Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                   

44                                     12.03.2018 год.                      град Стара Загора

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

            Старозагорският административен съд, в публично заседание                          на петнадесети февруари през две хиляди и осемнадесета год. в състав:

                                                                       Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

                                                                   Членове: ДАРИНА ДРАГНЕВА

                                                                                          МИХАИЛ РУСЕВ

при секретаря Минка Петкова с участието на прокурора Петко Георгиев като разгледа докладваното от съдия Д. Драгнева КАН дело №468 по описа за 2017 год., за да се произнесе съобрази следното:

Производството е с правно основание чл.208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/, във вр. с чл.63, ал.1 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/, образувано по касационна жалба на А.М.А. против Решение №432/24.10.2017г., постановено по АНД №548/2017г. по описа на РС Казанлък в частта му за потвърждаване на Наказателно постановление №557/11.01.2017г. издадено от Директор РДГ Стара Загора с наложени на касатора административни наказания „глоба“ в размер на 600лв по чл.266 ал.1 от ЗГ за транспортиране на дървесина не маркирана с контролна горска марка / нарушение по чл.213 ал.1 т.1 от ЗГ/, „глоба“ в размер на 600лв. по чл.166 ал.1 от ЗГ за съхранение на дървесина, непридружена с превозен билет / нарушение по чл.213 ал.1 т.2 от ЗГ/ и отнемане в полза на държавата на 20 пр.куб.метра технологична дървесина от топола. НП в частта му за отнемане в полза на държавата на товарен автомобили „Камаз“ с рег. №СТ3088ВС е отменено и не е предмет на касационно обжалване.

С НП №557/11.01.2017г. Директор РДГ Стара Загора налага посочените наказания на А.М.А. за това, че на 02.12.2016г.  в 17.30ч, на чакълирана улица в началото на село Александрово транспортира с товарен автомобил „Камаз“ с рег. №СТ 3088 ВС, 20.0 пространствени кубични метра технологична дървесина от топола, немаркирани с контролна горска марка и непридружени с превозен билет.

За да потвърди НП РС Казанлък е приел, че от събраните по делото писмени и гласни доказателствени средства се установява извършването на нарушенията, за които са наложени административни наказания по чл. 266 ал.1 от ЗГ, а размера на наказанията е съобразен с тежестта на нарушението, предвид цената на превозната дървесина от 1800лв., съгласно заключението на СЧЕ. Средния размер на санкцията е глоба в размер на 1525лв., поради което общия размер на глобата е близък до пазарната цена и под средния размер. Според РС Казанлък правилно са наложени две наказания за транспортиране и съхранение на дървесина без КГМ и превозен билет, въпреки че в никъде в обстоятелствената част на НП не се сочат обстоятелства за съхранение на дървесина. Ясно АНО е посочил, че търси отговорност за две нарушения. Първото, че транспортира дървесината без КГМ, установяваща произхода й, а второто е за транспортиране без превозен билет. Двете нарушения правилно са квалифицирани под разпоредбите на чл.213 ал.1 т.1 и по т.2 от ЗГ.

С касационната жалба се поддържат доводи за нарушение на чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН, доколкото чакълирана улица в началото на селото не може да се приеме като изпълнение на изискването за посочване на място на нарушението, както и че налагането на наказание за съхранение на дървесина без превозен билет въз основа на фактическо обвинение за транспортирането й без контролна горска марка води до нарушаване на правото на защита и представлява основание за отмяна на наказателното постановление. От съда се иска да бъде отменено въззивното съдебно решение в обжалваната му част като постановено в нарушение на материалния закон и необосновано, а вместо него да се постанови друго за отмяна на наказателното постановление в потвърдената му част.

Ответника РДГ Стара Загора не изпраща представител и писмен отговор по касационната жалба. Не представя писмена защита в хода по същество.

Представителя на Окръжна прокуратура Стара Загора дава заключение за неоснователност на касационната жалба е предлага на съда да остави в сила въззивния съдебен акт.

Касационната жалба е подадена в срока по чл. 211, ал. 1 АПК, вр. чл. 63, ал. 1 ЗАНН и от надлежна страна, за която съдебното решение се явява неблагоприятно, поради което е процесуално допустима, а разгледана по същество е частично основателна.

Въззивното съдебно решение в частта му относно потвърждаване на наложеното административно наказание за нарушение на чл.213 ал.1 т.2 от ЗГ е постановено при неправилно приложение на материалния закон и следва да бъде отменено. В останалата му част съдебното решение е правилно, като изложените от съда мотиви досежно липсата на нарушение на чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН се споделят от настоящия състав при следните допълнителни доводи: Мястото на нарушението е изискване за индивидуализация на съставомерните факти, поради което неправилно въззивния съд е посочил, че това обстоятелство е от значение само за определяне на компетентния административен орган. Мястото е индивидуализиращ признак на деянието спрямо пространството и липсата му винаги е нарушаване на гаранцията за правото на защита, каквото представлява нормата на чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН. Спрямо пространството и времето се установява и съществуването на съставомерните факти, поради което неговото посочване е абсолютна предпоставка за законосъобразност. В настоящия случай това условие е изпълнено, тъй като при липса на наименование на улицата, органа е посочил къде се намира тя и нейното състояние, така че да е възможно да се провери съществуването на един от съставомерните факти, а именно къде е възприето от контролните органи и осъществено транспортирането на дървесината.

На А.М.А. е повдигнато фактическо обвинение за транспортиране на дървесина, без контролна горска марка и превозен билет – поведение в разрез със забраните по чл.213 ал.1 т.1 и т.2 от ЗГ. Въз основа на това фактическо обвинение му е наложено административно наказание за транспортиране на дървесина без контролна горска марка и за съхранение на дървесина без превозен билет. В обстоятелствената част на НП липсва фактическо обвинение, субсумиращо се под състава на нарушението «съхранение» на дървесина по чл. 266 ал.1 вр. с чл.213 ал.1 т.2 от ЗГ.  Разпоредбата на чл.213 ал.1 от ЗГ съдържа изрично изброяване на забранените действия, имащи за предмет дървесина, която не е маркирана с контролна гроска или производствена марка, не е придружена с превозен билет или с документи, доказващи законния й произход, когато е добита, чрез внос. Съобразно с тази забрана са предвидени състави на административно наказателна отговорност по чл.266 ал.1 от ЗГ за сеч, извозване, товарене, транспортиране, разтоварване, придобиване, съхраняване, преработване или разпореждане с дървесина в нарушение на закона. Следователно транспортирането на дървесина, непридужена с контролна горска марка и без превозен билет представлява поведение, нарушаващо едновременно чл.213 ал.1 т.1 и т.2 от ЗГ, което е основание за налагане на две отделни административни наказания за всяко нарушение, както правилно е заключил и РС Казанлък. Видно от мотивите към съдебното решение, решаващия състав е възприел наказанието за съхранение на дървесина като ангажиране отговорността на лицето за нейното транспортиране без превозен билет. Касае се за грешка в прочита на НП, която е довела до потвърждаване на наказанието за нарушение на чл.213 ал.1 т.2 от ЗГ в разрез с изискванията на чл.57 ал.1 т.5 от ЗАНН за ангажиране на административно наказателната отговорност въз основа на фактическо обвинение, което съдържа всички обективни и субектвни признаци на деянието. В случая липсва описание на първия елемент от състава на чл.266 ал.1 вр. с чл.213 ал.1 т.2 от ЗГ.

Решението на РС Казанлък следва да бъде отменено в частта му за потвърждаване на НП № 557/09.01.2017 на Директор РДГ Стара Загора с наложено на А.М.А. административно наказание глоба в размер на 600лв. на основание чл.266 ал.1 вр. с чл.213 ал.1 т.2 от ЗГ и оставено в сила в частта му за потвърждаване на НП с наложено на А. административно наказание за нарушение на чл.266 ал.1 вр. с чл.213 ал.1 т.1 от ЗГ и отнемане в полза на държавата на 20 пространствени кубични метра технологична дървесина от топола. 

 

 

 

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 221 ал.1 от АПК, съдът

 

                                       Р     Е     Ш     И     :

 

 ОТМЕНЯ Решение №432/24.10.2017 год., постановено по АНД№548/2017 год. по описа на районен съд  Казанлък в частта му за потвърждаване на НП № 557/09.01.2017 на Директор РДГ Стара Загора с наложено на А.М.А. административно наказание глоба в размер на 600лв. на основание чл.266 ал.1 вр. с чл.213 ал.1 т.2 от ЗГ и вместо него ПОСТАНОВЯВА: ОТМЕНЯ НП № 557/09.01.2017г. на Директор РДГ Стара Загора с наложено на А.М.А. административно наказание „глоба“ в размер на 600лв / шестстотин/ на основание чл. 266 ал.1 вр. с чл.213 ал.1 т.2 от ЗГ.

ОСТАВЯ В СИЛА Решение №432/24.10.2017г., постановено по АНД №548/2017г. по описа на РС Казанлък в частта му за потвърждаване на НП №557/09.01.2017г на Директор РДГ Стара Загора с наложено на А.М.А. административно наказание „глоба“ в размер на 600лв/шестстотин/ на основание чл. 266 ал.1 вр. с чл.213 ал.1 т.1 от ЗГ и отнемане в полза на държавата на вещите, предмет на нарушението: 20 /двадесет/ пространствени кубични метра технологична дървесина от топола на основание чл.273 ал.1 от ЗГ.

 

 Решението не подлежи на обжалване и протестиране.

 

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                              

                                                             ЧЛЕНОВЕ: 1.  

 

 

                                                                                     2.