Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

                                          

 

            310                              2017 година               град Стара Загора

 

 

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на двадесет и първи септември през две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                                    Председател:   БОЙКА ТАБАКОВА

                

                                                                   Членове:  ДАРИНА МАТЕЕВА

                                                                                      СТИЛИЯН МАНОЛОВ

 

при секретар Ива Атанасова

и с участието на прокурор Константин Тачев

като разгледа докладваното от съдия Д.Матеева КАН дело № 262 по описа за 2017 год., за да се произнесе съобрази следното:

 

                                                                                                                                                                                

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.   

 

 Образувано е по касационната жалба на П.К.Б. ***  чрез адвокат Г.Н. против Решение № 182/28.04.2017г.,постановено по АНД № 209/2017г. на Районен съд-Казанлък,с което е  потвърдено НП № 16-0284-002686/20.12.2016г. на Началника на РУ на МВР-гр.Казанлък,с което на касатора е наложено административно наказание-„глоба” в размер на 300 лева на основание чл.179,ал.3,т.4 от ЗДвП.

В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на съдебното решение в нарушение и при неправилно приложение на закона и при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила – касационни основания по чл. 348, ал.1, т.1 и т.2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Жалбоподателят оспорва като неправилен и необоснован направения от въззивния съд извод, че е установено и доказано по безспорен и несъмнен начин извършването на вмененото му административно нарушение.

С подробно изложени съображения по наведените касационни е направено искане обжалваното съдебно решение да бъде отменено и вместо него да се постанови друго, с което да бъде отменено изцяло като неправилно и незаконосъобразно НП № 16-0284-002686/20.12.2016г. на Началника на РУ на МВР-гр.Казанлък

 

Ответникът по касационната жалба – РУ –Казанлък при ОД на МВР-Стара Загора, не взема становище.   

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора в съдебно заседание дава заключение за неоснователност на касационната жалба и предлага съдебното решение да бъде оставено в сила, като правилно и законосъобразно.

 

           Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

         

           Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

          

           Разгледана по същество жалбата е основателна.

 

Производството пред Районен съд – Казанлък се е развило по жалбата на П.К.Б. против НП № 16-0284-002686/20.12.2016г. на Началника на РУ на МВР-гр.Казанлък,с което въз основа на АУАН Г512644/26.11.2016г.  на П.К.Б. е наложена глоба в размер на 300 лева на основание чл.179,ал.3,т.4 от ЗДвП.

 

Административнонаказателното обвинение от фактическа страна се основава на това, че на 26.11.2016г. около 09.46ч. по ПП-1-6, км.301,на разклона за с.Дунавци, в посока изток-запад П.Б. е управлявал лек автомобил м."Пежо 407" с рег.№ ЕВ4777 ВА, като водачът не е заплатил задължителна винетна такса за движение по републиканската пътна мрежа за 2016г. към момента, видно от липсата на залепен валиден винетен стикер на предно панорамно стъкло.Било установено,че водачът не носел и контролен талон към свидетелството си за управление на МПС- адм.нарушения по чл.139ал.5 и чл.157 ал.1 от ЗДвП.

 

Казанлъшкият районен съд е приел, че при съставянето на АУАН и издаването на наказателното постановление, не са допуснати нарушения на регламентираните в ЗАНН процесуални правила и формални изисквания, като наказателното постановление съдържа изискуемото се по чл. 57 от ЗАНН описание на нарушението, обосноваващо в необходимата степен от фактическа и правна страна повдигнатото административнонаказателно обвинение. Въз основа на събраните по делото доказателства и приетата за установена фактическа обстановка съдът е направил извод, че по несъмнен начин е доказано извършването на вмененото на Б. нарушение на чл.139,ал.5 от ЗДвП,а именно,че  управлява по републиканските пътища пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача,за което не е заплатена винетна такса по чл.10.,ал.1,т.1 от Закона за пътищата.

Пред въззивния съд жалбоподателят е представил доказателства –фискален бон за заплатена седмична винетна такса за лек автомобил с рег.№ ЕВ4777 ВА от 24.11.2016г./дата,предхождаща датата на проверката-26.11.2016г./ и е приложен отрязъка от винетния стикер.Съдът е приел,че от така посочените писмени доказателства не се разколебавало административно-наказателното обвинение.Тъй като към момента на проверката не е бил наличен залепен винетен стикер на предното панорамно стъкло на процесния лек автомобил,то следва да се приеме за доказан фактът на липсата на заплатена задължителна винетна такса за движение по републиканската пътна мрежа за 2016г.

 

Съдът, като взе предвид становищата на страните и след служебна проверка за валидност, допустимост, материална законосъобразност на обжалваното решение, намира за установено следното:

Решението е допустимо и валидно, но постановено при неправилно приложение на материалния закон.

 

 Административнонаказателната отговорност на П.Б. е ангажирана на основание чл.179,ал.3,т.4 от ЗДвП за това,че същият е нарушил виновно разпоредбата на чл.139,ал.5 от ЗДвП- управлява по републиканските пътища пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача,за което не е заплатена винетна такса по чл.10.,ал.1,т.1 от Закона за пътищата.

Основното възражение на касатора,което е правено и пред въззивната инстанция и за което е представил доказателства е,че не е налице нарушение на нормата на чл.139,ал.5 от ЗДвП- управление по републиканските пътища на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача,за което не е заплатена винетна такса по чл.10.,ал.1,т.1 от Закона за пътищата,защото винетна такса е заплатена, е основателно.

В хода но производството пред въззивната инстанция жалбоподателят е представил втория отрязък за закупен на 24.11.2016г. винетен стикер с посочен сериен номер.

Представен е фискален бон ,издаден от бензиностанция на „Лукойл България „ЕООД с дата 24.11.2016г. на стойност 15,00 лева за закупена седмична винетка за 2016г. и то за лек автомобил с рег.№  ЕВ4777 ВА/процесния/.

Въззивния съд е игнорирал така представеното доказателство,посочвайки,че същото не разколебава административно назателното обвинение,който извод настоящата инстанция счита за изцяло неправилен.

Игнорирането на тези доказателства, подробно описвани по- горе и неоспорвани от представител на административно-наказващият орган/АНО/ налагат единствено изводът, че решението на районен съд е незаконосъобразно и следва да се отмени.

На основание на изложеното касационен състав на Административен съд –Стара Загора, приема, че към момента на проверката – 26.11.2016г., около 09:46 чеса, касаторът е имал меродавни доказателства за платена винетна такса, считано от 24.11.016г г., както и че винетният стикер не е бил залепен на указаното място.Относно фактът на отсъствието на залепен винетен стикер на предното панорамно стъкло на лекия автомобил-няма спор.

 Наказанието на жалбоподателя е наложена на основание чл. 179, ал. 3, т. 4, пр. 1 от ЗДвП за това, че управлява МПС, за което не е заплатена винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата. От неоспорените от страна на АНО доказателства, съпровождащи жалбата съдът прави извод, че нарушението по таза разпоредба не е безспорно установено. Това налага да се приеме, че издаденото наказателно постановление е незаконосъобразно и следва да се отмени, наред с потвърдителното решение на районен съд. Съдебният акт не може да се базира на едностранно приети за достоверни доказателства, а противопоставените доказателствени средства да се игнорират без да има законово основание за това или същите да не кореспондират по никакъв начин с релевантния за образуваното административно наказателно производство релевантен юридически факт.

Не е място в това производство да се отчете, че действително има извършено нарушение, но то не би могло да се санкционира по реда на вмененото на касатора административно нарушение.

Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2 от АПК, Административен съд -Стара Загора

 

Р Е Ш И :

 

ОТМЕНЯ Решение № 182/28.04.2017г.., постановено по АНД № 209 по описа за 2017 г. на РС -Казанлък и вместо него ПОСТАНОВЯВА:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № НП № 16-0284-002686/20.12.2016г. на Началника на РУ на МВР-гр.Казанлък,с което на П.К.Б. е наложено административно наказание-„глоба” в размер на 300 лева на основание чл.179,ал.3,т.4 от ЗДвП.

 

                            

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

 

 

 

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                                        ЧЛЕНОВЕ:  1. 

 

 

 

 

                                                                              2.