Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е    148

 

       гр. Стара Загора, 19.04.2017 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на  шести април две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                           Председател:    БОЙКА ТАБАКОВА

 

Ч                                                                                                                                        Членове:        ИРЕНА ЯНКОВА

                                                                                                                                                                    РАЙНА ТОДОРОВА

при секретаря  П.М.

и с участието на прокурора  Петко Георгиев

като разгледа докладваното от  съдия  Б. ТАБАКОВА к.а.н. дело № 88 по описа  за 2017 г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

Образувано е по касационна жалба на „Викинг - Николов”ЕООД гр. София, представлявано от управителя Тани Николов, против Решение № 1/ 05.01.2017 година, постановено по НАХД № 353/ 2016 год. по описа на Районен съд Чирпан, с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ №24-000856/27.05.2016 год., издадено от Директора на Дирекция „Инспекция по труда”  - гр. Стара Загора срещу „Викинг - Николов”ЕООД гр. София. В жалбата се съдържат оплаквания за незаконосъобразност на решението като постановено в нарушение на материалния закон – отменително основание по чл.348, ал.1, т.1 от НПК във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Касаторът поддържа, че в противоречие с законовата регламентация обжалваното НП е връчено чрез изпращането му с препоръчана пощенска пратка. Счита това за съществено нарушение на процесуалните правила, което не е взето предвид от районния съд. По така изложените в касационната жалба доводи е направено искане за отмяна на решението и за постановяване на друго, с което да бъде отменено НП №24-000856/ 27.05.2016 год.,  издадено от Директора на Дирекция „Инспекция по труда”  Стара Загора.

 

 Ответникът – Дирекция „Инспекция по труда” гр. Стара Загора, редовно призован за съдебно заседание, чрез процесуалния си представител изразява становище за неоснователност на жалбата.

 

Представителят на Окръжна прокуратура Стара Загора дава заключение, че касационната жалба е неоснователна, и предлага  решението на районния съд да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.

 

Касационният състав на съда, като взе предвид събраните по делото доказателства, наведените основания от жалбоподателя, мотивите към обжалваното решение и след служебна проверка по реда на чл.218, ал.2 от АПК на оспореното решение на Районен съд Чирпан, прие за установено следното:

 

       Касационната жалба е подадена в законоустановения срок от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен, поради което е процесуално допустима.

 

Разгледана по същество, се явява  неоснователна.

 

Предмет на съдебен контрол пред Районен съд Чирпан е НП №24-000856/ 27.05.2016 год., издадено от директора на Дирекция „Инспекция по труда”  гр. Стара Загора  въз основа на АУАН №24-000856/ 28.04.2016 год., с което на „Викинг - Николов” ЕООД със седалище и адрес на управление гр. София, ул.„Николай Хайтов”№12, ет.5, офис 18, ЕИК 130765203 е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 3 000.00 лв. на основание чл.416, ал.5 във връзка с чл.414, ал.1 от Кодекса на труда /КТ/ за нарушение по чл.245, ал.1 от Кодекса на труда. Като административно нарушение са преценени следните обстоятелства: При извършена проверка на трудовото законодателство на 29.03.2016 год. на обект – инженерни складове на ВР 2195, находящ се в с. Свобода, Община Чирпан, на който обект дейност по охрана извършва „Викинг - Николов”ЕООД и на 20.04.2016 год. по представени с куриерска фирма документи, свързани с начисляването и изплащането на трудовите възнаграждения на работниците и служителите в Дирекция „Инспекция по труда” със седалище гр. Стара Загора, се установи, че „Викинг-Николов” ЕООД, в качеството си на работодател, от 25.01.2016 год. до 30.01.2016 год. /съгласно трудовите договори на работещите/, при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения от Добри Колев Проданов, ЕГН **********, Иван Станчев Иванов, ЕГН **********, Христо Манев Манев, ЕГН **********, Енчо Иванов Митев, ЕГН **********, Мирослав Христов Христов, ЕГН **********, Станимир Иванов Станчев, ЕГН **********, Христо Велков Христов, ЕГН ********** и Велко Христов Христов, ЕГН **********, не е изплатил в гарантирания размер  трудовото им възнаграждение в размер не по-малко от минималната работна заплата за страната за извършената работа през месец декември 2015 год. С горното „Викинг-Николов” ЕООД е в забава от 01.02.2016 год. спрямо горецитираните лица относно изплащане на гарантираното им трудово възнаграждение в размер не по-малко от минималната работна заплата за страната, която за месец декември 2015 год. е в размер на 380.00 лв. за отработеното време за месец декември 2015 год. на горецитираните лица, като не е изплатил никакви суми за трудови възнаграждения.

 

За да потвърди обжалваното НП, Районен съд Чирпан приема, че е формално и материално законосъобразно. Издадено е при липса на съществено нарушение на процесуалните правила при съставянето на АУАН, тъй като на дружеството е отправена покана за явяване на неин представител, която е връчена по надлежния ред. Понеже представител на касатора не се е явил,  АУАН е съставен в отсъствието на работодателя. Съставеният акт е връчен по надлежния ред на упълномощен представител на търговското дружество. С подробни мотиви са отхвърлени възраженията на наказания работодател за неяснота при фактическото и юридическото формулиране на административното обвинение. По изложените съображения първоинстанционният съд обосновава извод за  правилност и законосъобразност на НП и постановява решение за неговото потвърждаване.

 

   Съдебният акт е постановен при правилно приложения на закона.

 

Административнонаказателната отговорност на „Викинг - Николов” ЕООД гр.София е анжажирана за нарушение на чл.245, ал.1 от КТ, която предвижда при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя да се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.

 

С оглед така очертаната нормативна уредба правилно е прието, че при описание на нарушението не е допусната неяснота във фактическото и юридическото формулиране на обвинението. Касационният състав напълно споделя извода на районния съд, че при реализиране на административно наказателната отговорност на дружеството не са допуснати съществени процесуални нарушения.

 

            Неоснователно е наведеното касационно оплакване за неправилно връчване на НП чрез изпращането му по пощата с обратна разписка. Съгласно разпоредбата на  чл. 58, ал. 1 от ЗАНН, препис от НП се връчва срещу подпис на нарушителя и на поискалия обезщетение. В алинея втора на посочения законов текст е предвидено, че в случаите, когато нарушителят не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху НП и то се счита за връчено от деня на отбелязването. Видно от приложеното по делото известие (л.12) за доставяне, под датата 11.07.2016 год. има подпис в графата получател с посочено име „Д. Желева” в качеството й на пълномощник. Съгласно чл.84 ЗАНН, доколкото в ЗАНН няма особени правила за призоваване и връчване на призовки и съобщения, следва да се прилагат разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс. Тъй като в чл. 58 от ЗАНН не се съдържа регламентация относно реда за съобщаване на наказателни постановления на юридически лица, по силата на препратката от чл.84 от ЗАНН, се прилагат съответните правила в НПК. Според чл.180, ал.5 от НПК връчването на юридическо лице става срещу подпис на длъжностното лице, натоварено да поема книжа. Това лице, съгласно чл.180, ал.6 от НПК, подписва разписка със задължение да предаде призовката, съобщението или книжата на лицето, за което са предназначени, а връчителят отбелязва в разписката името и адреса на лицето, чрез което става връчването, и отношението му с лицето, на което трябва да бъдат връчени призовката, съобщението или книжата съобразно чл. 180, ал. 7 от НПК. В конкретния случай това е изпълнено и обратната разписка представлява разписка за връчването на НП. Следователно предвидената в закона процедура е спазена и не е допуснато ограничаване или затрудняване правото на защита на наказаното лице. То е депозирало жалба срещу така връченото му НП, която е приета за допустима от районния съд като по този начин са елиминирани единствено възможните последици от нередовно връчване.                                                     

 

      По съществото на спора правилно е прието, че вмененото административно нарушение е извършено и законосъобразно санкционирано с минимално предвидения в закона размер на наказанието по чл.416, ал.5 от КТ. Изложените в тази връзка  подробни мотиви от районния съд се споделят от настоящата инстанция, поради което е не следва да бъдат преповтаряни. В депозираната касационна жалба не се съдържат оплаквания за неправилно приложение на материалния закон. При извършената служебна проверка съдът констатира, че съдът е направил подробен анализ на събраните в хода на съдебното производство доказателства, приобщил ги е по надлежния ред и извел правилни правни изводи както за липсата на съществени нарушения на процесуалните правила при съставянето на АУАН и издаването на НП, така и за правилното приложение на материалния закон от страна на наказващият орган.

 

     Като е достигнал до правни изводи за законосъобразност на №24-000856/ 27.05.2016 год., издадено от Директора на Дирекция „Инспекция по труда”  гр. Стара Загора, районният съд е приложил правилно материалния закон, поради което не са налице твърдяните в касационната жалба основания за отмяна на съдебния акт.

           

   Водим от горното и на основание чл.221, ал.2, предл.1 от АПК, Старозагорският административен съд

 

                                                                                                                       

Р     Е     Ш     И :

 

 

ОСТАВЯ В СИЛА  Решение №1 /11.01.2017 год., постановено по НАХД № 353/ 2016 год. описа на Районен съд Чирпан, с което е потвърдено Наказателно постановление №24-000856/ 27.05.2016 год., издадено от Директора на Дирекция „Инспекция по труда”  гр. Стара Загора.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

 

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                            ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                                                          2.