Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

 

327                                        11.10.2017г.                              гр. Стара Загора

 

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на двадесет и осми септември през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                   

                                                             Председател: БОЙКА ТАБАКОВА   

                                                                          

                                                                     Членове: ДАРИНА МАТЕЕВА      

                                                                                     СТИЛИЯН МАНОЛОВ   

 

 

при секретаря Стефка Христова

и с участието на прокурора Маргарита Димитрова

като разгледа докладваното от съдия Стилиян Манолов КАН дело № 268 по описа за 2017г., за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

Образувано е по касационна жалба на „Мобилтел” ЕАД със седалище и адрес на управление гр.София, ул.”Кукуш” № 1 в качеството му на правоприемник на „Близу медиа енд Броудбенд” ЕАД гр.София, против Решение № 203 от 07.04.2017г. по АНД № 754/2017г. по описа на Районен съд Стара Загора, с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № 49/04.04.2016г., издадено от Председателя на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/. В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на съдебното решение при неправилно приложение на материалния закон и при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила – касационни основания по чл. 348, ал. 1, т. 1, и т.2 НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Оспорва се изводът на съда за формална и материална законосъобразност на НП. Касаторът твърди, че нарушението не е доказано по безспорен начин към момента на издаване на НП, а доказателства за това са събрани едва в съдебно заседание. Поддържа  наличие на основанията за прилагане на нормата на чл. 28 от ЗАНН. По изложените в касационната жалба съображения е направено искане за отмяна на решението на районния съд.

 

Ответникът по касацинната жалба – Комисия за регулиране на съобщенията гр.София, редовно призована за съдебно заседание, не изпраща представител и не изразява становище по жалбата.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение решението на районния съд да бъде оставено в сила като правилно и законосъобразно.

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

 

Касационната жалба е подадена в срока по чл. 211, ал. 1 АПК, вр. чл. 63, ал.1 ЗАНН и от надлежна страна, за която съдебното решение се явява неблагоприятно, поради което е процесуално допустима.

 

Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

 

Районен съд Стара Загора е потвърдил НП № 49/04.04.2016 г., издадено от Председателя на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ въз основа на АУАН № Б-222/06.11.2015г., с  което на „Близу медиа енд Броудбенд” ЕАД София, ЕИК 201344312, на основание чл.326 от Закона за електронните съобщения /ЗЕС/, за нарушение на чл.45, ал.2 във вр. с чл.45, ал.1, т.2 във вр. с чл.43, ал.3 от Общите изисквания при осъществяване на обществени електронни съобщения /Общите изисквания/ е наложена имуществена санкция в размер на 3000 лв. Като административно нарушение са преценени следните  обстоятелства: на 13.08.2015 г.  на адрес: Стара Загора, ул. „Хан Аспарух” № 30, МОЛ „Галерия”,  „Близу Медиа енд Броудбенд” ЕАД е съставило индивидуален договор №СЗ72878 за предоставяне на електронни съобщителни услуги, който е бил предоставен за сключване на Руси Иванов Златев. Условия и елементи на избрания от абоната ценови пакет са включени от предприятието в отделен документ -  „Приложение към договор за тв услуга/ пакет” към договор № СЗ72878/13.08.2015г., съдържащ списък с наименование на телевизионните програми, включени в ценовия пакет, който се подписва от абоната, като при изписването на съобщението по чл.44, ал.2 от Общите изисквания при осъществяване на обществени електронни съобщения в приложението е използван шрифт по-малък от 10 пункта /точки/.  

При осъществения контрол за законосъобразност Районен съд Стара Загора приема въз основа на събраните доказателства, включително заключение на назначена и изслушана съдебно-техническа експертиза, че описаната в НП фактическа обстановка е безспорно установена, а именно, че условията и елементите на ценовия пакет в «Приложение към договор за тв услуга/пакет» към индивидуален договор за предоставяне на електронни съобщителни услуги № СЗ72878/ 13.08.2015г., са отпечатани с размер /кегел, големина/ на шрифта 2,8 мм, което прави приблизително 7,93 точки /points/ - по-малко от 10 пункта /точки/.  С оглед на това обосновава извод за доказаност на описаното в НП нарушение и извършването му от санкционираното лице. Според съда в хода на административнонаказателното производство не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които да обосноват извод за незаконосъобразност на издаденото наказателно постановление. По отношение на наложеното наказание съдът е приел, че същото съответства по вид и размер на минималното, предвидено в закона, поради което е счел за безпредметно да изследва въпроса съобразено ли е то с тежестта на конкретното нарушение. С решението „Близу Медиа енд Броудбенд” ЕАД гр.София е осъдено да заплати на държавата на полза на съдебната власт по бюджетната сметка на Старозагорския районен съд сумата 150.18 лв., представляваща направени разноски да изготвяне на съдебно-техническа експертиза.

 

Така постановеното решение е правилно.

 

Предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги са задължени да спазват разпоредбите на Общите изисквания за такива мрежи и/или съответно за такива услуги /чл.73 ал.1 от ЗЕС/. Според чл.326 от ЗЕС предприятие, предоставящо обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги след подаване на уведомление по чл.66, което наруши някое от общите изисквания по чл.73 и/или специфични задължения се наказва с имуществена санкция в размер от 3000 до 15000лв.

 

Съответен на закона е изводът на въззивния съд, че съдържанието на обжалваното НП съответства на императивните изисквания на чл. 57, ал.1, т.5 и т.6 от ЗАНН. Пълнотата на описанието на нарушението е функция на конкретния административнонаказателен състав. В случая от правна страна административното обвинение се основава на извършено нарушение на  разпоредбите чл.45, ал.2 във вр. с чл.45, ал.1, т.2 във вр. с чл.43, ал.3 от Общите изисквания при осъществяване на обществени електронни съобщения, предвиждащи, че в случаите, когато условия и елементи на избрания от абоната тарифен план, тарифа и/или пакет се включват от предприятието в отделен документ, представляващ приложение /анекс/ към индивидуалния договор, който се подписва от абоната, предприятията спазват реда, предвиден в чл.42, чл.43 и чл.44 от Общите изисквания, вкл. при изписване на всички условия и елементи на избрания от абоната тарифен план, тарифа и/или пакет да се използва шрифт с размер не по-малък от 10 пункта /точки/. Административнонаказващият орган е приел в издаденото НП, че в „Приложение към договор за тв услуга/ пакет” към предоставения за сключване на Руси Иванов Златев индивидуален договор № СЗ72878/ 13.08.2015г., съдържащ списък с наименование на телевизионните програми, е използван шрифт с размер по-малък от 10 пункта /точки/. При така изведеното точно и недвусмислено описание от фактическа и правна страна на извършеното нарушение санкционираното лице несъмнено има обективна възможност да разбере кое негово поведение е прието за противоправно по смисъла на чл.6 от ЗАНН, при което правото му на защита не е накърнено по никакъв начин.

 

Тъй като основното възражение на дружеството, както в хода на проведеното административнонаказателно производство /видно от подаденото възражение с вх.№ 14-00-2044 от 04.12.2015г. против АУАН № Б-222 от 06.11.2015г/, така и във въззивното съдебно производство по АНД № 1389/2016г. по описа на Районен съд Стара Загора е било относно верността на фактическото обвинение за размер на шрифта под 10 пункта, с Решение № 35/28.02.2017г. по КНАД № 412/2016г. по описа на Административен съд Стара Загора са дадени указания за назначаване на съдебна експертиза. С оглед спецификата на конкретния случай смисълът им не е да заместят или допълнят волята на административнонаказващия орган, а да се провери нейната правилност. По аргумент от разпоредбата на чл.84 от ЗАНН във връзка с чл.104 – 106 от НПК фактите и обстоятелствата, включени в предмета на доказване, подлежат на доказване с всички допустими по НПК доказателства и доказателствени средства, които могат да бъдат събирани с допустимите способи за това. По принцип въззивната инстанция е длъжна да събира доказателства във връзка с административното обвинение, защото проверява изцяло законосъобразността, правилността и обосноваността на обжалваното НП. Съгласно чл.224 от АПК и чл.355 от НПК указанията на касационната инстанция при връщане на делото за ново разглеждане са задължителни за районния съд. В изпълнение на тези указания е назначена и изслушана съдебно-техническа експертиза, чието заключение недвусмислено сочи, че размера /кегела, големината/ на шрифта, с който са отпечатани условията и елементите, регламентиращи предприятието за електронни съобщителни услуги, потребителя, адреса на ползване на услугата и списъка с наименованията на телевизионните програми, включени в ценовия пакет в «Приложение към договор за тв услуга/пакет» към индивидуален договор №СЗ72878/ 13.08.2015г., е приблизително 2,8 мм, т.е. приблизително 7,93 точки /points/, което е по-малко от 10 пункта /точки/. 

 

Предвид изложеното съдът обосновано и законосъобразно е кредитирал заключението на съдебно-техническата експертиза и е приел за доказани описаното в НП нарушение и извършването му от привлеченото към отговорност лице. Напълно се споделят от настоящия състав и доводите му относно неприложимост на разпоредбата на чл.28 от ЗАНН в конкретния случай. Не са налице такива обстоятелства, които да сочат по-ниска степен на обществена опасност на деянието в сравнение с обикновените случаи на нарушение от същия вид. Липсата на данни за наложени предходни санкции е съобразена при определяне на наказанието в минимален размер. Не представлява смекчаващо отговорността обстоятелството, че реално не е сключен договор между предприятието и абонат, тъй като несключването се дължи единствено на поведението на кандидата за абонат Руси Иванов Златев, действал в качеството на служител на КРС по време на проверка.

 

При този изход на спора за законосъобразност на НП № 49/04.04.2016г., издадено от Председателя на КРС, разноските за експертиза правилно са възложени на наказаното лице. Нормата на чл.84 от ЗАНН предвижда приложение на НПК доколкото в самия ЗАНН няма особени правила за призоваване и връчване на призовки и съобщения, извършване на опис и изземване на вещи, определяне разноски на свидетели и възнаграждения на вещи лица, изчисляване на срокове, както и за производството пред съда по разглеждане на жалби срещу наказателни постановления, на касационни жалби пред административния съд и предложения за възобновяване. НПК не съдържа правила за заплащане на направени от подсъдимия/нарушителя разноски за адвокат, но урежда разноските, направени за свидетели и вещи лица. Така е прието и в Тълкувателно решение № 2/03.06.2009г на ВАС. А съгласно т.2 от Тълкувателно решение № 3/08.04.1985г., по н.д.№ 98/1984г. на ОСНК на ВС, което не е изгубило значение, при потвърждаване на НП съдът осъжда нарушителя да заплати на държавата направените разноски. Следователно в съответствие и при правилно приложение на закона касаторът е осъден да заплати разноските за съдебна експертиза, независимо, че не е поискал нейното назначаване.

 

С оглед изложеното съдът намира, че на са налице твърдените в жалбата касационни основания за отмяна, поради което обжалваното решение, включително в частта за разноските, като валидно, допустимо и постановено в съответствие със закона следва да бъде оставено в сила.

 

Водим от горните мотиви и на основание чл.221, ал.2, предл. първо от АПК съдът

 

Р     Е     Ш     И     :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение №203 от 07.04.2017г., постановено по АНД № 754/2017г. по описа на Районен съд Стара Загора. 

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

 

 

 

 

    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                

 

                                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.   

 

 

                                                                           2.