Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

 

272                                               20.07.2017 г.                                гр. Стара Загора

 

     В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

        Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на шести юли през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                   

                                                                            Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА   

                                                                                         

                                                                                                                                                                              Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА      

                                                                                                    МИХАИЛ РУСЕВ   

 

при секретаря  Ива Атанасова        

и с участието на прокурор Константин Тачев     

като разгледа докладваното от  съдия  Галина Динкова КАН дело № 228 по описа за 2017 год, за да се произнесе съобрази следното:

 

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.    

 

Образувано е по касационна жалба на Г.С.Г., подадена чрез пълномощника му адв.Ж. Вълчавнов К., против Решение № 14/ 09.03.2017год. по АНД № 206/ 2016г. на Районен съд – Гълъбово, с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ №16-1228-001585 от 20.06.2016год., издадено от Началник група в сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР Стара Загора. 

В жалбата са изложени съображения за неправилност на решението като постановено при неправилно приложение на материалния закон и допуснати съществени нарушения на процесуалните правила – касационни основания по чл. 348, ал.1, т.1 и т.2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Оспорва се извода на съда, че в хода на административнонаказателното производство не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила опорочаващи издаденото НП до степен на неговата незаконосъобразност. Относно процесуалните нарушения, допуснати от въззивния съд, се сочи отказа на съда да уважи доказателствени искания на страната, с което според касатора съществено му е било нарушено правото на защита. С тези доводи се иска отмяна на решението и постановяване на друго, с което делото да бъде върнато на РС – Гълъбово за ново разглеждане от друг съдебен състав.

Ответникът по касационната жалба – Областна Дирекция на МВР Стара Загора, редовно и своевременно призован, не се представлява в съдебно заседание и не изразява становище по жалбата.

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение за неоснователност на жалбата. Предлага съдебното решение да бъде потвърдено като законосъобразно.

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

 

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

Разгледана по същество, се явява  неоснователна.

Производството пред Районен съд – Гълъбово се е развило по жалба на Г.С.Г. против НП №16-1228-001585 от 20.06.2016год., издадено от Началник група в сектор ПП при ОД на МВР, с което, въз основа на съставен Акт за установяване на административно нарушение/АУАН/ серия Г №242005/ 14.06.2016г., на Г.Г. е наложено административно наказание „глоба” в размер на 2000/две хиляди/лева  и лишаване от право да управлява МПС  за срок от 24 месеца на основание  чл.174, ал.3 от ЗДвП за извършено нарушение на същата законова разпоредба. Административнонаказателното обвинение от фактическа страна се основава на това, че 14.06.2017г., в 22:20 часа, в гр. Гълъбово по ул. „Александър Стамболийски” до № 20, в посока север Г. управлява л.а. Фолксваген, с рег.  А9715АР и при проверка категорично отказва да бъде изпробван за употреба на алкохол с техническо средство Алкотест Дрегер 7510-0025 в 22.20 ч. Издаден е талон за медицинско изследване на кръвта № 0439100, но не е дал кръв за медицинско изследване.

По съображения за формална, процесуална и материална законосъобразност въззивният съд е потвърдил обжалваното наказателно постановление. Приел е, че нарушенето, за което е повдигнато административнонаказателно обвинение, е доказано по безспорен начин. 

Решението на Гълъбовския районен съд е правилно.

При спазване изискването на чл. 339, ал.2 от НПК, решението съдържа мотиви защо не се приемат доводите за допуснати процесуални нарушения при издаване на наказателното постановление, изложени в подадената от санкционираното лице жалба. Доколкото касаторът не сочи доводи, различни от обсъдените от въззивния съд, а настоящата инстанция споделя изцяло изложените в обжалваното съдебно решение мотиви и направени правни изводи за материална и процесуална законосъобразност на наказателното постановление, е безпредметно същите да  бъдат повтаряни.

В изпълнение  на задължението си по чл.14 от НПК във вр. с чл.84 от ЗАНН районният съд всестранно и пълно е изследвал всички спорни обстоятелства по делото.  Въз основа на събраните в хода на съдебното следствие писмени и гласни доказателства Гълъбовският районен съд е приел, че по несъмнен начин е установена описаната в НП фактическа обстановка досежно обстоятелството, че на посочените в наказателното постановление дата, час и място, санкционираното лице, в качеството си на водач на лек автомобил е отказало да бъде проверено /чрез техническо средство или медицинско изследване/ за употребата на алкохол, с което е осъществило от обективна и субективна страна състава на нарушението по чл.174, ал.3 от ЗДвП. Съответно съдът е обосновал извод, че извършването на твърдяното нарушение е безспорно доказано. Този извод е направен след обсъждане и преценка на доказателствения материал по делото, при изложени в решението мотиви относно кредитирането на събраните по делото гласни доказателствени средства. Показания на свидетелите по съставяне на АУАН, които са и очевидци на извършване на нарушението, дадени след предупреждение за носене на наказателна отговорност, недвусмислено сочат, че към момента на извършената проверка от контролните органи Г.Г. е имал качество на водач на МПС по см. на легалната дефиниция по §6, т.25 от ДР на ЗДвП, тъй като е управлявал описания в НП лек автомобил. Преходната инстанция не е нарушила правилата за оценка и проверка на доказателствения материал и свидетелските показания не са изтълкувани превратно. Твърдението на пълномощника на касатора, че действителното фактическо положение е различно от удостовереното в съставения АУАН и издаденото въз основа на него НП не се подкрепя от събраните по делото доказателства. е подкрепено с никакви доказателства.  

Неоснователно е оплакването за допуснато от съда нарушение на процесуалните правила поради недопускане до разпит на жалбоподателя. Такова искане действително е било направено от пълномощника на Г. в последното съдебно заседание, проведено на 10.01.2017г. и правилно е оставено без уважение от въззивния съд, като процесуално недопустимо. Като страна в съдебното производство Г. е имал възможност, от която в случая не се е възползвал, да изрази своето становище в хода на съдебните прения. Освен това, видно от съдържанието на подадената въззивна жалба, Г.Г. е изложил подробна хронология на случая и именно с оглед твърдението му, че действителното фактическо положение е било различно от това, обективирано в съставения АУАН и издаденото въз основа на него НП, въззивният съд е положил максимална грижа за установяване на обективната истина по делото като е провел четири съдебни заседания и е уважил всички доказателствени искания на жалбоподателя.

С оглед на гореизложеното и при установената фактическа, правна и доказателствена обоснованост на административнонаказателното обвинение за извършено от Г.С.Г. нарушение на чл.174, ал.3 от ЗДвП при правилно приложение на закона Гълъбовският районен съд е потвърдил НП №16-1228-001585 от 20.06.2016год., издадено от Началник група в сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР Стара Загора, с което на основание чл.174, ал.3 от Закона за движение по пътищата на Г. са наложени административни наказания - "глоба" в размер на 2000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца. Не са налице твърдените касационни основания, поради което обжалваното решение като валидно, допустимо, постановено в съответствие със закона и при спазване на процесуалните правила, следва да бъде оставено в сила.

 

Водим от тези мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

 

Р     Е     Ш     И     :

 

ОСТАВЯ В СИЛА  Решение № 14/ 09.03.2017год., постановено по АНД № 206/ 2016г. по описа на Районен съд – Гълъбово.

 

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

                  

 

                                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                                         ЧЛЕНОВЕ: 1.   

                                                                                                         

                                                                                                                                  2.