Р Е Ш Е Н И Е

 

10                                        08.02.2018 год.                     гр. Стара Загора

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Старозагорски административен съд, публично съдебно заседание на  осемнадесети януари две хиляди и осемнадесета год., в състав        

                                                                 

Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

 

                                                          Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                           МИХАИЛ РУСЕВ

                       

при секретаря Пенка Маринова и в присъствието на прокурора Петко  Георгиев, като разгледа докладваното от Михаил Русев КАН дело №454  по описа  за 2017 год., за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по чл. 208 и следващите от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/, във вр. с чл.63, ал.1 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационната жалба на Областна дирекция на МВР – Стара Загора, представлявана от Директора Георги Хаджиев, чрез пълномощника си по делото юриск. Милен Алексиев против решение №657/26.10.2017 год., постановено по АНД №2343/2017 год. по описа на Старозагорския районен съд, с което е отменено наказателно постановление №17-1228-001585/01.06.2017 год. на  Началника Група в сектор „ПП“ при ОД на МВР - Стара Загора, с което на Н.И.У. е наложено административно наказание  глоба в размер на 250.00 лева на основание чл.638, ал.1, т.1 от КЗ за нарушение на разпоредбата на чл.438, ал.1, т.1 от КЗ.

    В касационната жалбата се съдържат оплаквания за неправилност на решението като постановено при неправилно приложение на материалния закон - касационни основания по чл.348, ал.1 във вр. с ал.2 от НПК във вр. с чл.63, ал.1, изр. второ от ЗАНН. Счита че, приложената полица по делото е изтекла на 13.05.2017 год., а проверката е извършена на 17.05.2017 год. – четири дена след изтичането на срока на валидност на застраховката. Моли съда да постанови решение, с което да отмени Решение №657/26.10.2017 год., постановено по АНД №2343/2017 год. по описа на Районен съд – Стара Загора и да се потвърди наказателното постановление.

Ответникът по касационната жалба Н.И.У., редовно и своевременно призован за съдебно заседание, явява  се лично и изразява становище за неоснователност на касационна жалба. Излага съображения, че не е доказано по безспорен начин извършването от негова страна на вмененото му административно нарушение, тъй като от представената пред първата инстанция застраховка е видно, че същата е валидна до 27.10.2017 год. В наказателното постановление е посочено, че е направена справка с „РСОД-514“, от което съкращение обаче не става ясно каква е тази проверка, което нарушава правото на защита на наказаното лице. Наказващият орган не е сторил необходимото да докаже в развилото се пред Районен съд Стара Загора производство деянието, извършителя му, както и че същото е извършено умишлено. Видно от представената застрахователна полица, същата е валидна до 27.10.2017 год., поради което е деянието не е извършено умишлено от негова страна.

Представителят на Окръжна прокуратура – Стара Загора в съдебно заседание дава заключение за неоснователност на жалбата, поради което счита, че съдебното решение, следва да бъде потвърдено.   

Касационният състав на съда, след като обсъди събраните по делото доказателства, наведените от жалбоподателя касационни основания, доводите и становищата на страните и като извърши на основание чл.218, ал.2 от АПК служебна проверка на валидността, допустимостта и съответствието на обжалваното съдебно решение с материалния закон, намира за установено следното:

 Касационната жалба е подадена в законово установения срок, от надлежна страна и е процесуално допустима. Разгледана по същество, жалбата е неоснователна.

Производството пред Старозагорският районен съд се е развило по жалбата на Н.И.У. *** против наказателно постановление №17-1228-001585/01.06.2017 год. на Началника на Група в сектор „ПП“ при ОДМВР - Стара Загора. С наказателното постановление, издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение №Г 805264 от 17.05.2017 год. е наложено административно наказание „глоба” в размер на 250.00 лева на основание чл.638, ал.1, т.1 от КЗ за нарушение на разпоредбата на чл.483, ал.1, т.1 от КЗ. От фактическа страна, нарушението се изразява, в това, че на 17.05.2017 год. в 14.00 часа в гр. Стара Загора по ул.”Хан Аспарух” при извършена проверка е установено, че като собственик на лек автомобил „Рено“ с рег.№СТ 2414 АР го управлява без сключена валидна задължителна застраховка „ГО“ на автомобилистите за 2017 год.. На предно обзорно стъкло няма залепен валиден стикер. Справка с РСОД 514 – няма ЗЗ“ГО“. Към момента на проверката МПС не е спряно от движение. След преценка на събраните по делото доказателства Старозагорския районен съд е приел, че наказателното постановление е издадено при липса на допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, предвидени в ЗАНН, но посоченото в него нарушение не е безспорно установено. Представена е застрахователна полица за същия автомобил, която е валидна до 27.10.2017 год., поради което е приел, че нямаме извършено административно нарушение. Това го е мотивирало да постанови решение за потвърждаването на наказателното постановление.

            Съдът споделя мотивите на районният съд. Същите са съобразени с установената по делото фактическа обстановка и са изведени верните правни изводи. В допълнение само може да се отбележи, че действително не е установено по безспорен и категоричен начин наличието на виновно поведение на ответника по касация, което да е извършено умишлено. Сключеният договор за задължителна застраховка „гражданска отговорност“ не е прекратен по надлежният ред. Не е налице уведомление от страна на застрахователното дружество, че прекратява договора поради наличието на виновно неизпълнение на договорно задължение от страна на У..

            В описателната част на наказателното постановление е посочено, че не е налице сключен договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ за проверяваният автомобил за 2017 год. Настоящият съдебен състав намира, че отправеното фактическо обвинение е непрецизно. Договори за задължителна застраховка гражданска отговорност се сключват не за календарната година, а за се сключва за един застрахователен период, който е една година – по аргумент от чл.489, ал.1 от КЗ. В контекста на гореизложеното, законът не дава възможност на контролните органи за движение по пътищата да извършват проверки и да констатират нарушения за бъдещ период. След датата на извършване на проверката биха могли да настъпят събития, които да изключат задължението на наказаното лице да сключва договор за застраховка, като погиване на вещта, прехвърляне на собствеността на автомобила, спирането му от движение и т.н. Сключеният договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ следва да е валиден към датата на извършване на проверката, но не и за бъдещ период. В конкретния случай е направено точно това. Безспорно е че датата на проверката е част от календарната 2017 год., но е следвало да се отбележи изрично в обжалваното наказателно постановление дали застраховката е валидна към момента на проверката.

            Освен това в обстоятелствената част на наказателното постановление е посочено, че на предното обзорно стъкло няма залепен валиден стикер. Това представлява нарушение по чл.100, ал.3 от ЗДвП и това задължение на водача на МПС е тогава, когато има валидно сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и същото е наказуемо по чл.179, ал.5 от ЗДвП с глоба ва размер на 50.00 лв. От гореизложеното може да се направи извода, че щом е вменено задължение на водача по чл.100, ал.3 от ЗДвП, то контролните органи са приели, че е налице валидна застраховка „ГО“ за проверяваният автомобил. Този извод противоречи обаче на отправеното фактическо обвинение, че липсва сключена такава застраховка. Това от своя страна създава объркване у водача какво се приема от контролният орган – има или няма сключена валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ за проверяваният автомобил. По този начин е накърнено правото на защита на наказаното лице. Де факто за две описани нарушения е наложено едно административно наказание.

            При извършената служебна проверка на обжалваното решение съдът не установи допуснати съществени процесуални нарушения, които да обосноват отмяната му. Приложен е правилно и материалният закон, поради което и не са налице касационни основания за неговата отмяна. Решението като правилно и законосъобразно следва да бъде оставено в сила.

           Водим от горното и на основание чл. 221, ал.2, предл. първо от АПК, Старозагорският административен съд

 

                                   Р     Е     Ш     И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение №657 от 26.10.2017 год., постановено по АНД №2343/2017 год. по описа на Районен съд Стара Загора.

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране.

                   

 

 

                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                       ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                    2.