Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

           339       24.10.2017 година    град Стара Загора

             

 

              В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

 

          Старозагорският административен съд, в публично съдебно  заседание на дванадесет и осми септември през две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                  Председател:   БОЙКА ТАБАКОВА

 

                                                 Ч                                                                           Членове:    ИРЕНА ЯНКОВА

                                                                              РАЙНА ТОДОРОВА

 

при секретар Пенка Маринова    

и с участието на прокурор Константин Тачев                                           

като разгледа докладваното от  съдия  Р. Тодорова  КАН дело № 299 по описа  за 2017год., за да се произнесе съобрази следното:

 

   Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.  

 

   Образувано е по касационна жалба на Районно управление – Казанлък към Областна дирекция на МВР – Стара Загора против Решение № 226 от 31.05.2017г., постановено по АНД № 439/ 2017г. по описа на Казанлъшкия районен съд, с което е отменено като незаконосъобразно Наказателно постановление № 17-0284-000475 от 07.03.2017г., издадено от Началника на РУ–Казанлък към ОД на МВР – Стара Загора.  

   В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на съдебното решение при неправилно приложение на закона и при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила - касационни основания по чл. 348, ал.1, т.1 и т.2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Жалбоподателят оспорва направения от съда извод, че извършването на вмененото на санкционираното лице административно нарушение не е доказано като поддържа, че административнонаказателното обвинение е фактически, правно и доказателствено  обосновано. Направено е искане обжалваното съдебно решение да бъде отменено и вместо него да се постанови друго, с което да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно Наказателно постановление № 17-0284-000475 от 07.03.2017г.

 

   Ответникът по касационната жалба – З.Р.Р., чрез пълномощника си по делото, оспорва жалбата като неоснователна и моли да бъде отхвърлена. Поддържа, че в съответствие и при правилно приложение на закона Казанлъшкият районен съд е отменил наказателното постановление.

 

     Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора в съдебно заседание дава заключение за неоснователност на касационната жалба и предлага съдебното решение да бъде оставено в сила, като правилно и законосъобразно.

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

         

           Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

 

           Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

 

Производството пред Казанлъшкия районен съд се е развило по жалба на З.Р.Р. против Наказателно постановление /НП/ № 17-0284-000475 от 07.03.2017г., издадено от Началника на РУ–Казанлък към ОД на МВР – Стара Загора, с което, въз основа на Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ № Г974883/ 23.02.2017г., на З.Р. са наложени административни наказания, както следва: глоба в размер на 20лв, на основание чл. 185 от ЗДвП, за нарушение на чл.138, ал.1 от ЗДвП и глоба в размер на 10лв., на основание чл. 183, ал.1, т.1, предл. трето от ЗДвП, за нарушение на чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП. Административно наказателното обвинение от фактическа страна се основава на това, че на 23.02.2017г. около 09.55 часа в гр. Павел баня, на ул. „Ген. Столетов” до № 1, З.Р. управлява л.а „Москвич” 407 с рег. № СзА3038, собственост на Катя Димитрова Кънева, като управляваният лек автомобил е с регистрация не отговаряща на изискванията на ЗДвП и неговите подзаконови актове, като водачът не носи свидетелство за регистрация на управлявания автомобил.  

           Казанлъшкият районен съд е отменил обжалваното наказателно постановление по съображения за неговата материална незаконосъобразност. Въззивният съд е приел, че доколкото управляваното от санкционираното лице МПС е било със служебно прекратена регистрация, неправилно деянието е квалифицирано като нарушение на чл.138, ал.1 от ЗДвП, вместо на чл.140 ал.1 от ЗДвП. Обосновал е, че неправилната квалификация на деянието като нарушение на чл.138, ал.1 от ЗДвП е довело до неправилно определяне на приложимата санкционна норма – чл.185 вместо чл.175, ал.3 от ЗДвП. В мотивите към решението са изложени съображения, че доколкото МПС се явява нерегистрирано, то обективно е било невъзможно жалбоподателят да представи свидетелство за регистрация, поради което деянието по чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП не е било виновно извършено.

 

Решението на Казанлъшкия районен съд е постановено в съответствие и при правилно приложение на закона.       

 

Изцяло се споделя извода на въззивния съд, че на основание чл.18, т.2 във вр. с §3, ал.3 от ПЗР на Наредба  № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, регистрацията на управлявания от З.Р. л.а „Москвич” 407 с рег. № СзА3038, служебно е била прекратена от 1.VI.2006г. Управлението на МПС с прекратена регистрация сочи на допуснато нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП, съгласно която разпоредба по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани. Съответно управлението на нерегистрирано МПС, вкл. и такова с прекратена регистрация, представлява съставомерно деяние, квалифицирано като административно нарушение по чл.175, ал.3 от ЗДвП, за което е предвидено налагане на административни наказания на водача на нерегистрираното МПС - лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 200 до 500лв. Противно на твърденията на касатора, за съставомерността на деянието по чл.175, ал.3, предл. първо от ЗДвП - управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред, е ирелевантно дали регистрацията на МПС е прекратена служебно или по писмено заявление на собственика. С оглед на което обосновано въззивният  съд е приел, че управлението на МПС с прекратена регистрация, не представлява нарушение на общата разпоредба на чл.138, ал.1 от ЗДвП /регламентираща че на пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат превозни средства, които отговарят на изискванията на този закон и на издадените въз основа на него подзаконови актове/, а нарушение на нормата чл.140, ал.1 от ЗДвП и на въведеното с нея законово изискване по пътищата, отворени за обществено ползване, да се допускат само МПС, които са регистрирани. Неправилната правна квалификация на деянието като нарушение на чл.138, ал.1 от ЗДвП е довело и до неправилно определяне на приложимата санкционна норма – чл.185 вместо чл.175, ал.3 от ЗДвП. Доколкото състава на нарушението по чл.175, ал.3, предл. първо от ЗДвП /управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред /, поглъща състава на нарушението по чл. 183, ал.1, т.1, предл. трето от ЗДвП /водачът не носи свидетелство за регистрация на управляваното МПС/ и съответно налагането на административно наказание за нарушение по чл. 183, ал.1, т.1, предл. трето от ЗДвП се следва само в хипотезата на управление на регистрирано МПС, посочената по-горе неправилна административнонаказателна правна квалификация на деянието „управление на нерегистрирано МПС”, е довела и до неправилно санкциониране на водача по чл. 183, ал.1, т.1, предл. трето от ЗДвП, за нарушение на чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП. Ето защо в съответствие и при правилно приложение на закона Казанлъшкият районен съд е отменил НП, като незаконосъобразно.  

 

         Касационното основание по чл.348, ал.1, т.2 от НПК за отмяна на обжалваното съдебно решение е посочено бланкетно – не са релевирани каквито и да е било съществени нарушения на процесуалните правила по см. на чл.348, ал.3 от НПК.   

 

      С оглед на изложените съображения съдът намира че не са налице твърдените касационни основания, поради което обжалваното решение като валидно, допустимо, постановено в съответствие със закона и при спазване на съдопроизводствените правила, следва да бъде оставено в сила.

 

            Водим от горните мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

                        Р     Е     Ш     И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 226 от 31.05.2017г., постановено по АНД № 439/ 2017г. по описа на Казанлъшкия районен съд. 

 

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

                   

   

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                 

 

                                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.     

 

                                                                             2.