Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е   302

 

       гр. Стара Загора,28.09.2017 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

 

Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на  четиринадесети септември две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                           Председател:    БОЙКА ТАБАКОВА

 

Ч                                                                                                                                        Членове:        ИРЕНА ЯНКОВА

                                                                                                                                                                    РАЙНА ТОДОРОВА

при секретаря  Стефка Христова

и с участието на прокурора  Петя Драганова

 

като разгледа докладваното от  съдия  И. ЯНКОВА к.а.н. дело № 303 по описа  за 2017 г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

 

Образувано е по касационна жалба на Г.Г.П. против Решение № 254/12.06.2017 г. по АНД № 362/2017 г. на Районен съд  Казанлък, в частта, с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № 15-0284-000977/07.09.2015 г.,  издадено от Началник РУП Казанлък към ОД МВР Стара Загора, с което са му наложени административни наказания: глоба в размер на 200 лв. на основание чл.179, ал.2, вр. ал.1, т.5, пр.5 от ЗДвП, глоба в размер на 20 лв. на основание чл.185 от ЗДвП, глоба в размер на 2000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца на основание чл.174, ал.3 от ЗДвП, глоба в размер на 10 лв. на основание чл.183 ал.1, т.1, пр.1,2, глоба в размер на 10 лв. на основание чл.183, ал.1, т.1 пр.3 от ЗДвП. В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на решението в нарушение на материалния закон и процесуалните правила -  касационно основание по чл. 348, ал.1, т.1 и т.2 от НПК във вр. с  чл. 63, ал.1, изр. второ от ЗАНН.  Оспорва се изводът на съда, че административното обвинение е  доказано в хода на производството по делото. Счита, че решението е постановено при непълно и всестранно изясняване на фактическата обстановка. Въз основа на изложени съображения в подкрепа на наведените касационни основания е направено  искане за отмяна на решението в оспорената му част и постановяване на друго, с което да бъде отменено изцяло наказателното постановление като неправилно и незаконосъобразно.

Ответникът по касационната жалба Районно управление Казанлък към ОД на МВР – Стара Загора, редовно призован, не изпраща представител и не изразява становище по жалбата.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение за неоснователност на жалбата и предлага съдебното решение да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведеното от жалбоподателя касационно основание, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

         

           Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

          

           Разгледана по същество, се явява неоснователна

  Предмет на съдебен контрол пред Районен съд – Казанлък е Наказателно постановление /НП/ № 15-0284-000977/07.09.2015 г.,  издадено от Началник РУП Казанлък към ОД МВР Стара Загора, въз основа на АУАН серия Г  бл. № 150446/28.06.2015 г., с което НП на Г.Г.П. ***, ЕГН **********, са наложени следните административни наказания: 1. глоба в размер на 200 лв. на основание чл.179, ал.2, вр. ал.1, т.5, пр.5 от ЗДвП, 2.глоба в размер на 20 лв. на основание чл.185 от ЗДвП, 3. глоба в размер на 200 лв. на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП, 4.глоба в размер на 2000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца на основание чл.174, ал.3 от ЗДвП, 5.глоба в размер на 10 лв. на основание чл.183 ал.1, т.1, пр.1,2, 6.глоба в размер на 10 лв. на основание чл.183, ал.1, т.1 пр.3 от ЗДвП. Като административни нарушения са преценени обстоятелствата, че на 28.06.2015г. в 11.25 ч. в гр. Казанлък, на пътен възел «Петрол запад» на ляв завой, в посока запад – изток до бензиностанция «Петрол запад»  управлява собствения си лек автомобил «Опел Астра» с рег. № СТ2751ВВ, като навлиза и се движи в лента за насрещно движение на пътно платно в двупосочно движение. Блъска насрещно движещият се лек автомобил «Рено 19» с рег. № СТ2247АК и причинява ПТП с материални щети. Като участник в ПТП не изпълнява задълженията си, напуска местопроизшествието без да уведоми органите на МВР и се отправя към гр. Казанлък, ул. «Старозагорска» до № 19 е застигнат и спрян от пострадалия автомобил. Отказва да бъде тестван с тарирано техническо средство «Алкотест 7410+» ARSM с фабр. № 0189 за употреба на алкохол. Силно мирише на алкохол, говори несвързано, с некоординирани движения. Издаден му е талон за медицинско изследване № 0439377, отказва да го получи. Не носи свидетелство за управление на МПС и контролен талон към него. Не носи свидетелство за регистрация на МПС.

 

    Районният съд е потвърдил НП в частта на наложените наказания от т.1 до т.6, но  е приел, че НП е незаконосъобразно и го е отменил за наложеното наказание  по  т. 3. По отношение на нарушението по чл. 123,ал.1,т.3, б. „в” е приел, че в АУАН е описано, че като участник в ПТП не изпълнява задълженията си, напуска местопроизшествието, без да уведоми органите на МВР и се е отправил към гр. Казанлък, където е спрян от пострадалия автомобил. В НП е упоменато, че при наличие на разногласия относно обстоятелствата за ПТП, го напуска и не уведомява службата за контрол, както и не изпълнявал указанията ѝ. В конкретния случай АНО не е изяснил налице ли са били разногласия между водачите, поради в съответствие в закона е отменил нарушението по т.3.

   

 Решението на Районния съд гр. Казанлък е валидно, допустимо и законосъобразно.

Настоящата съдебен състав, намира, че изводите на Казанлъшкия районен съд са законосъобразни, логични и в съответствие с установената фактическа обстановка по делото /въз основа на събраните писмени и гласни доказателствени средства/. Касаторът се позовава като касационно основание на нарушение на процесуалния закон, но излага аргументи за необоснованост на обжалваното решение. Следва да се отбележи, че необосноваността не е касационно основание. Настоящата инстанция проверява правилното приложение на закона на база на фактите, установени от въззивния съд. Касационната проверка за точното прилагане на закона се осъществява в границите на фактическите положения, установени от първоинстанционния съд .В настоящия случай относимите обстоятелства са установени с допустими от НПК доказателствени средства с оглед препращата норма на чл. 84 от ЗАНН - писмени доказателства и свидетелски показания. Преходната инстанция не е нарушила правилата за оценка и проверка на доказателствения материал и не са изтълкувани превратно показанията на служителите на ОД на МВР гр. Стара Загора. АУАН няма презумтивна доказателствена сила в съдебното производство, поради което въззивният съд следва да събере всички посочени от страните доказателства. Съгласно чл. 13, ал. от НПК съдът е длъжен в пределите на своята компетентност да вземе мерки за разкриване на обективната истина.Съгласно чл.107,ал.2 от НПК, приложима с оглед на препращана норма на чл. 84 от ЗАНН съдът събира доказателства по направени искания на страните, а по свой почин когато това се налага за разкриване на обективната  истина.  Поради което съдът приема, че не е налице твърдяното касационно основание чл.348,ал.1 т.2 от НП. Съъдт е установил по  несъмнен начин авторството на деянията – а именно, че на посочената дата и място в НП именно каксаторът е управлявал собствения си автомобил. Той е обсъдил двете групи противоречиви свидетелски показания и дал вяра тези на полицейските служители  и на свидетеля Кавалджиев, за което е изложил подробни мотиви.

         Първоинстанционното решение е постановено в съответствие и при правилно приложение на материалния закон.

           Съдът намира за недоказани твърденията на касатора за допуснати процесуални нарушения при съставяне на  АУАН и издаденото въз основа на него НП . НП отговаря на императивните изисквания на чл. 57,ал.1 от ЗАНН. Описаните обстоятелства в тях се доказват от събраните в хода на съдебното следствие гласни доказателства Невъзприемане на защитната теза на нарушителя и невъзприемане за достоверни на показанията на водените от него свидетели не ограничава правото му на защита и  не прави недоказано административно наказателното обвинение.

 Правилно съдът е приел, че касатора е извършил нарушенията по чл.179, ал.2, вр. ал.1, т.5, пр.5 от ЗДвП, по чл.185 от ЗДвП, по  чл.174, ал.3 от ЗДвП, по  чл.183 ал.1, т.1, пр.1,2,по  чл.183, ал.1, т.1 пр.3 от ЗДвП.  Съдът е изложил подробни мотиви защо приема,че лицето е извършило нарушенията, за които му е повдигнато азминистративно наказателно обвинение, които е безпредметно да се преповтарят.

 

 

С оглед изложените съображения съдът намира, че не е налице касационно основание за отмяна на съдебния акт , поради което обжалваното решение следва да бъде потвърдено като законосъобразно и да бъде оставено в сила.

 

Водим от тези мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. второ от АПК, Старозагорският административен съд

 

                     Р  Е Ш  И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 254/12.06.2017 г. по АНД № 362/2017 г. на Районен съд  Казанлък, в частта, с която е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № 15-0284-000977/07.09.2015 г.,  издадено от Началник РУП Казанлък към ОД МВР Стара Загора, с което са му наложени административни наказания: глоба в размер на 200 лв. на основание чл.179, ал.2, вр. ал.1, т.5, пр.5 от ЗДвП, глоба в размер на 20 лв. на основание чл.185 от ЗДвП, глоба в размер на 2000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца на основание чл.174, ал.3 от ЗДвП, глоба в размер на 10 лв. на основание чл.183 ал.1, т.1, пр.1,2, глоба в размер на 10 лв. на основание чл.183, ал.1, т.1 пр.3 от ЗДвП.

 

 

    Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

                   

    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                

                                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.  

                                                                             2.