Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

 

65                                              16.03.2017 г.                              гр. Стара Загора

 

     В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

         Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на шестнадесети февруари през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                   

                                                                            Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА   

                                                                                         

                                                                                                                                                                              Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА      

                                                                                                    МИХАИЛ РУСЕВ   

 

при секретаря  С.Х.        

и с участието на прокурор Петя Драганова     

като разгледа докладваното от  съдия  Галина Динкова КАН дело № 8 по описа за 2017 год, за да се произнесе съобрази следното:

 

 

   Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.    

 

   Образувано е по касационна жалба на „Ауто Ди Ес” ЕООД,  против Решение № 1350 от 15.11.2016 г., постановено по АНД № 2433/ 2016 г. по описа на Старозагорския районен съд, с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № ТКО-5 от 16.08.2016г., издадено от Директора на Областно пътно управление гр. Стара Загора, с което на касатора е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 3000 лв.

                                                                                                                                                   В жалбата се съдържат оплаквания за допуснато съществено нарушение на материалния закон, тъй като въззивния съд не е съобразил наличието на основанията по чл.28 от ЗАНН за освобождаване от административно наказателна отговорност. За да обоснове хипотезата на чл.28 от ЗАНН касатора твърди, че за държавата и бюджета не са настъпили вреди от нарушението. От съда се иска да постанови решение за отмяна на въззивния съдебен акт и отмяна на потвърденото с него наказателно постановление.

 

  Ответникът по касационната жалба – Областно Пътно управление Стара Загора, редовно и своевременно призован, чрез процесуалния си представител изразява становище за неоснователност на подадената касационна жалба.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение за неоснователност на жалбата. Предлага съдебното решение да бъде потвърдено като законосъобразно.

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

Разгледана по същество, се явява  неоснователна. 

С Решение № 1350 от 15.11.2016 г., постановено по АНД № 2433/ 2016 г. Старозагорският районен съд е потвърдил Наказателно постановление № ТКО-5 от 16.08.2016г., издадено от Директора на Областно пътно управление гр. Стара Загора, с което на касатора е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 3000 лв.

Административнонаказателното обвинение от фактическа страна се основава на това, че на 17.03.2016г. при извършена проверка на път 1-5 е установено, че на път 1-5, км. 234+900 вдясно, „Ауто Ди Ес” ЕООД експлоатира крайпътен търговски обект „Автокъща” и пътна връзка към него в обхвата на пътя и обслужващата зона, без да притежава изискуемото разрешение за специално ползване на пътя чрез експлоатация на търговски крайпътен обект и пътна връзка към него от администрацията, управляваща пътя. За влизане в обекта се преминава по пътна връзка, която не е изградена съгласно техническите изисквания. Същата започва от обхвата на пътя и завършва обслужващата зона, където се намира самия вход. Обектът отстои от ръба на настилката на платното за движение на 6.00 м. В него се осъществява продажба на автомобили, на които са поставени табели с техните характеристики с цел запознаване на клиентите. В обекта има свободен достъп на хора през вход, разположен непосредствено на републиканския път.

За да потвърди наказателното постановление РС Стара Загора е приел, че е издадено при спазване на ЗАНН и на приложимия специален материален закон, като по тежестта му са изложени и конкретни доводи, а именно: деянието е формално, поради което въпроса за вредите е без правно значение. Нарушението не е с по-ниска степен на обществена опасност, защото се касае за действащ търговски обект, разположен до републиканската пътна мрежа, като от установяване на нарушението до приключване на съдебното дирене няма доказателства да се предприети действия по неговото отстраняване. Не са били налице и основания за издаване на предписание, вместо налагане на санкция, тъй като се касае за специално ползване на пътя без съответното разрешение от администрацията, която го управлява.

Решението на Старозагорския районен съд е правилно.

Настоящият състав на АС Стара Загора намира за правилни изводите на въззивния съд за липса на обстоятелства, които позволяват нарушението да се определи като маловажно по смисъла на чл.28 от ЗАНН. Специалното ползване на пътя е допустимо само въз основа на специалния разрешителен режим, въведен от Закона за пътищата с цел осигуряване на неговото обслужване и на  безопасността на движението. Обществения интерес от безопасно ползване на пътя, съобразно неговото основно предназначение е предмет на защита на разрешителния режим, поради което не може специалното му ползване, чрез изграждане и експлоатация на търговски обект в обхвата на пътя, да се определи като маловажен случай. На следващо място неоснователно е възражението за наличие на основание за даване на предписание, тъй като не се касае за ползване на пътя в отклонение на условията по разрешителното, а за липса на разрешение, поради което контролните органи правилно са наложили санкция. Предписания се дават само в предвидените от закона случай, а в настоящия това е правно невъзможно. За издаването на разрешение е необходимо лицето –заявител да отговаря на определени условия и да заплати съответните такси, които може и да не бъдат изпълнени т.е. за да се даде предписание трябва априори да се приеме, че ползването на пътя е правомерно, но следва да се приведе в съответствие с поставените с административен акт изисквания, но такъв, както вече се посочи липсва в правния мир. Специалното ползване на пътя не е правило, а изключение, което е допустимо след преценка за всеки конкретен случай, основана на представени документи за инвестиционното намерение и доколко същото е съвместимо с основното предназначение на пътищата и дейностите в техния обхват.

Като  е достигнал до извод за липса на основание за отмяна на НП, РС Стара Загора е постановил решение в съответствие и при правилно приложение на закона.

 

Водим от горните мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

 

                            Р     Е     Ш     И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 1350/15.11.2016г., постановено по АНД №2433/2016г. по описа на РС Стара Загора.

 

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

                                   

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                           ЧЛЕНОВЕ: 1.      

                                                                          

 

                                                                                   2.