „Менка 5”ЕООД против наказателно постановление № 161133-F168955/ 11.08.2015г на Заместник териториален директор при ТД на НАП-Пловдив. С наказателното постановление /НП/, издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ № F168955/  29.06.2015 г. на „Менка 5”ЕООД е наложена имуществена санкция в размер 600 лева на основание чл.185, ал.2 във връзка с ал. 1 от ЗДДС за нарушение на чл. 33, ал.1 от Наредба Н-18/ 13.12.2006 г. за регистриране и отчитане на продажбите чрез фискални устройства. Изложените в АУАН и в съставеното въз основа на него НП обстоятелства, преценени от административнонаказващия орган като нарушение, са следните: при извършена проверка в обект магазин за месо и млечни продукти, находящ се в гр.Гълъбово, ул.”Д-р Жеков” №9, експлоатиран от „Менка 5”ЕООД и проверка на касовата наличност на намиращите се в обекта два броя фискални устройства, е установена разчетена касова наличност от ФУ – 137.95лв, сума на паричните средства в началото на деня – 300.00лв, фактическа наличност – 507.75лв, въведени пари в касата – 0.00лв, изведени пари от касата – 0.00лв. Прието е, че е налице положителна разлика в размер на 69.80лв между наличността по документи и фактическата наличност, която не е била регистрирана във ФУ чрез операцията  „служебно въведени суми”, с което е нарушен реда и начина за отчитане на ФУ.  

При осъществения контрол за законосъобразност Гълъбовският районен съд е приел, че както в АУАН, така и в издаденото въз основа на него НП не е налице пълно и точно фактическо описание на конкретно извършеното нарушение, доколкото от доказателствата по делото се установявала разлика между фактическа и касова наличност в размер на 369.80лв., а не приетия от АНО размер от 69.80лв. Въз основа на събраните и обсъдени в решението доказателства и установената фактическа обстановка въззивният съд е направил извод за недоказаност на отправеното фактическо обвинение, квалифицирано правно като нарушение на чл.33, ал.1 от Наредба Н-18/ 13.12.2006г., поради което е отменил като незаконосъобразно издаденото наказателно постановление.

Така постановено решение е правилно.

Повдигнатото на „Менка 5”ЕООД адмнистративнонаказателно обвинение се основава на неспазване разпоредбата на чл.33, ал.1 от Наредба № Н-1813.12.2006г., въвеждаща задължение извън случаите на продажби всяка промяна на касовата наличност (начална сума, въвеждане и извеждане на пари във и извън касата) на ФУ се регистрира във ФУ чрез операциите "служебно въведени" или "служебно изведени" суми. От фактическа страна обвинението срещу търговеца се базира на установена разлика между фактическата наличност и наличността по документи в размер на 69.80лв. /начална сума/, която не е била регистрирана във ФУ.

За доказване на обвинението АНО се позовава на протокол за извършена проверка /ПИП/ от 24.06.2015г., дневни финансови отчети от ФУ за същата дата и акта за установяване на административно нарушение. В ПИП е вписано, че началната сума е в размер на 300лв., /а не в размер на 69.80лв./, регистрираната сума във ФУ е в размер на 137.95лв., а наличната сума е 507.75лв. Обстоятелството, че сумата от 300лв. не е била регистрирана във ФУ като начална сума се установява по безспорен начин от свидетелските показания на актосъставителя Бойко Петков. Следователно разликата между фактическата наличност, установена при проверката, в размер на 507.75лв. и регистрината във ФУ сума от 137.95лв., е равна на 369.80лв., поради което обвинението, че началната нерегистрина сума е в размер на 69.80лв. се явява фактически и доказателствено необосновано.

Ето защо настоящият касационен състав споделя извода на въззивния съд, че извършването на нарушение по така повдигнатото от фактическа страна административно обвинение, не е доказано по несъмнен начин. 

Предвид изложеното като е отменил № 161133-F168955/ 11.08.2015г., издадено от Заместник териториален директор при ТД на НАП-Пловдив, районният съд е приложил правилно материалния закон, поради което не е налице твърдяното в касационната жалба основание за отмяната му. Обжалваното решение като валидно, допустимо, постановено в съответствие и при правилно приложение на закона като краен резултат, следва да бъде оставено в сила.

 

Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

Р     Е     Ш     И     :

 

 

ОСТАВЯ В СИЛА  Решение № 11 от 24.02.2016г., постановено по АНД № 285/ 2015г. по описа на Районен съд – Гълъбово.

 

    Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

                   

                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                

 

                                                                    ЧЛЕНОВЕ: 1.  

                

                                                                                            

                                                                                          2.