Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е                      

               

      

            131     30.03.2017 година   град Стара Загора

             

 

              В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно  заседание на двадесет и трети март през две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

 

                                                  Председател:   БОЙКА ТАБАКОВА  

 

                                                 Ч                                                                           Членове:    ИРЕНА ЯНКОВА

                                                                              РАЙНА ТОДОРОВА

 

при секретар Пенка Маринова    

и с участието на прокурор Петко Г.                                           

като разгледа докладваното от  съдия  ИРЕНА ЯНКОВА  КАН дело № 67 по описа  за 2017 год., за да се произнесе съобрази следното:

 

   Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.     

 

   Образувано е по касационна жалба на адв. Р.Ж., като пълномощник на Х.Г.Й. против Решение № 7 от 10.01.2017г., постановено по АНД № 1042/ 2016г. по описа на Казанлъшкия районен съд, с което е потвърдено като законосъобразно Наказателно постановление № 14-0284-000967 от 26.03.2014г., издадено от Началник РУП Казанлък към Областна Дирекция на МВР – Стара Загора в частта , с което на Х.Г.Й. е наложени следните административни наказания: „ глоба” в размер на 1 500лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 18 месеца , на основание чл.174, ал.2, вр. чл.174, ал.1 от ЗДвП, за нарушение на чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП.

   В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на съдебното решение при неправилно приложение на закона и при допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила - касационни основания по чл. 348, ал.1, т.1 и т.2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Жалбоподателят оспорва като необоснован направения от въззивния съд извод, че при издаването на наказателното постановление не са допуснати съществени нарушения на законово регламентираните формални изисквания и процесуални правила. Жалбоподателят оспорва като необоснован направения от въззивния съд извод, че АУАН е издаден от компетентен орган и че нарушението, за което е санкциониран е установено с годно техническо средство . Отделно релевира доводи, че е налице противоречие между обстоятелствената и диспозитивната част на НП , което е самостоятелно основание за отмяната му. Направено е искане обжалваното съдебно решение да бъде отменено и вместо него да се постанови друго, с което да бъде отменено № 14-0284-000967 от 26.03.2014г., издадено от Началник РУП Казанлък към Областна Дирекция на МВР – Стара Загора ,  в частта на наложеното наказание на основание чл. 174,ал.2 връзка с чл. 171,ал.1 от ЗДвП,

Ответникът по касационната жалба – Областна дирекция вана вътрешните работи Стара Загора, редовно и своевременно призована за съдебно заседание, не не изпраща представител по делото и не взема становище по основателността на жалбата.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора в съдебно заседание дава заключение за неоснователност на касационната жалба и предлага съдебното решение, като правилно и законосъобразно, да бъде оставено в сила. 

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

         

           Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

 

Разгледана по същество жалбата е основателна.

 

           Производството пред Районен съд – Казанлък се е развило по жалба на Х.Г.Й. *** против Наказателно постановление № 14-0284-000967 от 26.03.2014г., издадено от Началник РУП Казанлък при Областна дирекция на вътрешните работи гр. Стара Загора, с което въз основа на съставен Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ № 967/ 28.02.2014г., на Х.Г. Йовчев са наложени следните административни наказания: ”глоба” в размер на 30 лв. на основание чл. 183,ал.3,т.5 от ЗДвП за нарушение на чл. 6,т.1 от ЗДвП, „ глоба” в размер на 10 лв. на основание чл. 183,ал.1,т.1, пр. 2 от ЗДвП за нарушение чл. 100,ал.1,т.1от ЗДвП и „ глоба в размер на 1500 лв. и лишаване от право да управлява МРС за срок от 18 месеца на основание чл. 174,ал.32 във връзка с чл. 174,ал.1 от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.3, т.1 от ЗДвП. Административнонаказателното обвинение от фактическа страна се основава на това, че на 28.02.2014г., около 23.30 часа, в гр. Казанлък, на ул. Св.Св. Кирил и Методи” като водач на лек автомобил с рег. № СТ 1909ВК до ПМГ „ Никола Обрешков” посока север – юг управлява лекия автомобил , като при движението си не се съобразява с п.з. „ В-1”и след употреба на алкохол 1,11 промила в издишания въздух. Тестван с тарирано техническо средство „ Алкотест 7510 Дрегер.

           Казанлъшкия районен съд е потвърдил наказателното постановление по съображения за неговата процесуална и формална законосъобразност. Въззивният съд е приел, че при съставянето на АУАН и издаването на НП не са допуснати съществени нарушения на регламентираните в ЗАНН  процесуални правила и формални изисквания досежно тяхното съдържание. Приел е, че правилно АНО е ангажирал отговорността на дееца за извършените нарушения и му е наложил съответните наказания.

 

Решението на Казанлъшкия районен съд е постановено в нарушение на материалния закон по отношение на наложеното наказания на основание чл. 174,ал.2 във връзка с чл. 174,ал.1 от ЗДвП .   

 

           Не се споделя  релевираното възражение, че АУАН е съставен от некомпетентен орган. Районният съд е изложил в тази част логични и последователни мотиви, които е безпредметно да се преповтарят

 

  Основателно се явява възражението на касатора, че лицето е санкционирано за извършено нарушение по чл. 174,ал.2 във връзка с чл. 174,ал.1 от ЗДвП без такова обвинение да му е повдигнато

 При анализ на приложените към административно наказателната преписка документи съдът приема, че административно  наказателното производство е протекло при съществени нарушения на административно процесуалните правила. В съдебната практика и теория се приема, че АУАН има няколко функции  обвинителна, сезираща и констатираща Със съставянето на акта констатираното нарушение се вменява във вина на лицето , посочено като нарушител и се поражда и правото му за защита по административно наказателното обвинение. В АУАН на лицето е подвигнато обвинение  и квалифицирано като нарушение по чл. 5,ал.3,т.1 от ЗДвП , но без изрично да е посочено че деянието е извършено в условията на повторност. С НП е изменена правната квалификация на повдигнатото с АУАН административно наказателно обвинение , като отговорността на Й. е ангажирана по по-тежко наказуемия съставна чл. 174,ал.2 от ЗДвП, което е недопустимо. Пи установяване на предпоставките на определяне на деянието , като по-тежко наказуемо вместо да издаде НП , АНО е следвало да върне преписката на актосъставителя за съставяне на нов АУАН по новото обвинение. Именно впредвид цитираната по-горе обвинителна функция на АУАН, лицето следва да организира защитата  по новото обвинение. В противен случай правото му на защита е съществено нарушено.

     

Предвид изложените съображения съдът намира, че обжалваното решение  е неправилно в обжалвана част е следва да бъде отменено , както и НП, в частта, с което касаторът е санкциониран на основание чл. 174,ал.2 във връзка с чл. 174,ал.1 от ЗДвП.

 

         Водим от горните мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. второ от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

 

                           Р     Е     Ш     И :

 

 

ОТМЕНЯ  Решение № 7 от 10.01.2017г., постановено по АНД № 1042/ 2016г. по описа на Казанлъшкия районен, в частта, с която е потвърдено наказателно постановление . № 14-0284-000967 от 26.03.2014г., издадено от Началник РУП Казанлък към Областна Дирекция на МВР – Стара Загора, с която на основание чл. 174,ал.2 във връзка с ал.1 от ЗДвП на Х.Г.Й. са наложени следните административни наказания : „ глоба” в размер на 1 500лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 18 месеца, КАТО ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВИ:

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление . № 14-0284-000967 от 26.03.2014г., издадено от Началник РУП Казанлък към Областна Дирекция на МВР – Стара Загора в частта , с която на основание чл. 174,ал.2 във връзка с чл. 174,ал.1  ал.1 от ЗДвП на Х.Г.Й. са наложени следните административни наказания : „ глоба” в размер на 1 500лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 18 месеца, като незаконосъобразно.

 

 

 

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

                   

   

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                

 

                                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.     

 

 

                                                                             2.