Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                   

316                                      26.10.2017 год.                      град Стара Загора

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

            Старозагорският административен съд, в публично заседание                          на двадесет и осми септември през две хиляди и седемнадесета год. в състав:

                                                                       Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

 

                                                                   Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                                          МИХАИЛ РУСЕВ

при секретаря Минка Петкова с участието на прокурора Петко Георгиев като разгледа докладваното от съдия Д. Драгнева КАН дело №253 по описа за 2017 год., за да се произнесе съобрази следното:

Производството е с правно основание чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във вр. с чл.63, ал.1 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/, образувано по касационна жалба на С.Й.С. против решение №213/10.04.2017г., постановено по АНД №560/2017г. по описа на РС Стара Загора. С решението е потвърден Електронен фиш №0837830 издаден от ОД на МВР Стара Загора с наложена на касатора глоба в размер на 150.00лв. на основание чл.189 ал.4 вр. с чл.182 ал.2 т.4 от ЗДвП за това, че на 15.07.2014г. в 10.22ч. в община Стара Загора, път І-5, км.239+300 до бензиностанция „ЛукОйл”, управлява МПС Ситроен Берлинго1.6ХДИ, с регистрационен №СА6277РК със скорост от 91км./ч при ограничение на скоростта от 60 км.ч., в посока юг- север. Ограничението е въведено с пътен знак В-26, разположен южно на 150м, заснето със Си-трафик радарна система ERS-400 и отчетен толеранс от 3км. Радарната система е стационарна. Моторното превозно средство е собственост на С.Й.С..

За да потвърди наказателното постановление, РС Стара Загора е извършил пълна служебна проверка за спазване изискванията на ЗДвП относно налагане на административно наказание с електронен фиш като е дал отговор и на всички въведени с въззивната жалба оплаквания в т.ч. и за срока на абсолютната погасителна давност за търсене на административно наказателна отговорност, а именно 4 години и половина, съгласно Тълкувателно постановление №1/27.02.2015г. на ОСС от НК на ВКС и ОСС от ІІ колегия на ВАС. 

С касационната жалба са изложени доводи против задължителните мотиви на цитираното по-горе Тълкувателно постановление въз основа на които се иска от съда да бъде отменено въззивното съдебно решение и потвърдения с него електронен фиш.

Представителя на Окръжна прокуратура Стара Загора дава заключение за неоснователност на касационната жалба и предлага на съда да потвърди обжалваното решение.

Касационната жалба е подадена в срока по чл. 211, ал. 1 АПК, вр. чл. 63, ал. 1 ЗАНН и от надлежна страна, за която съдебното решение се явява неблагоприятно, поради което е процесуално допустима, а разгледана по същество е неоснователна. При потвърждаване на наказателното постановление  не е допуснато неправилно приложение на материалния закон, поради което не е налице и касационно основание по чл.348 ал.1 т.1 от НПК.

Единственото касационно оплакване е опровергано от задължителното за съдилища тълкуване на института на абсолютната погасителна давност, направено в Тълкувателно постановление №1/27.02.2015г. на ОСС от НК на ВКС и ОСС от ІІ-ра колегия на ВАС. Според Тълкувателното постановление разпоредбата на чл.11 от ЗАНН препраща към уредбата на ЗАНН относно погасяване по давност на наказателното преследване. Прието е в мотивите към Тълкувателното постановление, че чл.34 от ЗАНН съдържа срок на погасителна давност касателно правомощието за образуване на административно наказателно производство и приключването му с издаване на наказателно постановление. Установено е, че ЗАНН съдържа и срок за принудително изпълнение на административното наказание, но няма срок, който да бъде квалифициран като абсолютна погасителна давност на административно наказателната отговорност, независимо от спазването на посочените по-горе давностни срокове за образуване и приключване на административно наказателното производство и на производството по принудително изпълнение на наложеното наказание. Поради тази причина – неуреждане на абсолютна погасителна давност на административно наказателното преследване, и на основание чл.11 от ЗАНН се прилагат разпоредбите на чл. 81 ал.3 вр. с 80 ал.1 т.5 от НК, които сочат на срок то 4 години и половина, който към настоящия момент не е изтекъл.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 221 ал.1 от АПК, съдът

                                       Р     Е     Ш     И     :

  ОСТАВЯ В СИЛА Решение №213/10.04.2017 год., постановено по АНД 560/2017 год. по описа на Старозагорския районен съд.

 Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                               

                                                             ЧЛЕНОВЕ: 1.   

 

 

                                                                                     2.