Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

240                                                 11.10.2016 год.                                гр. Стара Загора

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Старозагорският административен съд, в публично заседание на петнадесети септември през две хиляди и шестнадесета год. в състав:

                                                                       Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

 

                                                                     Членове:  ДАРИНА ДРАГНЕВА

 

                                                                                       МИХАИЛ РУСЕВ

 

при секретаря И.А.

и с участието на прокурора Румен Арабаджиков

като разгледа докладваното от  съдия Г.Динкова КАН дело 223 по описа за 2016 год., за да се произнесе съобрази следното:

 

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

     Образувано е по касационна жалба на ТД на НАП – Пловдив, подадена чрез пълномощника му по делото гл. юрисконсулт Теодора Томова, против Решение № 268 от 09.05.2016 год., постановено по АНД №182/ 2016 год. по описа на Районен съд Стара Загора, с което е отменено Наказателно постановление /НП/ №177733-F189184/28.12.2015 год., издадено от Директора на дирекция „Контрол” при  ТД на НАП Пловдив. В касационната жалба се съдържат оплаквания за незаконосъобразност на решението, като по същество изложените съображения са за постановяването му в нарушение на материалния закон. Касаторът поддържа тезата, че се касае за две нарушения, според броя на доставчиците, обратно на застъпения в мотивите на обжалваното решение довод, че деянието е едно, доколкото предмет на засягане е определения данъчен резултат за съответния данъчен период. Изложени са и доводи, че така направеното групиране в максимална степен охранява интересите на дружеството от необосновано завишаване на санкцията. Направено е искане за отмяна на оспореното решение и за постановяване на друго, с което да бъде потвърдено наказателното постановление.

 

       Ответникът „Ди Йоди”ЕООД – с. Ягода, редовно и своевременно призован, не се представлява в съдебно заседание. По делото е депозиран писмен отговор от пълномощника му адв.И., в който изразява становище за неосноветелност на касационната жалба.

 

       Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение, че касационната жалба е неоснователна, поради което обжалваното решение като правилно и законосъобразно следва да бъде оставено в сила.  

 

        Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

 

Касационната жалба е подадена в срока по чл. 211, ал. 1 АПК, вр. чл. 63, ал. 1 ЗАНН и от надлежна страна, за която съдебното решение се явява неблагоприятно, поради което е процесуално допустима.

 

   Разгледана по същество, жалбата е неоснователна.

 

Районен съд Стара Загора е отменил като незаконосъобразно НП №177733-F189184/28.12.2015 год., издадено от директора на Дирекция „Контрол” при ТД на НАП Пловдив въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №F189184/06.11.2015 год., с което на ответника по касация „Ди Йоди”ЕООД с. Ягода са наложени две имуществени санкции - съответно в размер на 82.19 лв. и 50.00 лв., на основание чл.180а, ал.1 от ЗДДС за нарушение на чл.86, ал.1, т.2 и 3 от ЗДДС. Като административно нарушение са преценени обстоятелствата, че като регистрирано лице по ЗДДС лице, „Ди Йоди”ЕООД с. Ягода с ЕИК 201091802, като е било длъжно не е изпълнило задължението си: 1.да начисли в предвидения в ЗДДС срок за данъчен период 01-31.12.2014г., респ. до 14.01.2015г., ДДС в общ размер 1643,79лв. за получени услуги по чл.21, ал.2 от ЗДДС съгласно 14 броя подробно описани инвойс-фактури с обща данъчна основа 4202,30 евро /8218,95лева/ с гръцки доставчик и 2.  да начисли в предвидения в ЗДДС срок за данъчен период 01-31.12.2014г., респ. до 14.01.2015г., ДДС в общ размер 84,88лв. за получени услуги по чл.21, ал.2 от ЗДДС съгласно 7 броя подробно описани инвойс-фактури с обща данъчна основа 217 евро /424,41лева/ с гръцки доставчик, различен от този по т.1 от НП.  

За да отмени наказателното постановление, Старозагорският районен съд е приел, че в случа АНО неправилно е индивидуализирал деянието, изразяващо се в неначисляване на ДДС за един и същи период, като две административни нарушения, съобразно броя на доставчиците. При извършеното тълкуване на приложимата норма, съдът е стигнал до извода, че законодателят свързва данъчният период с един конкретен резултат. Това го е мотивирало да приеме, че ако има нарушение, то е едно, независимо колко са доставчиците през данъчния период. Допълнително в мотивите на съдебния акт са изложени и съображения, че дори водещо при определяне съставомерността на деянието да се явява данъчното събитие - всяка конкретно получена услуга за съответния данъчен период, за която ДЗЛ не е начислило ДДС, то НП пак би било незаконосъобразно, тъй като в този случая услугите /съответно нарушенията/ ще са повече от две, а именно – 14 на брой по т. 1 от НП и 7 на брой по т.2 от НП.

      Така постановеното решение е правилно като краен резултат.

 По аргумент от разпоредбата на чл.86, ал.1 от ЗДДС начисляването на ДДС представлява сложен фактически състав, включващ няколко кумулативно изискуеми елемента - да се издаде данъчен документ, в който посочи данъка на отделен ред, да е включен размера на данъка при определянето на резултата за съответния данъчен период в справката-декларация по чл.125 и да е посочен документа  в дневника за продажбите за съответния данъчен период. В конкретния случай е издаден данъчен документ- протоколи по чл.117, ал.2 от ЗДДС, което обстоятелство не се отрича от наказващият орган и е отразено в съдържанието на наказателното постановление. АНО е наложил наказание за неспазване на правилата по чл.86, ал.1, т.2 и т.3 от ЗДДС, според които изискуемият данък за всяка доставка се включва при определяне на резултата за съответния данъчен период в СД по чл.125 от ЗДДС и се посочва документа в дневника за продажбите. Според настоящият съдебен състав всяка една доставка, за която е издаден съответния протокол, представлява самостоятелно основание /данъчно събитие по смисъла на чл.25, ал.1 от ЗДДС/ за начисляване на ДДС по реда на чл.86, ал.1 от ЗДДС. По аргумент от разпоредбата на чл.23, т.1 от ЗДДС, начисляването на ДДС се дължи за всяка една възмездна облагаема доставка на стока или услуга. Доколкото за всяка една от извършените и документирани от „Ди Йоди”ЕООД облагаеми доставки през периода 01.-31.12.2014г. е възникнало отделно задължение за начисляване на ДДС, неизпълнението на всяко едно от тези задължения представлява самостоятелно нарушение по чл.180а, ал.1 от ЗДДС.Този извод не се променя от обстоятелството, че законово регламентирания механизъм за начисляване на ДДС предвижда като последен елемент от начисляването включване размера на данъка за всяка от облагаемите доставки в общ резултат в справка- декларацията по чл. 125 от ЗДДС. В случая се касае не за извършено едно нарушение, а за съвкупност на няколко, макар и еднакви по вид нарушения за един и същ данъчен период, за които нарушения при прилагане на правилото по чл. 18 от ЗАНН, се следват самостоятелни административни санкции. Ето защо, като е обединил осъществените доставки през процесния данъчен период – месец декември 2014 год. според отделните доставчици, наказващият орган е приложил неправилно материалния закон, което е основание и за отмяна на обжалваното наказателно постановление. Като е сторил това, районният съд е постановил правилно като краен резултат решение.

 

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 221 ал.1 от АПК, Административен съд Стара Загора

 

Р     Е     Ш     И     :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 268 от 09.05.2016 год., постановено по АНД №182/ 2016 год. по описа на Районен съд Стара Загора.

 

Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

 

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                              

                                                           ЧЛЕНОВЕ: 1. 

 

 

                                                                               2.