Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

270                                   19.07.2017 год.                            гр. Стара Загора

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

            Старозагорският административен съд, в публично заседание                          на шести юли през две хиляди и седемнадесета год. в състав:

                                                                       Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

 

                                                                   Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                                    МИХАИЛ РУСЕВ

 

при секретаря Ива Атанасова и с участието на прокурора Константин Тачев като разгледа докладваното от съдия М. Русев КАН дело №222 по описа за 2017 год., за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.  

Образувано е по касационна жалба на Г.П.М. *** против решение №248/25.04.2017 год., постановено по АНД №335/2017 год. по описа на Районен съд Стара Загора, с което е потвърдено наказателно постановление №16-1228-003383/04.01.2017 год., издадено от Началник група в сектор ПП при ОД на МВР Стара Загора с наложено на касатора административно наказание глоба в размер на 800.00 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 8 месеца на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП, както и глоба в размер на 30.00 лв. на основание чл.183, ал.3, т.5 от ЗДвП..

В касационната жалбата на Г.М. се съдържат оплаквания за незаконосъобразност на решението, като се излагат съображения, че районния съд е постановил решението си при неправилно установена фактическа обстановка. Безспорно е установено, че страда от хипертонична болест, което налага и употребата на медикаменти, които съдържат субстанции, които биха могли да повишат концентрацията на алкохол в кръвта. На следващо място, счита, че не би могъл да излезе на бул.”Патриарх Евтимий” без да навлезе в ул.”Братя Жекови” посока запад. Моли решението да бъде отменено и да се постанови друго за отмяна на наказателното постановление.

Ответника ОД на МВР Стара Загора не изпраща представител и не изразява становище по касационната жалба.

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора в съдебно заседание дава заключение за неоснователност на жалбата поради което счита, че съдебното решение следва да бъде оставено в сила.   

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

Производството пред Районен съд – Стара Загора се е развило по жалба на Г.П.М. *** против Наказателно постановление №16-1228-003383 от 04.01.2017 год. на Началник група в сектор “ПП” към ОД на МВР гр. Стара Загора, с което въз основа на съставен Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ Г 249988 от 26.12.2016 год., на Г.П.М. са наложени административни наказания “глоба” в размер на 800.00 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 8 месеца и глоба в размер на 30.00 лв. Съгласно изложеното в обстоятелствената част на наказателното постановление административното обвинение от фактическа страна се основава на това, че на 26.12.2016 год. в 17.40 часа, в гр. Стара Загора, на ул.”Братя Жекови” на кръстовшището с ул.”Любен Каравеловв посока запад управлява лек автомобил „Ситроен” рег.№СТ 2328 ВК, собственост на Веселина Тотева Доева, като водачът навлиза по ул.”Братя Жекови” в посока запад, като нарушава пътен знак ”В-1”. Управлява МПС след употреба на алкохол. Тестван с алкотест дрегер 7410-0150, който с проба №064 в 17.43 на 26.12.2016 год. отчете 0.78‰ алкохол. Издаден талон за медицинско изследване на кръвта №0046221 – протокол за химическа експертиза №1/28.12.2016 год. – 0.80‰ алкохол.

За да потвърди наказателното постановление с наложено на М. административно наказание глоба и лишаване от право да управлява МПС, Районен съд Стара Загора е приел за доказана фактическата обстановка отразена в обстоятелствената част на наказателното постановление, което не е оспорено с други зоказателствени средства. Не е установил нарушения на процесуалните правила при съставянето на АУАН и издаването на наказателното постановление. Що се отнася до концентрацията на алкохол в кръвта, съдът е приел, че същото се дължи на употреба на алкохол, а не на приеманите лекарства за хипертония, доколкото приемането им е било взето в предвид  при приемането на кръвната проба, но отново е установена концентрация на алкохол в кръвта. Касаторът е бил наясно, какви административни нарушения е извършил, като от събраните по делото доказателства е направен извод, че с деянията си  М. е осъществил административни нарушения по смисъла на чл.6, ал.1 от ЗАНН, с което са осъществени всички обективни и субективни признаци от състава на нарушението по чл.174, ал.3  и чл.183, ал.3, т.5, предл. първо от ЗДвП. Приел е също така, че размера на санкциите са съобразени с тежестта на нарушението, множество нарушения от страна на жалбоподателя на ЗДвП, поради което е постановил и решение, с което е потвърдил наказателното постановление.

Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

Разгледана по същество, жалбата е частично основателна, но не и по изложените в нея оплаквания.

Административното нарушение по чл.174, ал.1 от ЗДвП, предполага извършването на административно нарушение при в случаите когато е налице управление на МПС след употреба алкохол, като концентрацията на алкохол следва да бъде в диапазон от 0.5 до 1.2 промила. Употреба на алкохол или друго упойващо вещество, може да бъде установено по два начина – чрез техническо средство или чрез изследване на  кръвта на водача. В конкретния случай, е безспорно установено, че касаторът управлява МПС след употреба на алкохол, като това обстоятелство е установено и чрез двата способа. Техническото средство е отчело 0.78‰ алкохол, а при химическия анализ на кръвната проба е установена концентрация от 0.8‰ алкохол. Въз основа на събраните в хода на съдебното производство доказателства, районният съд правилно е приел за безспорно установено, че е налице извършено административно нарушение по чл.5, ал.3, т.1 от ЗДвП, наказауемо на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП. Настоящия съдебен състав споделя мотивите на въззивният съд, че концентрацията е вследствие на употребата на алкохол от страна на касатора, а не на приеманите от същия лекарства за хипертония.

При извършената служебна проверка на приложимите материално правни норми, съдът констатира, че считано от 21.01.2017 год. е изменена разпоредбата на чл.174, ал.1 от ЗДвП, като са въведени две нови точки, които предвиждат наказания в точно посочен размер и са в зависимост от установената концентрация на алкохол. Така например за концентрация над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда включително, какъвто е настоящия случай е предвидено наказание лишаване от право да се управлява МПС за срок от 6 месеца и глоба 500.00 лв., а за концентрация над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда включително – лишаване от право да се управлява за срок от 12 месеца и глоба 1000.00 лв. Старият размер на предвидената санкция, в сила към момента на извършването на нарушението е лишаване от право да се управлява МПС за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500.00 до 1000.00 лв. Ето защо, настоящия съдебен състав, намира, че доколкото наложената глоба е в размер на 800.00 лв., а лишаването е за период от 8 месеца, то в случая са налице материалноправните предпоставки за прилагането на разпоредбите на чл.3, ал.2 от ЗАНН. Санкцията следва да бъде намалена до новия размер, предвиден в нормата на чл.174, ал.1, т.1 от ЗДвП.

Въззивният съд е извел правилен извод за наличието на съставомерно поведение на касаторът, изразяващо се в навлизането в улица след знак забраняващ влизането на съответното ППС, като е имал в предвид всички събрани доказателства в хода на съдебното следствие, включително и разпита на актосъставителят и свидетелят по установяване на административното нарушение. В развилото се съдебно производство не са събрани каквито и да е било други доказателства, които да оборват отразената фактическа обстановка в обжалваното наказателно постановление. Нещо повече, както в първоинстанционното производство, така и в касационното, не се оспорва обстоятелството, че М. ***, а се излагат съображения, че практически е невъзможно да излезе на бул.”Патриарх Евтимий” без да се движи в посока запад по ул.”Братя Жекови”. При така установеното правилно е постановено решението, с което е потвърдено наказателното постановление с наложено наказание в размер на 30.00 лв. на основание чл.183, ал.3, т.5, предл. първо от ЗДвП за нарушение на чл.6, т.1 от ЗДвП.

При извършената служебна проверка на решението, съдът намира, че същото е постановено при съблюдаване на съдопроизводствените правила, осигурено е участието на жалбоподателя и неговия процесуален представител, като по този начин е гарантирано и правото му на защита, но същото е постановено и при правилно приложение на материалния закон в частта относно наложеното наказание по чл.174, ал.1 от ЗДвП.

Водим от тези мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. второ от АПК, Старозагорският административен съд

 

Р     Е     Ш     И :

 

ОТМЕНЯ Решение №248 от 25.04.2017 год., постановено по АНД №335/2017 год. по описа на Районен съд Стара Загора, В ЧАСТТА в която е потвърдено наказателно №16-1228-003383/04.01.2017 год., издадено от Началник група в сектор ПП при ОД на МВР Стара Загора, с което на Г.П.М. е наложено административно наказание глоба в размер на 800.00 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 8 месеца на основание чл.174, ал.1 от ЗДвП, като вместо него постановява:

ИЗМЕНЯ №16-1228-003383/04.01.2017 год., издадено от Началник група в сектор ПП при ОД на МВР Стара Загора, като намаля наложеното административно наказание глоба от 800.00 лв. на 500.00 лв. и намаля наложеното наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 8 /осем/ на 6 /шест/ месеца на основание чл.174, ал.1, т.1 от ЗДвП.

ОСТАВЯ В СИЛА Решение №248 от 25.04.2017 год., постановено по АНД №335/2017 год. по описа на Районен съд Стара Загора в останалата му част.

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                       ЧЛЕНОВЕ: 1.                                                   

 

                 2.