Р   Е   Ш   Е   Н   И  E 

№ 171                                           30.05.2018 год.                         град Стара Загора

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Старозагорският административен съд, в публично заседание на двадесет и шести април, през две хиляди и осемнадесета година в състав:

                                                                           Председател: ГАЛИНА ДИНКОВА

                                                                                   Членове: МИХАИЛ РУСЕВ

                                                                                                   СТИЛИЯН МАНОЛОВ

 

при секретаря   Зорница Делчева

и в присъствието на  прокурора   М.Д.

като разгледа докладваното от  съдия Г. ДИНКОВА   КАН дело   № 471 описа  за 2017г., за да се произнесе, съобрази следното:

Производството е по реда на чл.176 от АПК, образувано по почин на съда след служебно установяване, че с Решение №29/01.03.2018, постановено по жалба на ИА „ М.О.“ гр. София е отменено изцяло Решение №380/ 13.9.2017г по АНД № 175/2017г по описа на РС Казанлък, включително в частта с която ИА „М.О.“ е осъдена да заплати разноските по делото,  и  вместо това е потвърдено Наказателно постановление № 27-408/22.12.2016г., издадено от Изпълнителния директор на ИА „М.О.“, с наложено на М.Й.И. административно наказание глоба в размер на 300 лв на основание чл.229 ал.1 от Закона за здравето. Съдът е пропуснал след отмяна на решението в частта му за разноските да се произнесе по въпроса за отговорността за тяхното плащане, който е останал неразрешен с окончателния съдебен акт. Съгласно чл.84 от ЗАНН доколкото в този закон няма особени правила за призоваване и връчване на призовки и съобщения, извършване на опис и изземване на вещи, определяне разноски на свидетели и възнаграждения на вещи лица, изчисляване на срокове, както и за производството пред съда по разглеждане на жалби срещу наказателни постановления, на касационни жалби пред административния съд и предложения за възобновяване, се прилагат разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс. Ето защо по аргумент от разпоредбата на чл.189, ал.3 от НПК наказаното лице – М.Й.И. следва да бъде осъдено да заплати сторените по АНД № 175/17г. по описа на РС Казанлък разноски в размер на 268лв., представляващи възнаграждение на вещо лице за изготвената по делото съдебно-медицинска експертиза. 

      Водим от тези мотиви и на основание чл.176 от АПК вр. с чл.189 НПК вр. с чл.84 от ЗАНН,  Старозагорският административен съд

 

Р     Е     Ш     И :

 

ОСЪЖДА М.Й.И. ЕГН:********** да заплати на РС Казанлък сумата от 268лв. /двеста шестдесет и осем/, представляваща разноски по АНД №175/17г. по описа на РС Казанлък.

 

Решението не подлежи на обжалване и/или протестиране и е неразделна част от Решение №29/01.03.2018г., постановено по КАНД 471/18г АС Стара Загора.

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                                                  

                                                                                ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                                                                           2.