Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

 

105                                              25.04.2017 г.                            гр. Стара Загора

 

     В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

         Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на двадесет и трети март през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                   

                                                                            Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА   

                                                                                         

                                                                                                                                                                              Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА      

                                                                                                    МИХАИЛ РУСЕВ   

 

при секретаря  С.Х.        

и с участието на прокурор Константин Тачев     

като разгледа докладваното от  съдия  Галина Динкова КАН дело № 68 по описа за 2017 год, за да се произнесе съобрази следното:

 

 

   Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.   

 

Образувано е по касационната жалба на РУ Казанлък към ОД МВР Стара Загора против Решение № 498 от 22.12.2016г., постановено по АНД №  1541/2016 г. на Казанлъшкия районен съд, с което е отменено Наказателно постановление № 16-0284-001552/28.09.2016 г., издадено от Началник на РУ Казанлък към ОД МВР Стара Загора.  

В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на съдебното решение в нарушение на материалния закон и процесуалните правила - касационни основания по чл. 348, ал.1, т.1 и т.2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Касаторът оспорва  извода на съда за допуснати съществени процесуални нарушения при съставяне на акта и издаване на обжалваното наказателно постановление. Поддържа, че в случая е налице яснота и пълнота на административното обвинение, както от фактическа така и от правна страна, порадеи което не е нарушено, нито ограничено правото на защита на санкционираното лице. Възразява и срещу довода на съда за наличие на несъответствие между обстоятелствена и санкционна част на наказателното постановление, като твърди, че установените и описани в обстоятелствената част на НП факти и обстоятелства правилно са подведени под административно-наказателния състав на чл.175, ал.1, т.1, предл.първо от ЗДвП, в редакцията му, действала към датата на извършване на нарушението и издаване на наказаттелното постановление. По изложени доводи за формална, процесуална и материална законосъобразност на издаденото наказателно постановление моли да бъде отменено решението на районния съд и да бъде постановено друго, с което да се потвърди НП № 16-0284-001552/28.09.2016 г. на Началника на РУ Казанлък към ОД на МВР Стара Загора.   

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение за неоснователност на жалбата. Предлага съдебното решение да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

Разгледана по същество, се явява  основателна. 

 

Производството пред Районен съд – Казанлък е образувано по жалба на Ж.Д.К. ***, против Наказателно постановление № 16-0284-001552/ 28.09.2016г. на Началника на РУ Казанлък при ОДМВР – Стара Загора, с което на Ж.К. са наложени административни наказания  “глоба” в размер 100лв. и „лишаване от право да управлява МПС” за два месеца, на основание чл. 175, ал.1, т.1, предл. първо от ЗДвП, за извършено нарушение на чл. 140, ал.1 от ЗДвП. Изложените в АУАН и в съставеното въз основа на него НП обстоятелства, преценени от административно - наказващия орган като нарушение, са следните: На 18.04.2016г. около 16:08 часа в Община Павел баня на път втори клас № II56 като водач на лек автомобил УАЗ 469 Б с рег. № ЕН 7380 АА в посока север – юг непосредствено преди моста на река Тунджа, управлява описаното МПС, собственост на Нейко Георгиев Георгиев от гр. Плевен, със стар образец регистрационни табели, което не е регистрирано по надлежния ред съгласно ЗДвП.

С обжалваното съдебно решение е отменено посоченото по-горе НП. При осъществения контрол за законосъобразност Казанлъшкият районен съд е приел, че описанието на административното обвинение е противоречиво, доколкото в обстоятелствената част на наказателното постановление е посочено, че Ж.К. управлявал лек автомобил, който е бил със стар образец регистрационни табели и не бил регистриран по надлежния ред, а като нарушена се сочила разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДвП, регламентираща изискване по пътищата, отворени за обществено ползване, да се движат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставен на определените за това места. Според въззивния съд в случая управляваният от санкционираното лице автомобил имал регистрационни табели, поставени на определените за това места, а  разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДвП не поставяла изискване водачът да управлява МПС с нов образец регистрационни табели, а не със стар такъв. На следващо място се твърди и несъответствие между обстоятелствената част на НП и санкционната такава, доколкото било повдигнато фактическо обвинение за управление на нерегистрирано МПС, а е наложено административно наказание на основание чл.175, ал.1, т.1, предл.първо от ЗДвП, а именно за това, че Ж.Корумников е управлявал моторно превозно средство, на което табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места, т.е. било е наложено наказание за нарушение, което не е извършил. В мотивите към решението са изложени и съображения за липса на доказателства относно твърдението на АНО, че управляваният от санкционираното лице автомобил не е бил регистриран. 

Решението на Казанлъшкия районен съд е неправилно.

Деянието, за което е привлечен към отговорност Ж.Д.К. е за управление на автомобил, който не е регистриран по надлежния ред.  

Посочената като нарушена разпоредба на чл.140, ал.1 от ЗДвП, съгласно редакцията й, действала към датата на установяване на нарушението и издаване на НП / ДВ, бр. 14 от 2015 г./,  регламентира, че по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места. На неизпълнението на това законово изискване кореспондира административнонаказателния състав на чл.175, ал.1, т.1, предл. първо от ЗДвП /в редакцията му, действала до изм. ДВ, бр.101 от 2016г, в сила от 21.01.2017г./ и съответно по новата разпоредба на чл.175, ал.3 от ЗДвП /ДВ, бр.101 от 2016г., в сила от 21.01.2017г/, в  който е предвидено наказание за лице, което управлява нерегистрирано по надлежния ред моторно превозно средство.

Съгласно §3, ал.1 от ПЗР на издадената на основание чл. 140, ал.2 ЗДвП Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства /Загл. изм. и доп. - ДВ, бр. 105 от 2002 г., изм., бр. 67 от 2012 г./ регистрационни табели, които не отговарят на изискванията на БДС 15980 и БДС ISO 7591, са валидни до 31.V.2006 г. В алинея втора на цитирания параграф е предвидено подмяната на тези табели да се извършва по изготвени от областните дирекции на МВР графици в определени в пет точки срокове, най-дългият от които е определен в т.4. Съгласно алинея 3 на §3 от ПЗР на цитираната наредба от 1.VI.2006г. служебно се прекратява регистрацията на всички превозни средства с регистрационни табели, които не отговарят на изискванията на БДС 15980 и БДС ISO 7591.

С оглед така очертаната нормативна уредба при формулировката на административното обвинение не е допусната констатираната от районния съд неяснота на описанието и несъответствие между обстоятелствена и санкционна част на издаденото наказателно постановление. В НП подробно и ясно е отразено защо административнонаказващият орган счита, че Ж.К. е осъществил състава на административно нарушение по чл.175, ал.1, т.1, предл.първо от ЗДвП /в редакцията му, действала до 21.01.2017г./ - поради факта, че К. управлява лек автомобил, който е със стари регистрационни табели. Следователно неговата първоначална регистрация е била служебно прекратена на основание  §3, ал.3 от Наредба № I-45 от 24.03.2000 г., поради което към момента, когато санкционираното лице го е управлявало – 18.04.2016г., автомобилът не е бил регистриран по надлежния ред.

При изведеното точно и недвусмислено описание от фактическа и правна страна на извършеното нарушение по ЗДвП деецът несъмнено има обективна възможност да разбере кое негово поведение е прието за противоправно по смисъла на чл.6 от ЗАНН, при което правото му на защита не е накърнено по никакъв начин. С оглед изложеното настоящата инстанция намира, че при издаване на НП не са допуснати съществени процесуални нарушения, обуславящи отмяната му.

По тези съображения съдебно решение като постановено в нарушение на закона, следва да бъде отменено. Делото е изяснено от фактическа страна и на основание чл.222, ал.1 от АПК, следва да бъде решено по същество. Събраните по делото писмени доказателства недвусмислено сочат, че на посочените в НП дата и място Ж.К. е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил УАЗ 469 с рег.№ ЕН7380АА, което не е регистрирано по надлежния ред. За това административно нарушение законосъобразно са му наложени кумулативно предвидените в чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП /ред.ДВ, бр. 43 от 2002 г./ наказания, в рамките на законоустановените такива - „глоба” в размер на 100лв. и „лишаване от право да управлява МПС” за срок от 2 месеца. В случая не е последвала нормативна промяна, въвеждаща по-благоприятен режим за нарушителя, тъй като в действащата към настоящия момент разпоредба на чл.175, ал.3 от ЗДвП / нова, ДВ, бр. 101 от 2016г., в сила от 21.01.2017 г./ е предвидено административно наказание „глоба” в размер 200 до 500лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 до 12 месеца за водач, който управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред.  С оглед на което съдът намира че Наказателно постановление № 15-0284-001041 от 01.10.2015г., издадено от Началника на РУ Казанлък към ОД на МВР Стара Загора, с което по така фактически и правно обоснованото административно обвинение е ангажирана отговорността на Ж.Д.К., е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено.  

 

Водим от горните мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. второ във вр. с чл.222, ал.1 от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

Р     Е     Ш     И :

 

ОТМЕНЯ  Решение № 498 от 22.12.2016г., постановено по АНД №  1541/2016 г. на Казанлъшкия районен съд И ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВЯВА:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 16-0284-001552 от 28.09.2016г. на Началника на РУ Казанлък към ОД на МВР Стара Загора,  с което на Ж.Д.К., ЕГН **********, с адрес: ***4, са наложени административни наказания: глоба в размер на 100лв. и лишаване от право да управляма МПС за срок от два месец, на основание чл.175, ал.1,т.1, предл. първо от ЗДвП.

 

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

                   

 

 

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                                            ЧЛЕНОВЕ:   1.

 

                                                                                                           2.