Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

203                                              06.06.2017 г.                              гр. Стара Загора

 

     В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

       Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на единадесети май през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                   

                                                                            Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА  

                                                                                      

                                                                                    Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА      

                                                                                                     МИХАИЛ РУСЕВ   

при секретаря И.А.

и с участието на прокурор Петко Георгиев

като разгледа докладваното от  съдия  Дарина Драгнева КАН дело №154 по описа за 2017 год, за да се произнесе съобрази следното:

   Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.    

   Образувано е по касационна жалба на А.Х.Х. против Решение №115 от 06.03.2017г., постановено по АНД №3870/2016 г. по описа на Районен съд Стара Загора, с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ №121/15.11.2016г. издадено от Директора на областна дирекция „Безопасност на храните” гр. Стара Загора с наложена на касатора глоба в размер на 500лв. на основание чл.417 ал.1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност за това, че на 08.10.2016г. е придвижил до с. Горно Ботево, община Стара Загора и участва в търговия на един брой неидентифицирано еднокопитно животно-кон. С това си деяние и в качеството си на собственик на еднокопитно животно- кон, Х. е извършил нарушение на чл.132 ал., т.11 предложение първо от Закона за ветеринарномедицинската дейност, според който собствениците на животновъдни обекти със селскостопански животни, нямат право да извършват придвижване и търговия с животни, които не са идентифицирани и за които не са изпълнени мерките по програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонози, както и със суровини и храни, добити от такива животни. Съгласно чл.12 от Регламент за изпълнение 2015/262 на Комисията от 17.02.2015г. за определяне на правила в съответствие с директиви 90/427/ЕИО и 2009/15/ЕО на Съвета по отношение на методите за идентификация на еднокопитни животни / Регламент за паспорт на еднокопитните животни/, еднокопитните животни, родени в Съюза, се идентифицират с идентификационен документ, издаден в съответствие с чл.9, не по-късно от 12 месеца от датата на раждане и във всички случаи преди да напуснат постоянно стопанството на раждане. Дата на установяване на нарушението – 10.10.2016г., като в момента на съставянето на АУАН №55-ЗЖ/10.10.2016г. нарушителя е вписал, че няма възражения. Нарушението е за първи път, но няма предпоставки за прилагане на чл.28 от ЗАНН, тъй като не представлява деяние с по-ниска степен на обществена опасност от обичайните случаи.

За да потвърди наказателното постановление РС Стара Загора е приел, че  при налагане на наказанието не са допуснати нарушения на ЗАНН, а нарушението е доказано, посредством показанията на свидетелите, като е определен минималния размер на глобата.

С касационната жалба се иска от съда да бъде отменено въззивното съдебно решение и потвърденото с него наказателно постановление, тъй като нарушението не било извършено, алтернативно да се намали размера на наложеното наказание.

Ответника – ОДБХ гр. Стара Загора в писмено становище иска от съда да бъде оставено в сила въззивното съдебно решение, като постановено в съответствие със събраните по делото доказателства.

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение за неоснователност на жалбата. Предлага съдебното решение да бъде потвърдено като законосъобразно..

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

Разгледана по същество, се явява  основателна.   

РС Стара Загора е разгледал спора по същество и е приел въз основа на редовно събраните доказателства, че фактическите констатации, отразени в АУАН и в НП се потвърждават от показанията на свидетелите, които кореспондират с данните от съставения при проверката протокол. При извършване на служебната проверка за редовност на производството по ЗАНН, съдът не е констатирал допуснати съществени процесуални нарушения.
        При извършената служебна проверка за правилно приложение на материалния закон, настоящия състав констатира, че въззивния съд не е установил противоречието между отправеното фактическо обвинение за осъществяване на деянието на 08.10.2016 от една страна – в обстоятелствената част на НП, а от друга в същото НП е вписано, че датата на  нарушението е 10.10.2016г., на която е съставен АУАН №55-ЗЖ/10.10.2016г. В АУАН е отправено обвинение за придвижване до мястото и участие в търговия на един брой неидентифицирано еднокопитно животно – кон на 08.10.2016г.

       Този порок на НП представлява нарушение на изискването за отправяне на безпротиворечиво обвинение, което гарантира правото на защита и е основание за отмяна на наложеното административно наказание.

 

Водим от горните мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

 

                            Р     Е     Ш     И :

 

ОТМЕНЯ решение №115/06.03.2017г., постановено по АНД №3870/2016г. по описа на Районен съд Стара Загора и вместо него ПОСТАНОВЯВА: ОТМЕНЯ НП № 121/15.11.2016г. издадено от Директор Областна дирекция по безопасност на храните.

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

                                  

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                           ЧЛЕНОВЕ: 1. 

 

    

                                                                          

 

                                                                                   2.