РЕШЕНИЕ  

 

№232                                    гр. Стара Загора                                  03.10. 2016 г.

                          В     И  М  Е  Т  О    Н  А     Н  А  Р  О  Д  А

СТАРОЗАГОРСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД,  в  откритото заседание на петнадесети септември през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ : ИРЕНА ЯНКОВА

ЧЛЕНОВЕ: ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                              МИХАИЛ РУСЕВ

при секретаря И.А., с участието на прокурора Румен Арабаджиков като разгледа докладваното от съдията Дарина Драгнева, касационно административно наказателно дело №207 по описа за 2016 год., за да се произнесе, съобрази следното:

Производството е по реда на чл.208 и сл. от АПК във връзка с чл.63 ал.1 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), образувано по касационна жалба на Дирекция „Инспекция по труда” град Стара Загора против решение №19/25.04.2016г., постановено по а.н.д. №14 по описа за 2016г. на РС Чирпан. С решението е отменено наказателно постановление №24-000722/16.12.2015г. на Директор Дирекция „Инспекция по труда” Стара Загора с наложена на „Викинг Николов” ЕООД гр. София, имуществена санкция в размер на 3 000лв. за нарушение на чл.245 ал.1 от Кодекса на труда за това, че на 31.10.2015г. не е изплатил гарантирания размер на трудовото възнаграждение за месец септември на осем работници при добросъвестно изпълнение на трудовите им задължения.

За да отмени наказателното постановление РС Чирпан е приел, че акта за установяване на административното нарушение №24-000722/30.11.2015г., както и поканата за явяване с цел съставянето му не са връчени редовно на упълномощен представител на дружеството, с което последното е лишено от участие в административно наказателното производство в разрез с изискванията на чл 40 ал.2 от ЗАНН и на чл.416 ал.3 от КТ.

С касационната жалба се твърди, че съдът е постановил решението си при неизпълнение на задълженията по пълното служебно начало, а именно да събере доказателства за представителната власт на лицето Жени Трифонова, с което дружеството има сключен безсрочен трудов договор, съгласно проверката в регистъра на трудовите договори. Трифонова е лицето, на което според обратните разписки е връчена поканата за явяване в Дирекцията и акта за установяване на административното нарушение. От съда се иска да отмени въззивното съдебно решение и да се постанови друго за потвърждаване на наказателното постановление.

Ответника по жалбата Викинг Николов ЕООД гр. София, не изпраща представител по делото, нито отговор против касационните оплаквания. 

Представителя на окръжна прокуратура Стара Загора дава заключение за неоснователност на касационната жалба.

Административен съд Стара Загора като взе предвид доводите на страните и след служебна проверка за валидност, допустимост и материална законосъобразност на решение №19/25.04.2016г., постановено по а.н.д. №14 по описа за 2016г. на РС Чирпан намира за установено следното: Решението е допустимо, валидно и съобразено с материалния закон, поради което следва да бъде оставено в сила.

Решаващия извод на въззивния съд е съответен на разпоредбата на чл. 416 ал.3 от КТ, както и на разпоредбата на чл.40 ал.2 от ЗАНН. Не се спори и се установява, че поканата за явяване пред административно наказващите органи и акта за установяване на административно нарушение са връчени на Трифонова, което лице не е представител санкционираното дружество. Въззивния съд правилно е разтълкувал и приложил нормите, уреждащи реда и начина на връчване на книжата, чрез които действия се дава възможност на наказаните лице да участват в административно наказателното производство с цел упражняване правото на защита от най-ранния възможен момент. Изрично и ясно е вписано в чл.416 ал.3 от КТ, че акта за установяване на административно нарушение се връчва на нарушителя лично срещу подпис, а при невъзможност да му се връчи се изпраща по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка, а когато не може да бъде намерен на адреса, се пристъпва към връчване, чрез съобщение на таблото за обявление и на публикуване в интернет страницата на органа. За да приложи последната хипотеза на чл.416 ал.3 от КТ е необходимо да се докаже, че търсено лице не може да бъде намерено на адреса на управление, за което няма данни по делото. Дружеството не е напуснало регистрирания в ТР адрес, което сочи на липса на основание да се пристъпи към връчване, чрез публикуване на съобщение за издадения акт на интернет страницата на органа и поставянето му на таблото в сградата на администрацията.

При липса на наведени във въззивното производство твърдения и представени доказателства, че Трифонова е лице, което съгласно вписванията в ТР или по силата на нарочно пълномощие представлява дружеството, не може да се обоснове довод за допуснати съществени процесуални нарушения от страна на съдебната контролна инстанция. Предвид казаното и в настоящото съдебно производство не се представят доказателства, че Трифонова има представителна власт. Дори да се приеме, че тя е в трудовоправни отношения със санкционираното дружество то от това правоотношение не възникват представителни правомощия. Освен това, към касационната жалба е приложена справка за регистрирани трудови договори, но няма искане от страна на касатора за нейното приемане като доказателство по делото.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 221 ал.2 от АПК, Административен съд Стара Загора

 

Р Е Ш И

 

         ОСТАВЯ В СИЛА решение №19/25.04.2016г., постановено по а.н.д.№14 по описа за 2016г. на Районен съд Чирпан.

 

           Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                                        ЧЛЕНОВЕ:  1.

 

 

                                                                                                   2.