Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                   

226                                      04.07.2016 год.                      град Стара Загора

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

            Старозагорският административен съд, в публично заседание                          на тридесети юни през две хиляди и шестнадесета год. в състав:

                                                                       Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

 

                                                                   Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                                    МИХАИЛ РУСЕВ

 

при секретаря С.Х.  и с участието на прокурора Румен Арабаджиков като разгледа докладваното от съдия Д. Драгнева административно дело №182 по описа за 2016 год., за да се произнесе съобрази следното:

Производството е по реда на чл. 208 и сл. от АПК вр.  с чл.63 ал.2 от ЗАНН, образувано по касационната жалба на С. Реджем К. против Решение №182/05.04.2016г., постановено по А.Н.Д. №286 по описа за 2016г. на Старозагорския районен съд. С решението е потвърден електронен фиш серкия К №1104066/14.12.2015г. с наложено на С.Р.К. административно наказание глоба ва размер на 200.00лв. на основание чл.189 ал.4, вр. с чл.182, ал.1 точка 4 от ЗДвП, за това че на 14.12.2015г. в 10.47ч., по път І-5, км.258+500, село Тракия управлява МПС БМВ 320И с рег. №К0888ВВ, в посока север-юг при ограничение от 50км.ч., заснето с мобилна радарна система TFR1-М и отчетен километров толеранс от 3км.

За да потвърди електронния фиш, съдът е приел, че всички изисквания на чл.189 от ЗДвП и Наредбата  за условията и реда за използване на автоматизирани технически средства и системи за контрол на правилата за движение по пътищата са спазени, което сочи на извод за установеност на нарушението, като правилно е определено административно наказателно отговорното лице, а именно собственика, на когото МПС е регистрирано и е наложено определеното в абсолютен размер наказание.  

Срещу правилността на тези изводи се възразява в касационната жалба на К., в която се поддържат доводи за неприложимост на реда по чл.189 от ЗДвП, както и твърдения за необоснованост на съдебния акт, тъй като наказващата администрация не е представила протокола по чл.10 от Наредбата, а съда не го е изискал.

Ответника ОД на МВР Стара Загора не представя отговор против касационната жалба и не изпраща представител в откритото съдебно заседание.

Представителя на Окръжна прокуратура дава становище за неоснователност на касационната жалба и предлага на съда да остави в сила съдебното решение.   

Административен съд Стара Загора след извършена служебна проверка за допустимост, валидност и материална законосъобразност на обжалваното съдебно решение, намира за установено следното:

Касационната жалба като подадена в срок и от наказващия орган, е процесуално допустима, а разгледана по същество е основателна. При постановяване на съдебното решение е допуснато съществено процесуално нарушение на ЗАНН и НПК, представляващо касационно основание по чл. 348 ал.3 т.1  от НПК за неговата отмяна.

Изводите на РС Стара Загора за законосъобразност на електронния фиш са необосновани. По делото не е изискан и представен протокола по чл.10 от Наредбата, а този документ удостоверява спазването на чл.8 и чл.9 от същия подзаконов нормативен акт. Изпълнението на посочените разпоредби осигурява годност на доказателствените средства по чл.189 ал.15 от ЗДвП, поради което е факт от правно значение за предмета на делото.

Следва да се каже, че касатора в настоящото производство във въззивната си жалба изрично е поискал да бъде представен протокола, удостоверяващ изпълнението на условията за изготвяне на веществено доказателство, установяващо нарушението, но съда не го е събрал, нито органа го е представил. С този пропуск е допуснато съществено процесуално нарушение спрямо наказаното лице като е ограничено правото му на защита и е потвърдено наказание без да са изследвани условията за валидност на доказателствата, използвани в производството по ЗДвП. За отстраняване на допуснатото процесуално нарушение е необходимо отмяна на съдебното решение и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд. 

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 221 ал.2 т.1 от АПК, Административен съд Стара Загора

                                         Р     Е     Ш     И     :

ОТМЕНЯ решение №182/05.04.2016г., постановено по а.н.д.№286/16г. по описа на Старозагорския районен съд.

ВРЪЩА делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд.

Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                        ЧЛЕНОВЕ: 1.   

 

                                                                                   2.