Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

 

59                                             16.03.2017г.                              гр. Стара Загора

 

     В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

         Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на шестнадесети февруари през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                   

                                                                            Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА   

                                                                                         

                                                                                                                                                                              Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА      

                                                                                                    МИХАИЛ РУСЕВ   

 

при секретаря  С.Х.        

и с участието на прокурор Петя Драганова     

като разгледа докладваното от  съдия  Галина Динкова КАН дело № 430 по описа за 2016 год, за да се произнесе съобрази следното:

 

 

   Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.    

 

   Образувано е по касационна жалба на М.Н.Н.,  против Решение № 402 от 07.11.2016 г., постановено по АНД № 1014/ 2016 г. по описа на Казанлъшкия районен съд, с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № 16-0284-000833 от 21.06.2016г. РУ МВР Казанлък относно наложени на касатора административни наказания „глоба” в размер на 900 лв. ш 30 лв., както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 7 месеца.

                                                                                                                                                   В жалбата се съдържат оплаквания за допуснати нарушения на чл.42 т.5 и чл.57 ал.1 т.6 от ЗАНН при потвърждаване на наказателното постановление, тъй като правната квалификация на деянието не съответства на фактическото обвинение. От съда се иска да бъде отменено въззивното съдебно решение и да се постанови друго за отмяна на наказателното постановление.

   Ответникът по касационната жалба – Районно управление гр. Казанлък при ОД на МВР – Стара Загора, редовно и своевременно призован, не изпраща представител и не изразява становище по жалбата.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение за неоснователност на жалбата. Предлага съдебното решение да бъде потвърдено като законосъобразно.

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

Разгледана по същество, се явява неоснователна. 

С Решение № 402 от 07.11.2016 г., постановено по АНД № 1014/2016 г., Казанлъшкият районен съд е потвърдил Наказателно постановление № 16-0284-000833 от 21.06.2016г. на Началника на РУП към ОДМВР Стара Загора РУ Казанлък, с което на М.Н.Н. е наложено административно наказание „глоба” в размер на 900 лв. за нарушение на чл. 5, ал. 3, т. 1  от ЗДвП и лишаване от право да управлява МПС за 7 месеца и глоба в размер на 30 лв. за нарушение на чл. 147, ал. 1 от ЗДвП. Административнонаказателното обвинение от фактическа страна се основава на това, че на 15.06.2016г. около 23:15 часа в с. Шаново, на ул. без име, като водач на т. Автомобил Ситроен Берлинго с рег. № СТ 8293КК по главната улица до магазин „Осака” в посока запад-изток управлява собствено МПС – товарен автомобил „Ситроен Берлинго” с рег. № СТ 8293 КК като управлява МПС под въздействието на алкохол тестван с тарирано техническо средство „Алкотест 7510 Дрегер” с фабр № ARDN-0022, който в 23:45 часа отчете 0.91 промила алкохол в кръвта измерено чрез издишания от водача въздух. Издаден талон за мед. Изследване бл. № 0037833/15.06.2016г., който водача Н.  отказва да получи и подпише. МПС не е представено на ГТП за проверка на техническата му изправност за 2016г. Деянието не е маловажен случай с оглед степента на обществена опасност и незачитайки въведената забрана за управление на МПМС от водачи под въздействието на алкохол.

За да потвърди наказателното постановление РС Казанлък е приел, че при издаването му не са допуснати нарушения на ЗАНН и на специалния материален Закон за движение по пътищата, като от показанията на техническото средство се установява извършването на нарушението по чл. 5 ал.3 т.1 от ЗДвП, а от липсата на доказателство за извършен ГТП и на чл.147 ал.1 от ЗДвП. Изложени са и подробни мотиви за съответствие между размера на глобата и лишаването от правоуправление и установената концентрация на алкохол в кръвта, която е над средната от 0,85 промила.

Решението на Казанлъшкия районен съд е правилно.

Настоящия състав на АС Стара Загора намира за неоснователно въведеното с касационната жалба оплакване за допуснато нарушение на чл.42 т.5 и чл.57 ал.1 т.6 от ЗАНН при правната квалификация на съставомерните факти, които са подведени под конкретните фактически състави на чл.174 ал.1 и чл.181 т.1 от ЗДвП. В АУАН и в НП са вписани като нарушени разпоредбите на чл.5 ал.3 т.1 и чл.147 ал.1 от ЗДвП, които изискват определено поведение от водачите на МПС, а именно да не управляват под въздействието на алкохол и да представят МПС на периодичен технически преглед за проверка на техническата му изправност. В правните норми, вписани като основание за налагане на наказание се съдържат конкретни състави на наказуемо поведение, представляващо неизпълнение на задълженията въведени с посочени като нарушени разпоредби от ЗДвП, поради което обвинението съответства на чл.42 т.5, на чл.57 ал.1 т.6 и на чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН, тъй като е максимално ясно и конкретно. Само в допълнение следва да се каже, че в случаите, когато административно наказателните норми са конкретни, т.е. описват и конкретните съставомерни факти, е необходимо и достатъчно същите да бъдат вписани като правна квалификация, но в конкретния казус  актосъставителя и АНО са посочи и нормите, въвеждащи неспазените правила за поведение от страна на наказаното лице като водач на МПС, с което е удовлетворено напълно изискването за гарантиране на правото на защита.

Като е достигнал до извод за законосъобразност на обжалваното НП РС Казанлък е постановил правилен съдебен акт, който не страда от релевираните с касационната жалба пороци.

 

Водим от горните мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

                            Р     Е     Ш     И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 402/07.11.2016г., постановено по АНД №1014/2016г. по описа на Казанлъшкия районен съд. 

 

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

 

                                   

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                           ЧЛЕНОВЕ: 1.    

 

                                                                          

 

                                                                                   2.