Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

                                          

            235                       27.06.2017 година               град Стара Загора

 

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на осми юни през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                                                                    Председател:   БОЙКА ТАБАКОВА

                

                                                                   Членове:  ДАРИНА МАТЕЕВА

                                                                                      СТИЛИЯН МАНОЛОВ

 

при секретар Зорница Делчева

и с участието на прокурор Ваня Меранзова

като разгледа докладваното от съдия Д.Матеева КАН дело № 200 по описа за 2017 год., за да се произнесе съобрази следното:

 

 

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

 

                                                                                                                      Образувано е по касационна жалба от Г.Р.Р.,ЕГН **********,*** против Решение №228 от 12.04.2017г., постановено по АНД № 100/2017 г. по описа на Районен съд –гр.Стара Загора,с което е потвърдено НП № 16-1228-003100/15.11.2016г. на началник група при ОД на МВР-гр.Стара Загора,с което са наложени административни наказания :”глоба” в размер на 2000 лева и 24 месеца „лишаване от право на управление на МПС”,”глоба” в размер на 10 лева и „глоба „в размер на 10 лева .

С жалбата са направени оплаквания за незаконосъобразност на решението като постановено в нарушение на материалния закон– касационно основание по чл. 348, ал.1, т.1 от НПК във вр. с чл. 63, ал.1 ЗАНН. Касаторът оспорва изводът на съда ,че е извършил вмененото административно нарушение.По подробно изложени съображения е направено искане за отмяна на решението и постановяване на друго,с което да се отмени изцяло издаденото НП.

 

Ответникът по касационната жалба –ОД на МВР Стара Загора, редовно и своевременно призован за съдебно заседание, не изпраща представител и не изразява становище по жалбата.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение за неоснователност на жалбата и предлага съдебното решение да бъде потвърдено.

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

         

           Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

          

           Разгледана по същество, се явява неоснователна.

 

 Предмет на съдебен контрол пред Районен съд –гр.Стара Загора е НП № 16-1228-003100/15.11.2016г. на началник група при ОД на МВР-гр.Стара Загора,издадено въз основа на АУАН № Г249406/06.11.2016г.,с което на Г.Р.Р. са наложени административни наказания:1.по чл.174,ал.3 от ЗДвП-глоба в размер на 2000 лева  и лишаване от право да управлява МПС за 24 месеца;2. по чл.183,ал.1,т.1,пр.1 от ЗДвП-глоба в размер на 10 лева и 3. по чл.183,ал.1,т.1,пр.2 от ЗДвП-глоба в размер на 10 лева.

Като административни нарушения са преценени  следните обстоятелства:

На 06.11.2016г. около 02:25 часа в гр.Стара Загора,по ул.»Цар Иван Шишман»,като водач ,лишен от СУМПС,на автомобил «Мерцедес 300 Д»,с рег.№ СН5306СА,,собственост на Иван Георгиев Стефанов,в посока юг-север,на кръстовището с ул»Цар Симеон Велики»,Г.Р.Р.:1. отказва да бъде тестван с техническо средство «Алкотест Дрегер»7510 с Ф.№0019 за установяване  употреба на алкохол или друго упойващо вещество;или не е изпълнил предписанието за медицинско изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му;2.не носи свидетелство за управление на МПС от съответната категория и 3. не носи контролния талон от свидетелството за управление.

 

  При осъществения контрол за законосъобразност районният съд след обсъждане на събраните писмени и гласни доказателства приема за безспорно установено, че касаторът Г.Р. е извършил от обективна и субективна страна състава на вменените му нарушения на ЗДвП. Не констатира допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които да обосноват извод за незаконосъобразност на НП и да обусловят отмяната му.

 

    Решението на  Районен съд-гр.Стара Загора е постановено в съответствие и при правилно приложение на закона.

 

    В разпоредбата чл.5, ал.3 от ЗДвП е предвидена забрана за водачите да управляват пътни превозни средства под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества. Контролните органи проверяват спазването на това задължение чрез проверка на водачите по реда, предписан с Наредба № 30 от 27.06.2001 г. за реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на моторни превозни средства /Наредба № 30/ 2001г /. Отговорността при неизпълнение е регламентирана в чл.174, ал.3 от ЗДвП – водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 2 години и глоба 2000 лв. Съгласно чл.2 от Наредба № 30/ 2001г талон за медицинско изследване се издава когато от водача е взета некачествена проба или се оспорват показанията на техническото средство /ал.1/, както и когато водачът откаже или физическото му състояние не позволява извършване на проверка с техническо средство /ал.2/.

Безспорно от събраните доказателства-гласни и писмени пред въззивния съд,в хода на съдебното следствие,се установява,че касаторът е осъществил от обективна и субективна страна състава на вменените му нарушения на ЗДвП-отказал е да бъде тестван с техническо средство за установяване на употреба на алкохол или други упойващи вещества в кръвта му,както и че не е изпълнил предписанието за медицинско изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му,не е носил свидетелство за управление на МПС от съответната категория и не е носил контролния талон от свидетелството за управление.

Защитната теза на Р.,че не е бил уведомен в какъв срок следва да даде кръвна проба не намира подкрепа в събраните доказателства,като видно от самия талон за медицинско изследване е посочен краен срок за даване на пробата и това е 3:25 часа.Сам касаторът сочи,че кръвна проба му е взета в 3:48 часа.Относно така наведените доводи на Р. в касационната жалба,районният съд е взел отношение,тъй като същите са били сочени и в жалбата пред Районния съд.

Настоящият съдебен състав споделя изцяло изводите на въззивния съд,че никакви обстоятелства,в това число и обективни пречки,не освобождават водача на МПС да бъде изпробван с техническо средство за употреба на алкохол.Това задължение е безусловно.

 

Като е достигнал до извод за законосъобразност на обжалваното НП РС-гр.Стара Загора е постановил правилен съдебен акт, който не страда от релевираните с касационната жалба пороци.

 

Водим от горните мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

 

 

Р     Е     Ш     И :

 

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 228/12.04.2017г, постановено по АНД      100/2017г. по описа на Районен съд-гр.Стара Загора. 

 

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

 

                              

 

 

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                                           ЧЛЕНОВЕ: 1.    

                                                                         

 

 

                                                                                     2.