Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е                                                              

             

                   55     02.03.2017 година   град Стара Загора

 

                   

               В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на девети февруари през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                         

                                                 Председател:    БОЙКА ТАБАКОВА

                                                                       

                                                                                                                                  Членове:   ИРЕНА ЯНКОВА     

                                                                              РАЙНА ТОДОРОВА

 

при секретар И.А.      

и с участието на прокурор Константин Тачев  

като разгледа докладваното от  съдия  Р. Тодорова   КАН дело № 14 по описа  за 2017г., за да се произнесе съобрази следното:

 

   Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.  

 

             Образувано е по касационна жалба на Районно управление „Полиция” – Казанлък към Областна дирекция на МВР – Стара Загора, против Решение № 454 от 01.12.2016г., постановено по АНД № 707/ 2016г. по описа на Казанлъшкия районен съд, с което е отменено като незаконосъобразно Наказателно постановление № 15-0284-002502 от 03.05.2016г., издадено от Началника на Районно управление „Полиция” – Казанлък към ОД на МВР – Стара Загора.   

             В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на съдебното решение в нарушение и при неправилно приложение на закона - касационно основание по чл. 348, ал.1, т.1 във вр. с ал.2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Жалбоподателят оспорва направения от въззивния съд извод, че наказателното постановление е необосновано, издадено при съществени нарушения на процесуалните правила и при непълнота на доказателствата. Поддържа че неправилно съдът е приел, че административнонаказващият орган не изпълнил задължението си по чл.52, ал.4 от ЗАНН да издаде наказателното постановление след като извърши разследване на релевираните като спорни обстоятелства.  Направено е искане обжалваното съдебно решение да бъде отменено и вместо него да се постанови друго, с което да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно Наказателно постановление № 15-0284-002502 от 03.05.2016г. на Началника РУ „Полиция” – Казанлък.  

   Ответникът по касационната жалба – В.К.Е., чрез пълномощника си по делото, оспорва жалбата като неоснователна и моли да бъде отхвърлена. Поддържа че обосновано, в съответствие и при правилно приложение на закона Казанлъшкият районен съд е постановил отмяна на наказателното постановление, като издадено при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

 

   Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора в съдебно заседание дава заключение за неоснователност на касационната жалба и предлага съдебното решение да бъде оставено в сила, като правилно и законосъобразно.

 

 Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

         

           Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

 

        Разгледана по същество е неоснователна.

 

Производството пред Казанлъшкия районен съд се е развило по жалба на В.К.Е. *** против Наказателно постановление /НП/ № 15-0284-002502 от 03.05.2016г., издадено от Началника на Районно управление „Полиция” – Казанлък към ОД на МВР – Стара Загора, с което, въз основа на съставен Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ № Г62664/ 08.11.2015г., на В.Е. е наложено административно наказание глоба в размер 20лв., на основание чл.183, ал.2, т.11 от ЗДвП, за нарушение на чл. 40, ал.1 от ЗДвП. Административнонаказателното обвинение от фактическа страна се основава на това, че на 08.11.2015г. около 09.40 часа в гр. Казанлък, по бул. „Княз Александър Батенберг” 111 в посока запад – изток, В.Е. управлява л.а с рег. № СТ6232ВВ, като северно от бл.111/Д извършва маневра завиване в обратна посока, без да се убеди, че може да приключи маневрата, започва движение назад и е ударен от движещия се в посока изток – запад по булеварда л.а с рег. № СТ5518АВ, в резултат на което настъпва ПТП.

           Казанлъшкият районен съд е отменил обжалваното наказателно постановление по съображения за неговата процесуална незаконосъобразност. Въззивният съд е приел, че наказателното постановление е издадено при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и без да са събрани доказателства за релевантните за ангажирането на отговорността факти и обстоятелства. В мотивите към решението са изложени съображения, че  административнонаказващият орган не изпълнил задължението си по чл.52, ал.4 от ЗАНН да издаде наказателното постановление след като извърши разследване на въведените като спорни обстоятелства, което е довело до необоснованост и недоказаност на административнонаказателното обвинение за извършено от В.Е. нарушение по чл.183, ал.2, т.11 във вр. с чл. 40, ал.1 от ЗДвП, при описаната в съставения АУАН и в издаденото НП фактическа обстановка.  

 

           Решението на Казанлъшкия районен съд е правилно.  

В съответствие със закона е изводът на въззивния съд, че административнонаказващият орган не е изпълнил процесуалното си задължение по чл.52, ал.4 от ЗАНН са разследване на релевираните като спорни обстоятелства с подаденото от В.Е. възражение по чл.44 от ЗАНН против съставения АУАН № Г62664/ 08.11.2015г. В случая това нарушение следва да бъде квалифицирано като съществено такова, доколкото има за последица фактическа необоснованост на административнонаказателното обвинение и недоказаност на извършването от санкционираното лице на вмененото му нарушение при описаната в наказателното постановление фактическа обстановка. Действително върху съставения Протокол за ПТП № 1461637 от 08.11.2015г. е отразено, че комисия от полицейски служители от РУП – Казанлък „след като разгледа материалите по преписката счита, че е налице нарушението описано в АУАН по чл.40, ал.1 от ЗДвП и следва да се издаде НП съгласно разпореденото в чл.183, ал.2, т.11 от ЗДвП и да се наложи глоба в размер на 20лв.” Но изцяло се споделя приетото от Казанлъшкия районен съд, че с това отбелязване не може да се приеме, че е извършено разследване на спорните обстоятелства по см. на чл.52, ал.4 от ЗАНН. С оглед направеното оспорване от В. Е. на отразеното в схемата на ПТП, на описаната в АУАН фактическа обстановка относно извършените маневри, мястото на удара, механизма и причините за настъпилото ПТП,  очевидно е, че „разглеждането на материалите по преписката” /което е законово регламентирано задължение на административнонаказващия орган по чл.52, ал.1 от ЗАНН, елемент от дължимата проверка за законосъобразност и обоснованост на АУАН преди издаването на наказателното постановление/, не изпълнява изискването за разследване на спорните обстоятелства по см. на чл.52, ал.4 от ЗАНН. Тежестта да докаже извършването на нарушението е на административнонаказващия орган. В случая санкциониращият орган не е установил и доказал по несъмнен и безспорен начин релевантните факти, обуславящи ангажирането отговорността на В.Е. за нарушение по чл.183, ал.2, т.11 във вр. с чл.  40, ал.1 от ЗДвП. Ето защо изцяло се споделя приетото от въззивния съд, че неизпълнението от страна на санкциониращия орган на изискванията по чл.52, ал.1 и ал.4 от ЗАНН представлява съществено процесуално нарушение, имащо за последица фактическа, правна и доказателствена необоснованост на административнонаказателното обвинение за извършено от В.Е. нарушение по чл.183, ал.2, т.11 във вр. с чл. 40, ал.1 от ЗДвП при описаната в съставения АУАН и в издаденото НП фактическа обстановка, което не позволява формиране на еднозначни изводи за волята на наказващия орган по фактите и по приложението на закона.

 

 

            С оглед на изложените съображения съдът намира че не е налице твърдяното касационно основание, поради което обжалваното решение, като валидно, допустимо, постановено в съответствие и при правилно приложение на закона, следва да бъде оставено в сила.

 

 

             Водим от горните мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

 

 

 

                            Р     Е     Ш     И :

 

         ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 454 от 01.12.2016г., постановено по АНД № 707/ 2016г. по описа на Казанлъшкия районен съд, с което е отменено като незаконосъобразно Наказателно постановление № 15-0284-002502 от 03.05.2016г., издадено от Началника на Районно управление „Полиция” – Казанлък към Областна дирекция на МВР – Стара Загора. 

   

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

                      

 

 

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                              

  

                                                      ЧЛЕНОВЕ: 1.     

 

                                                                           2.