Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е    50

 

     гр. Стара Загора, 22.02.2017 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на  девети февруари две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                           Председател:    БОЙКА ТАБАКОВА

 

Ч                                                                                                                                        Членове:         ИРЕНА ЯНКОВА

                                                                              РАЙНА ТОДОРОВА

при секретаря  И.А.

и с участието на прокурора  Константин Тачев

като разгледа докладваното от  съдия  Б. ТАБАКОВА к.а.н. дело № 434 по описа  за 2016 г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

  Образувано е по касационна жалба на Районно управление Казанлък при Областна дирекция на МВР Стара Загора чрез процесуалния й представител юрисконсулт Милен Алексиев против Решение № 397/03.11.2016 г. по АНД № 1070/2016 г. на Районен съд Казанлък, с което е отменено Наказателно постановление /НП/ № 16-0284-000445/17.05.2016 г.,  издадено от Началник РУ Казанлък при ОД на МВР Стара Загора срещу А.З.В. ***«Никола Петков» № 13, ап. 30. В жалбата се съдържат оплаквания за незаконосъобразност на решението като постановено в нарушение на материалния закон и при допуснати съществени нарушения на процесуални правила - касационни основания по чл. 348, ал.1, т.1 и т.2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Оспорва се изводът на съда, че процесното НП е издадено в нарушение на чл. 18 ЗАНН. Касаторът обосновава, че  нормата на чл. 179, ал. 2 ЗДвП предвижда три отделни хипотези на причиняване на пътно-транспортно произшествие, за всяка от които административнонаказващият орган  е наложил отделни  наказания. Счита за неправилен извода на съда, че е необходимо в НП да се посочи стойността на материалните щети, причинени вследствие на деянието.  По тези съображения е направено искане за отмяна на решението на районния съд и  за постановяване на друго, с което да бъде потвърдено издаденото НП.  

 

Ответникът по касационната жалба А.З.В. – редовно призована за съдебно заседание, не се явява, не се представлява и не изразява становище по жалбата.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение, че касасионната жалба е неоснователна и предлага решението да бъде потвърдено.

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

         

           Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

          

           Разгледана по същество, се явява неоснователна.

 

 Предмет на съдебен контрол пред Районен съд – Казанлък е НП № 16-0284-000445/17.05.2016 г.,  издадено от Началник РУ Казанлък при ОД на МВР Стара Загора въз основа на АУАН Серия Г № 129752/04.04.2016 г. с което на А.З.В. ***«Никола Петков» № 13, ап. 30, ЕГН **********, са наложени три  административни наказания, а именно:  по чл. 179, ал. 2 от ЗДвП - глоба в размер на 100 лв. за нарушение на чл. 20, ал. 2 от ЗДвП; на основание чл. 179, ал. 2, пр. 2 ЗДвП глоба в размер на 100 лв. за нарушение на чл. 23, ал. 1 ЗДвП; и глоба в размер на 20 лв. за нарушение на чл. 5, ал. 1, т. 1 ЗДвП. Като административно нарушение са преценени обстоятелствата, че на 04.04.2016 г. в 15,55 ч в гр. Казанлък, на ул. „Св. Св. Кирил и Методий”, на кръстовището с ул. „Отец Паисий”, в посока юг-север, управлява лек автомобил „Алфа Ромео 156” с рег. №  СТ 1883 ВК, собственост на Ердохан Яшар Яшар, като поради движение с несъобразена скорост и неспазване на дистанция застига и удря спрелия за пропускане на пешеходци лек автомобил „Ауди” с рег. № СТ 1943 ВР, в резултат на което настъпва ПТП.

 

        За да отмени НП, Районен съд Казанлък  е приел, че наказващият орган неправилно е наложил три отделни административни наказания вместо едно общо по чл. 179, ал. 2 ЗДвП. На следващо място са изложени мотиви относно липсата на конкретизация на вмененото в АУАН нарушение на чл. 20, ал. 2 ЗДвП, което според съда е довело до нарушаване правото на защита на подведеното под отговорност лице. По изложените мотиви съдът е обосновал извод за незаконосъобразност на обжалваното НП и го е отменил.

 

Касационният състав на Старозагорския административен съд намира, че така постановеното решение е правилно.

 

Отговорността на А.В. е ангажирана за нарушения на чл.20, ал.2 от ЗДвП, задължаваща водачите да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват; чл.23, ал.1 от ЗДвП и чл.5, ал.1 т.1 от ЗДвП, задължаваща водачите с поведението си да не създават опасности и пречки за движението, да не поставят в опасност живота и здравето на хората и да не причиняват имуществени вреди. В обстоятелствената част на АУАН и НП са описани действията на В., довели до настъпване на пътно-транспортно произшествие, а именно управление на лек автомобил с несъобразена скорост и при неспазване на дистанция. Наложени са й три наказания «глоба», съответно на основание чл.179, ал.2 и чл.179, ал.2, предл.2 от ЗДвП - за причиняване на ПТП и чл.185 от ЗДвП - за нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание.

 

 С оглед така повдигнатото административно обвинение от фактическа страна настоящата инстанция намира за правилен извода на въззвивния съд, че издаденото НП е опорочено. В случая безспорно се установява от описанието на възприетата и потвърдена фактическа обстановка, че се има предвид причинено пътно-транспортно произшествие поради движение с несъобразена скорост и неспазена дистанция. Този факт се включва от обективна страна в състава на едно административно нарушение - това по чл.179, ал.2 от ЗДвП. Категорично не се касае за три отделни нарушения, а посочените като нарушени три конкретни правила за поведение на водачите на МПС представляват отделни проявни форми на така вмененото нарушение на ЗДвП като броят им би имал значение само при преценка за общата тежест на извършеното нарушение. За конкретното поведение на В. е неприложима разпоредбата на чл.18 от ЗАНН доколкото с деянието й на 04.04.2016 г. в 15,55 ч в гр. Казанлък не  са извършени няколко нарушения, за които да й бъдат наложени отделни наказания. Допуснатото процесуално нарушение при санкционирането на А.В. е неотстранимо в съдебната фаза и представлява абсолютно основание за отмяна на НП, както правилно е отбелязал съдът в мотивите си към обжалваното решение.

 

   Не се споделя единствено изводът на районния съд, че обвинението за извършено нарушение по чл.20, ал.2 от ЗДвП е абстрактно и затруднява защитата. В обстоятелствената част на НП се съдържа описание с какви особености на пътя и движението ответницата по касация В. не е съобразила избраната скорост за управление на превозното средство, а именно с необходимостта от навременно спиране за пропускане на пешеходци. При това положение цитирането на пълния законов текст не представлява съществено процесуално нарушение по смисъла на чл.42 и чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, допуснато при съставяне на АУАН и НП и водещо до ограничаване правото на защита на ответника, респективно не е самостоятелно основание за отмяна на НП.

 

В жалбата не са изложени конкретни оплаквания за твърдяното от касатора процесуално нарушение по смисъла на чл.348, ал.3, т.2 от НПК като основание за отмяна на съдебния акт, поради което касационната инстация не може да го подложи на проверка.

 

   Като е достигнал до правни изводи за незаконосъобразност на НП № 16-1228-001180/16.05.2016 г.,  издадено от Началник група в сектор ПП при ОД на МВР Стара Загора и го е отменил, Районен съд Казанлък е постановил акта си в съответствие със закона. При отсъствие на твърдените касационни основания за отмяна, както и на основания за нищожност и недопустимост, решението следва да бъде оставено в сила.

 

   Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

 

Р     Е     Ш     И     :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 397/03.11.2016 г. по АНД № 1070/2016 г. на Районен съд  Казанлък, с което е отменено Наказателно постановление № 16-0284-000445/17.05.2016 г.,  издадено от Началник РУ Казанлък при ОД на МВР Стара Загора.

 

    Решението не подлежи на обжалване и протестиране.              

 

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                   

                                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.  

 

 

                                                                          2.