Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

342                                                    03.10.2017 г.                              гр. Стара Загора

 

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

         Старозагорският административен съд, в публично съдебно заседание на двадесети и осми септември  през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                   

                                                                             Председател: БОЙКА ТАБАКОВА

                                                                                         

                                                                                                                                                                              Членове:  ИРЕНА ЯНКОВА   

                                                                                                     РАЙНА ТОДОРОВА   

 

 

при секретаря Пенка Маринова        

и с участието на прокурор Константин Тачев

като разгледа докладваното от  съдия  ИРЕНА ЯНКОВА КАН дело314 по описа за 2017 год, за да се произнесе съобрази следното:

 

 

   Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във връзка с чл.63, ал.1, изр. второ  от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.    

            Образувано е по касационна жалба на Областна дирекция на вътрешните работи гр. Стара Загора против Решение № 395 от 12.06.2017г., постановено по АНД № 254/2017г. по описа на Районен съд Стара Загора, с което е отменено,като неправилно и незаконосъобразно Наказателно постановление №16-1228-002114 от 10.08.2016г., издадено от Началник група в сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Стара Загора.

             В жалбата се съдържат оплаквания за постановяване на съдебното решение в нарушение на приложимия материален закон - касационно основание по чл. 348, ал.1, т.1 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Касаторът оспорва извода на въззивния съд, че а налице обстоятелства,които обсновават извода на съда , че е налице маловажен случай на адинистративно. С тези доводи е направено искане обжалваното решение да бъде отменено и вместо него да се постанови друго, с което да бъде потвърдено Наказателно постановление № 16-№16-1228-002114 от 10.08.2016г., издадено от Началник група в сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Стара Загора.

.

 Ответникът по Т.П.Т., редовно и своевременно призован за с.з. ,  не се явява, не се представлява и не изразява становище по депозираната касационна жалба.

         Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора дава заключение за основателност на жалбата, и предлага решението на районният съд, като неправилно и незаконосъобразно  да бъде отменено и да се постанови друго, с което цитираното по-горе наказателно постановление да бъде потвърдено.

 

 

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

 

Касационната жалба е подадена в законоустановения срок, от надлежна страна, за която съдебният акт е неблагоприятен и е процесуално допустима.

 

Разгледана по същество, се явява  основателна. 

           

         Производството пред Старозагорския районен съд се е развило по жалба  на Т.П.Т. *** против Наказателно постановление №16-1228-002114 от 10.08.2016г., издадено от Началник група в сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Стара Загора, с което Т.П.  Т., на основание чл.638, ал.3 от Кодекса за застраховането е наложено административно наказание глоба в размер на 400 лв. за нарушение на същата разпоредба. Административнонаказателното обвинение от фактическа страна се основава на това, че на 05.08.2016г. в 09:35 часа в гр. Стара Загора, на ул.”Августа Траяна”  в посока запад-изток до № 70 управлява мотопед марка „ Априлия” с рег. № СТ 4150 Р , собственост на П.В. без валидна застраховка „Гражданска отговорност” за 2016г. Към момента на проверката МПС-то не е спряно от движение.

Старозагорският районен съд е отменил обжалваното наказателно постановление като неправилно и незаконосъобразно. Въз основа на събраните по делото писмени доказателства, въззивният съд е приел за установено по делото обстоятелството, че към момента на извършване на проверката от контролния орган и респ. към момента на констатиране на нарушението за управлявания от санкционираното лице мотопед е нямало сключен и действащ договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност. При извършената проверка не е установил  да са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила при съставянето на АУАН и издаването на наказателното постановление, но според съда  наказващият орган е приложил неправилно материалния закон. Според съда е налице маловажен случай на административнонаказателно нарушение. От деянието на Т. не бил настъпили вредни последици. Като смекчаващи вината обстоятелства са преценени, че управляваното МПС е собственост на друго лицеи че по този причина деецът не бил в състояние да сключи договор „ гражданска отговорност. Т. бил водач с добри характеристични данни  и  бил извършил само едно нарушение  по ЗДвП

Решението на  Старозагорския районен съд е постановено при неправилно приложение на материалния закон.

 

Обоснован и правилен е извода на въззивния съд, че от събраните в хода на въззивното съдебно следствие писмени доказателства се доказва фактическото обвинение за управление от страна на наказаното лице на автомобила, за който няма сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите по чл.461, т.1 от КЗ за регистрирано. Този извод на въззивния съд се подкрепя от събраните по делото доказателства, като П. не е извършил пълно доказване на положителния факт за сключена застраховка към момента на съставянето на АУАН.

Това е основният обективен признак от вменения административно наказателен състав, който е категорично установен в хода на АНП. Поради това и съдът приема, че е липсвала валидно сключена застраховка "ГО", от тук и несъмнено с бездействието си жалбоподателят е осъществил състава на административното нарушение по чл. 638,ал.3 от КЗ. Деянието му е съставомерно и по субективен признак, същото е извършено виновно, при небрежност, доколкото П., като водач на МПС, който го ползва и управлява по обществени пътища е бил длъжен и е следвало да знае изискването и задължението за сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност", съотв. да положи необходимата грижа да съобрази поведението си с това изискване.

 

 

 

 

Съдът намира, че определеното спрямо жалбоподателя наказание по чл. 638,ал3 от КЗ за водача, който управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежание и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, е в съответствие с обществената опасност на деянието и дееца, на подбудите и другите отегчаващи и смекчаващи отговорността обстоятелства съгласно разпоредбата на чл. 27 от ЗАНН вкл. и като се има предвид, че не се представи доказателства да  е бил сключен договор за застраховка "ГО" за 2016 г. за мутопеда и отговаря на целите по чл. 12 от ЗАНН, като е определено в предвиденото от закона за извършеното нарушение наказание в абсолютен размер, тъй като за това нарушение е предвидено наказание глоба от 400.00 лева. Ето защо съдът счита, че административнонаказващият орган е определил справедливо наказание в предвиденият от закона размер.

 

 

 

 

Административнонаказващият орган при квалифициране на нарушението не е изложил съображения за възможността за приложение разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН, от което следва, че е преценил, че не са били налице основания за приложението на чл. 28 от ЗАНН. При преценка на възможността за приложение на тази разпоредба следва да се вземе в предвид, че настоящият случай по никакъв начин не се отличава от другите случаи на извършено такова административно нарушение и в този смисъл и съдът не намира основания за приложение на чл.28 от ЗАНН, каквито са мотивите на районния съд. От фактите по делото не се установява липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи вината обстоятелства деянието да представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушения от съответния вид. Нарушението е на формално извършване и за реализация на състава не е необходимо настъпването на определен резултат. Формалния характер на нарушението сочи, че законодателят е окачествил обществените отношения, свързани с уреждането на гражданската отговорност при пътнотранспортни произшествия,като нуждаещи се от особена закрила. Не може да се говори и за по-ниска степен на опасност на дееца, тъй като видно от представената Справка за нарушител, жалбоподателят е наказван с НП по КЗ /отм/Тези обстоятелства водят до извода, че нарушението, за което е санкциониран Т.  с обжалваното НП не е изолиран случай в поведението му като водач на МПС и в този смисъл не би могло да се твърди, че извършеното се явява маловажен случай.

 

 

 

 

По изложените съображения съдът намира че  е налице твърдяното касационно основание, поради което обжалваното решение следва да бъде отменено, като вместо него да се постанови, с което да се потвърди. Наказателно постановление №16-1228-002114 от 10.08.2016г., издадено от Началник група в сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Стара Загора.

 

Водим от горните мотиви и на основание чл. 221, ал.2, предл. второ от АПК, Старозагорският административен съд

 

 

Р     Е     Ш     И :

 

       ОТМЕНЯ  Решение № 395 от 12.06.2017г., постановено по АНД № 254/2017г. по описа на Районен съд Стара Загора, като незаконосъобразно, КАТО ВМЕСТО НЕГО ПОСТАНОВИ:

    ПОТВЪРЖДАВА  Наказателно постановление №16-1228-002114 от 10.08.2016г., издадено от Началник група в сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Стара Загора.

Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

                        

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                                                  ЧЛЕНОВЕ: 1.    

                                                                

                                                                                                  

                                                                                                                      2.